ΠΙΣ: Να καλύπτει όλους τους πολίτες το ΓΕΣΥ

Σε έκτακτη συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος αποφάνθηκε ότι το σημερινό σύστημα υγείας έχει πολλές ελλείψεις, οι οποίες το καταστούν ανεπαρκές για να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας σύγχρονης κοινωνίας όπως είναι η κυπριακή και στις ανάγκες των συμπολιτών μας.

Κατά την συνεδρία, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, αποφασίστηκε ότι το ΓεΣΥ, στο οποίο από κοινού η πολιτεία και οι κοινωνικοί εταίροι κατέληξαν μετά από πολλών χρόνων κοπιαστικών μελετών και διαβουλεύσεων πρέπει να είναι καθολικό και να καλύπτει όλους τους πολίτες.

“Το ΓεΣΥ, όπως το είχαμε οραματιστεί όλα αυτά τα χρόνια, θα πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιο αφού οι πολίτες θα συνεισφέρουν ανάλογα με τα εισοδήματα τους”, σημειώνεται.

Η ηγεσία του ΠΙΣ θεωρεί ως χρέος της πολιτείας αλλά και όλων των εμπλεκομένων φορέων στον τομέα της Υγείας να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε όλους τους συμπολίτες μας ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικού ή επαγγελματικού καθεστώτος.

Ως ηγεσία του ΠΙΣ, αναφέρεται, είχαμε ενεργή εμπλοκή στη διαμόρφωση της νομοθεσίας αναφορικά με το ΓεΣΥ και η εποικοδομητική συμμετοχή του Συλλόγου χρονολογείται πριν από την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας του 2001.

Ως ΠΙΣ, προστίθεται, όλα αυτά τα χρόνια στηρίζαμε την εφαρμογή του ΓεΣΥ αφού θεωρούσαμε, και ακόμη θεωρούμε, ότι μέσω ενός καθολικού συστήματος Υγείας θα παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες προς τους συμπολίτες μας, θα ενδυναμωθεί ο τομέας της Υγείας, και θα καταστεί πιο αποδοτικός, οικονομικά βιώσιμος και κοινωνικά δίκαιος.

Θεωρούμε, σημειώνεται, ως αναντίρρητο δικαίωμα των μελών μας, όπως άλλωστε όλων των εργαζομένων στις σύγχρονες κοινωνίες, να γνωρίζουν εκ των προτέρων τους όρους που θα διέπουν την εργασία τους αλλά και τις ενδεχόμενες απολαβές τους.

“Θεωρούμε αναγκαία την εφαρμογή διάφανων και ειλικρινών διαδικασιών από πλευράς του ΟΑΥ σε ότι αφορά τις διμερείς μας διαπραγματεύσεις ώστε να μπορούμε να ενημερώνουμε σωστά τα μέλη μας για τα τεκταινόμενα που αφορούν την εφαρμογή του ΓεΣΥ”, προστίθεται.

Είμαστε σίγουροι, αναφέρει ο ΠΙΣ στην ανακοίνωση του, ότι ο προϋπολογισμός του ΓεΣΥ θα καταρτιστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να σταματήσουν να πριμοδοτούνται πρακτικές ασυμβίβαστες με την χρηστή οικονομική διαχείριση των δαπανών του τομέα της Υγείας.

Η θετική προσέγγιση του Συλλόγου, σημειώνεται, όλα αυτά τα χρόνια αναφορικά με την εφαρμογή του ΓεΣΥ δεν θα πρέπει να παρεξηγηθεί από ορισμένους κύκλους ως αδυναμία ή ως λευκή επιταγή για την εφαρμογή του εν λόγω συστήματος.

Η ηγεσία του ΠΙΣ, αναφέρει ότι μέσω εποικοδομητικών διαβουλεύσεων και μακριά από μαξιμαλιστικές τοποθετήσεις θα επιχειρήσει να διασφαλίσει όπως το εργασιακό περιβάλλον του ιατρικού κόσμου στα πλαίσια του ΓεΣΥ, είναι αυτό το οποίο θα επιτρέψει την αναβάθμιση της ιατρικής επιστήμης στην Κύπρο και όχι την καταρράκωση του σημαντικού αυτού επαγγέλματος για την υγεία των συμπολιτών μας.

“Ως ηγεσία του ΠΙΣ διατηρούμε τη θέση ότι δεν θα δεχτούμε την θυματοποίηση του ιατρικού επαγγέλματος για χάρη του ΓεΣΥ και θα διεκδικήσουμε την εφαρμογή σωστών όρων που να διέπουν το εργασιακό καθεστώς του ιατρικού επαγγέλματος ώστε αυτό να μπορεί να εξελιχθεί στα πλαίσια ενός καθολικού συστήματος υγείας προς όφελος των ασθενών μας”, προστίθεται.

Προσδοκούμε όπως οι λογικά δομημένες και τεκμηριωμένες θέσεις του ΠΙΣ, σημειώνεται, αντιμετωπισθούν με την ίδια εποικοδομητική στάση από τους υπόλοιπους εταίρους μας, με αυτήν που επέδειξε ο Σύλλογος στο θέμα του ΓεΣΥ όλα αυτά τα χρόνια.

Ως ηγεσία του ιατρικού κόσμου, καταλήγει ο ΠΙΣ, δεν ζητούμε να ευνοηθούμε στα πλαίσια του ΓεΣΥ, αλλά ούτε σίγουρα θα δεχτούμε να αδικηθούμε.