Πιο αλληλέγγυα Ευρώπη με τον Γιούνκερ στο πηδάλιο της Κομισιόν

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε ότι  «Με τον Γιούνκερ στο πηδάλιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε μια Ευρώπη πιο ενωμένη και πιο αλληλέγγυα».

Στο έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ, στη Λευκωσία, στην παρουσία του υποψηφίου του ΕΛΚ, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ο ΔΗΣΥ θα δουλέψει σκληρά για το καλύτερο αποτέλεσμα, ώστε στις 25 Μαίου να εκλεγεί ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πραγματικός φίλος τηςί Κύπρου, επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στην κατάσταση στην οικονομία, λέγοντας ότι οι προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη ήδη αποδίδουν, με τα μηνύματα από το εξωτερικό να είναι θετικά. Η χώρα βαδίζει στη σωστή πορεία, είπε, συμπλήρωσε όμως ότι υπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά.

Ανέφερε εξάλλου ότι πρέπει να αποδοθούν το ταχύτερο ευθύνες για την κατάσταση στα δημόσια οικονομικά και τον τραπεζικό τομέα, ενώ παραδέχτηκε ότι υπάρχει δραματική καθυστέρηση.

Μίλησε για δραματικά λάθη της περασμένης διακυβέρνησης, εγκλήματα στον τραπεζικό τομέα, και διαχρονικές παθογένειες, οι οποίες, όπως είπε, οδήγησαν στη σημερινή δυσχερή οικονομική πραγματικότητα.

«Κάποιοι από εμάς, είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει. Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε» είπε ο κ. Νεοφύτου, λέγοντας ότι ο λαϊκισμός επικράτησε.

Είπε ότι ακόμη και σήμερα, δέκα χρόνια μετά την ένταξη στην ΕΕ, υπάρχουν δυνάμεις που ακόμη αντιτάσσονται στην Ευρώπη και ισχυρίζονται ότι υπάρχει άλλος δρόμος.

«Θέλουν να επιστρέψουμε στη λίρα. Θέλουν να φύγουμε από το ευρώ και ουσιαστικά και από την Ευρώπη» είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου και πρόσθεσε ότι για το ΔΗΣΥ «δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ επιλογή η χρεοκοπία της χώρας, η έξοδος από το ευρώ, η απώλεια της ασφάλειας που μας προσφέρει η ΕΕ».

Συμπλήρωσε ότι πριν από ένα χρόνο, η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη έλαβε γενναίες αποφάσεις κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, οι οποίες συνεπάγονται οδυνηρές θυσίες. «Στο σημείο που είχαμε φτάσει, ήταν ο μόνος τρόπος να σωθεί η χώρα» είπε.

Αναφερόμενος σε όσους ζητούν να φύγει η Κύπρος από το μνημόνιο, είπε ότι «από το μνημόνιο θα βγούμε μόνο εάν κάνουμε τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που θα έπρεπε να είχαμε κάνει από μόνοι μας εδώ και χρόνια».

Συμπλήρωσε ότι οι αλλαγές αυτές δεν είναι απλά μια δέσμευση έναντι των δανειστών της χώρας, αλλά «μονόδρομος» και «προϋπόθεση επιβίωσης».

Αναφερόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε ότι οι προσπάθειες του ιδίου και της Κυβέρνησης ήδη αποδίδουν, με τα πρώτα καλά μηνύματα να έρχονται από το εξωτερικό, όπως οι θετικές αξιολογήσεις της Τρόικα, οι αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας από τους Οίκους Αξιολόγησης, η καλυτέρευση του κλίματος εμπιστοσύνης στην κοινωνία.

«Οι αγορές έδωσαν την πρώτη ψήφο εμπιστοσύνης, αγοράζοντας κυπριακά κρατικά ομόλογα» είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, λέγοντας ότι η χώρα βαδίζει στη σωστή πορεία, ενώ παραδέχτηκε ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε.

Συμπλήρωσε ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και νέες δουλειές θα ανοίξουν μόνο με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και νέων κεφαλαίων.

Αναφορικά με την κατάσταση στα δημόσια οικονομικά και τον τραπεζικό τομέα, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η κοινωνία δικαίως απαιτεί να αποδοθούν το ταχύτερο ευθύνες, ενώ πρόσθεσε ότι αν δεν μπει ένα τέλος στην ατιμωρησία, η απαξίωση των θεσμών θα μεγαλώσει.

Παραδέχτηκε εξάλλου ότι «στο επίπεδο της δικαιοσύνης και της απόδοσης ευθυνών, ως συντεταγμένη πολιτεία, έχουμε ήδη καθυστερήσει δραματικά».

Ως προς το Κυπριακό, είπε ότι η ενωμένη Κύπρος μπορεί να συμβάλει σε ένα καλύτερο μέλλον για το λαό και να τροφοδοτήσει την οικονομική ανάκαμψη του τόπου, μετατρέποντας παράλληλα τη χώρα σε ευρωπαϊκό πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και οικονομική και πολιτική γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.

Συμπλήρωσε ότι η συμφωνημένη λύση θα πρέπει να είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο και τις αρχές της Ευρώπης, κάτι που, όπως είπε σταθερά συμμερίζεται και ο υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Χαιρέτισε ακόμη την υιοθέτηση από κ. Γιούνκερ του πακέτου προτάσεων του Προέδρου Αναστασιάδη, με επίκεντρο την επιστροφή της Αμμοχώστου.

Είπε επίσης ότι η Κύπρος μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, μέσα από την προοπτική αξιοποίησης των υδρογονανθράκων της και να καταστεί ενεργειακό κέντρο.

Αναφερόμενος στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ για τις Ευρωεκλογές, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι είναι περήφανος για τους ανθρώπους που το στελεχώνουν, προσθέτοντας ότι όλοι ανεξαιρέτως μπορούν επάξια να εκπροσωπήσουν της Κύπρο και να διεκδικήσουν για τη πατρίδα στο Ευρωπαϊκό πεδίο.

Χαρακτήρισε τον κ. Γιούνκερ «μεγάλο ευρωπαϊστή πολιτικό», ο οποίος στήριξε την Κύπρο στις δύσκολες περιόδους. Είπε ακόμη ότι ο υποψήφιος του ΕΛΚ μπορεί να αναγνωρίσει τις ιδιαιτερότητες της κυπριακής οικονομίας, καθώς διετέλεσε πρωθυπουργός μιας μικρής ευρωπαϊκής χώρας, που είναι επίσης κέντρο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Τέλος είπε ότι η ώρα της κάλπης είναι η ώρα της ευθύνης των πολιτών, οι οποίοι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της σταθεροποίησης της χώρας και του λαϊκισμού κάλεσε τον κόσμο να στείλει ηχηρό μήνυμα ότι η Κύπρος δεν γυρίζει πίσω.