Πλήθος κόσμου παραμένει έξω από την ΕΡΤ

“Η ΕΡΤ είναι και θα μείνει ανοιχτή», είναι το σύνθημα που δεσπόζει στο κτήριο του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, στην Αγία Παρασκευή, όπου σήμερα πραγματοποιήθηκαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ, που είχαν κηρύξει 24ωρη απεργία, ενάντια στο κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Στον προαύλιο χώρο του Ραδιομεγάρου παραμένει πλήθος κόσμου το οποίο ανανεώνεται συνεχώς, δημοσιογράφοι, τεχνικοί, καλλιτέχνες, αλλά και πολίτες που δίνουν το παρών στις κινητοποιήσεις καταγγέλλοντας το «μαύρο» στη δημόσια τηλεόραση.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ευχαρίστησαν ιδιαίτερα τους εργαζόμενους του ΡΙΚ για τη συμπαράσταση και τη βοήθεια τους, ενώ καλούν τον κόσμο να παραμείνει παρών στο Ραδιομέγαρο. Κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, όπου υπάρχουν γραφεία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Οι εργαζόμενοι έχουν δημιουργήσει ομάδες περιφρούρησης για τη φύλαξη του κτηρίου, με ιδιαίτερες διευκολύνσεις στα ΜΜΕ που καλύπτουν τις κινητοποιήσεις τους, καταγγέλλοντας πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι γίνεται «πλιάτσικο» εντός του κτηρίου, σε βάρος της δημόσιας περιουσίας της ΕΡΤ.
Αυτή την ώρα οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ πραγματοποιούν γενική συνέλευση, ενώ παράλληλα από το μεσημέρι συνεχίζεται η συνεδρίαση του διασωματειακού των Ενώσεων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, προκειμένου να καθοριστεί η στάση τους τις επόμενες μέρες.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης συνεχίζουν τη ροή του απεργιακού τους προγράμματος, το οποίο αναμεταδίδεται μέσω διαδικτύου και μέσω της ΕΒU καθώς η DIGEA «έκοψε» το σήμα του ψηφιακού 902, που μετέδιδε την εικόνα της ΕΡΤ.

Το ΚΚΕ με ανακοίνωση του καταγγέλλει «την ενεργοποίηση των μηχανισμών της κυβέρνησης εναντίον του σταθμού `902`. Η DIGEA έκοψε στον αέρα το δελτίο ειδήσεων του `902` που αναφερόταν στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ και τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) απειλεί με κυρώσεις τον `902`, γιατί συνεχίζει να αναμεταδίδει την εκπομπή των εργαζομένων της ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι «τις ίδιες απειλές εξαπολύει η κυβέρνηση προς κάθε άλλο μέσο ενημέρωσης που μεταδίδει προγράμματα εργαζομένων της ΕΡΤ».

Το ΚΚΕ καλεί το λαό «να αντιπαλέψει την πολιτική της κυβέρνησης και τους μηχανισμούς του κράτους» και απαιτεί να παρθεί τώρα πίσω «η αντιδραστική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ».

Τεχνικοί της ΕΡΤ επίσης κατήγγειλαν σήμερα ότι γίνονται παρεμβολές στην ψηφιακή επίγεια συχνότητα 48, από όπου εξέπεμπαν το απεργιακό τους πρόγραμμα οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ και είχε παραχωρηθεί από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) και αρχικά αφορούσε περιοχές των βορειοανατολικών προαστίων.
«Εστία πανευρωπαϊκής αντίστασης κατά του νεοφιλελευθερισμού» χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις της ΕΣΗΕΑ ο πρόεδρος της, Δημήτρης Τρίμης, ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης κατήγγειλε «ιδιωτικά συμφέροντα που επιδιώκουν να καταλάβουν τη συχνότητα της ΕΡΤ».
Την αντίθεση του στην οδηγία του Υπουργείου Οικονομικών που απαγορεύει την αναμετάδοση του προγράμματος της ΕΡΤ, από άλλους σταθμούς δήλωσε το ΠΑΣΟΚ, με την εκπρόσωπο του κόμματος Φώφη Γεννηματά να καλεί τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα «να αποσύρει αμέσως το επίμαχο email που απαγορεύει την αναμετάδοση της εκπομπής του προγράμματος της ΕΡΤ», προσθέτοντας με νόημα ότι «το μαύρο στην οθόνη σόκαρε και ενεργοποίησε τους Έλληνες πολίτες».

Η κ. Γεννηματά στη δήλωση της καλεί το Υπουργείο Οικονομικών αντί να ρίχνει «λάδι στη φωτιά, ας ακούσουν τη φωνή της Δημοκρατίας και της λογικής. Το επόμενο βήμα θα είναι μήπως να στείλει ο Υπουργός Οικονομικών τον εισαγγελέα στην EBU που επίσης αναμεταδίδει την ΕΡΤ;», επαναλαμβάνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει πρόγραμμα εξυγίανσης, της ΕΡΤ, αλλά με διάλογο στη Βουλή και τη δημόσια ραδιοτηλεόραση ανοιχτή.
«Είναι αίτημα να έχουμε μια ΕΡΤ ανεξάρτητη και απογαλακτισμένη από την πολιτική εξουσία. Είμαστε συνεπώς υπέρ της άμεσης αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ αλλά με την ΕΡΤ εν λειτουργία», δήλωσε στη Βουλή των Ελλήνων και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν έχει διαταράξει την πολιτική σταθερότητα. Κάποιοι άλλοι το έκαναν αυτό. Πολιτική σταθερότητα σημαίνει καθαρή προγραμματική συμφωνία. Μπορούμε να λειτουργήσουμε στο πλαίσιο κυβέρνησης συνεργασίας εθνικής ανάγκης αλλά αυτή δεν αντιμετωπίζεται με συγκαλύψεις, με μονομερείς ενέργειες, με τετελεσμένα».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Παναγιώτης Κουρουμπλής ζήτησαν σήμερα από την εκτελούσα χρέη εισαγγελέως Αρείου Πάγου, Ευτ. Κουτσαμάνη να πραγματοποιήσει «επείγουσα διερεύνηση ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με την παράνομη διάλυση της ΕΡΤ και την αυθαίρετη διακοπή εκπομπής και αναμετάδοσης του σήματος στην επικράτεια και το εξωτερικό», επικαλούμενοι «αδικήματα που στρέφονται ευθέως κατά της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος των δικαιωμάτων των πολιτών και των εθνικών συμφερόντων της χώρας».
Την ίδια στιγμή σε επιστολή του προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο Πρόεδρος της ΔΟΔ, Τζιμ Μπουμέλα εκφράζει την απογοήτευση και την κατάπληξη του από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να χορηγήσει έκτακτες εξουσίες στον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να σταματήσουν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ από τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Ο κ. Μπουμέλα δηλώνει ότι ως ΔΟΔ: «Καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα αυτή την εξέλιξη, η πρώτη στην ιστορία της ευρωπαϊκής ραδιοτηλεόρασης, και καλούμε την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση ( EBU ), να σας υπενθυμίσει τη δέσμευση την οποία έχετε, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη που υπογράψατε πριν πέντε χρόνια, με την οποία αναγνωρίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας της ραδιοτηλεόρασης, της οποίας η ύπαρξη και η ανεξαρτησία βρίσκεται στην καρδία των δημοκρατικών χωρών μας, καθώς αποτελεί πυλώνα του κοινοτικού κεκτημένου και της πολυφωνίας των ΜΜΕ, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η ΔΟΔ σημειώνει ακόμα ότι θα κινητοποιήσει τις 180 Ενώσεις μέλη της Ομοσπονδίας σε όλο τον κόσμο, «προκειμένου να σταθούν στο πλευρό των Ελλήνων συναδέλφων και να συνδράμουν τον αγώνα τους, για να ανατραπεί αυτή η απαράδεκτη απόφαση» και ζητά να «αποκατασταθεί αμέσως η λειτουργία της ΕΡΤ».