ΠΙΣ: Εγκρίθηκε ομόφωνα το ψήφισμα για ένταξη στο ΓεΣΥ

Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση του Παγκυπρίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) εγκρίθηκε ομόφωνα το ψήφισμα για ένταξή τους στο ΓεΣΥ , που θα κριθεί αποκλειστικά και μόνο υπο προϋποθέσεις.

Στο εν λόγω ψήφισμα, οι γιατροί ζητούν αύξηση του προϋπολογισμού για το ΓεΣΥ, καθορισμό των αμοιβών τους, πλαίσιο συμμετοχής και ελεύθερη άσκηση της ιδιωτικής ιατρικής.

Οι γιατροί ζητούν:

Αύξηση του προϋπολογισμού για το ΓΕΣΥ στα επίπεδα του μέσου όρου της ΕΕ για να διασφαλιστεί η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, η ασφάλεια των ασθενών και η βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Εφαρμογή του νόμου στον οποίο αναφέρεται ότι η “διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ”.

Στο πλαίσιο αυτό θα συμφωνηθούν ξεκάθαρα χρονοδιαγράμματα, καθώς επίσης και μέτρα στήριξης τόσο των δημοσίων όσο και των ιδιωτικών ιατρών, καθώς επίσης και των νοσηλευτηρίων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ούτως ώστε να διασφαλίζονται η ασφάλεια, η ποιότητα και η βιωσιμόητα του συστήματος.

Καθορισμός των αμοιβών των γιατρών στο ΓΕΣΥ ως ακολούθως:

α) Καθορισμός των αμοιβών των προσωπικών γιατρών του ΓΕΣΥ σύμφωνα με τις προτάσεις που είχε καταθέσει ο ΠΙΣ στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας

β) Εγγυημένη τιμή μονάδας για τους ειδικούς γιατρούς, στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη

γ) Καθορισμός του ύψους αμοιβής των ιατρών ανά ιατρική πράξη για την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη

δ) Σαφής και νομικά κατοχυρωμένος διαχωρισμός της αμοιβής του γιατρού από αυτήν του νοσηλευτηρίου

Εργασιακά – Πλαίσιο Συμμετοχής

Σαφείς επεξηγήσεις και γραπτές εγγυήσεις με νομική ισχύ των όρων που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο συμμετοχής των συμβαλλόμενων γιατρών, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα στο ΓΕΣΥ.

Ελεύθερη άσκηση της ιδιωτικής ιατρικής στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ