Πιο έξυπνη και βιώσιμη Ευρώπη με τη συμβολή των προτύπων

* της Μαρίας Θεοφάνους, Βοηθού Λειτουργού Ενημερωτικών & Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης (CYS)

Η διασφάλιση της αποτελεσματικότητας της ενιαίας αγοράς αποτελεί ένα πυλώνα στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ και για τα 500 εκατομμύρια πολίτες της. Παράλληλα αποτελεί μια προοπτική για το μέλλον, η οποία θα αποτελείται από τη ψηφιακή πολιτική, τον ανταγωνισμό, τη βιομηχανία και την εμπορική πολιτική και θα διασφαλίζει την προώθηση της καινοτομίας. Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Τυποποίησης, βασισμένο στη συναίνεση, προσφέρει πραγματικά ισχυρά εργαλεία για να υποστηρίξει την Ευρώπη στην αντιμετώπιση των τρεχουσών και μελλοντικών προκλήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην υλοποίηση της ενιαίας αγοράς, καταργώντας τα εμπόδια στο εμπόριο και στηρίζοντας τις εταιρείες να προσφέρουν στην αγορά ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες μεγάλης ζήτησης σε όλο τον κόσμο. Έχοντας ένα μόνο πρότυπο, το οποίο δημιουργήθηκε με τη συναίνεση όλων των ενδιαφερομένων μερών και υιοθετήθηκε σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή αγορά, αντί της ύπαρξης 34 διαφορετικών εθνικών προτύπων, εξασφαλίζονται με αυτόν τον τρόπο ίσα επίπεδα ασφάλειας, ποιότητας και βιωσιμότητας. Η κοινή αποστολή των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Τυποποίησης CEN & CENELEC και των μελών τους, είναι η ανάπτυξη προτύπων που είναι κατάλληλα για το σκοπό αυτό.

Ένας από τους κύριους παράγοντες για τη συνέχιση και την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς και για την απελευθέρωση του αναπτυξιακού δυναμικού της Ευρώπης είναι η ψηφιοποίηση. Οι νέες τεχνολογίες, όπως το Internet of Things (IoT) και το 5G, καταργούν τα σύνορα μεταξύ των τομέων και δημιουργούν ολοένα και περισσότερα επιχειρηματικά μοντέλα για να μεταβεί η κοινωνία από κάθετους τομείς σε οριζόντιες και συνεργατικές προσεγγίσεις. Οι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί CEN – CENELEC δεσμεύονται να βοηθήσουν την Ευρώπη να επωφεληθεί από τη ψηφιοποίηση και παράλληλα εργάζονται για να καταστήσουν το σύστημα τυποποίησης κατάλληλο και αποτελεσματικό για τη ψηφιακή εποχή.

Επιπλέον, σε μια περίοδο κατά την οποία είναι απαραίτητο για την Ε.Ε. να υπερασπιστεί την πολυμερή προσέγγιση και ένα διεθνές εμπορικό σύστημα βασισμένο σε κανόνες, τα ευρωπαϊκά πρότυπα υποστηρίζουν το διεθνές εμπόριο, μειώνοντας τους εμπορικούς φραγμούς και βοηθώντας τα ευρωπαϊκά αγαθά και υπηρεσίες να έχουν πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά. Η ισχύς του ευρωπαϊκού συστήματος τυποποίησης έγκειται επίσης, στη συνεργασία με τους Διεθνείς Οργανισμούς Τυποποίησης (ISO & IEC). Στη συνεργασία τους με τους οργανισμούς αυτούς, η CEN- CENELEC αναγνωρίζουν την ανάγκη ενίσχυσης των κοινών προσπαθειών για την εξασφάλιση αποδοτικότερων λύσεων για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης (CYS) είναι ο εθνικός φορέας τυποποίησης της Κύπρου. Ως πλήρες μέλος των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Τυποποίησης, CEN&CENELEC καθώς και του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης, ISO συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες τυποποίησης και συγκεκριμένα στις τεχνικές επιτροπές όπου εκπονούνται τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Πρότυπα. Υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής στις Τεχνικές Επιτροπές από φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Εάν επιθυμείτε συμμετοχή σε Ευρωπαϊκή ή Διεθνή τεχνική επιτροπή παρακαλώ επικοινωνήστε με τον CYS.

Πηγή: CEN/CENELEC