Πιθανά συμπτώματα ανεπάρκειας ψευδάργυρου

Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε όλα τα φυτικά και ζωικά κύτταρα και είναι απαραίτητος για κύριες λειτουργίες, όπως η πέψη, η αναπαραγωγή και η ανάπτυξη.  Είναι ένα  βασικό μέταλλο, απαραίτητο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού, από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μέχρι την κυτταρική διαίρεση.

Ο ψευδάργυρος ενισχύει, επίσης, το ανοσοποιητικό σύστημα. Γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει έντονο ενδιαφέρον σχετικά με τη δυνητική του ικανότητα να καταπολεμά τις μολύνσεις και να θεραπεύει τα τραύματα.

Παρόλο που η έλλειψη ψευδαργύρου δεν είναι συνηθισμένη, υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο, όπως οι πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις, οι αλκοολικοί και όσοι πάσχουν από διατροφικές διαταραχές.

Δεδομένου ότι τα συμπτώματα της ανεπάρκειας ψευδαργύρου είναι μη ειδικά, αφορούν δηλαδή και άλλες καταστάσεις, μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Εάν διαπιστώσετε ότι εκδηλώνετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα, συμβουλευτείτε γιατρό.

Χρόνιες ασθένειες
Διαβήτης, Αλτσχάιμερ, αθηροσκλήρωση, νευρολογικές διαταραχές, αυτοάνοσα νοσήματα και εκφυλιστικές ασθένειες, σχετίζονται με την ανεπάρκεια ψευδαργύρου. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στον κρίσιμο ρόλο του στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την υγιή ανάπτυξη των κυττάρων. Η έλλειψη ψευδαργύρου αυξάνει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή που σχετίζονται άμεσα με τις χρόνιες νόσους.

Συνεχείς λοιμώξεις
Η επάρκεια ψευδαργύρου αποτελεί προϋπόθεση για υγιές ανοσοποιητικό. Όταν το ανοσοποιητικό δεν είναι ισχυρό είστε ευάλωτοι σε βακτήρια και ιούς που προκαλούν λοιμώξεις.

Απώλεια μαλλιών
Αν παρατηρείτε αραίωση των μαλλιών σας, είναι χρήσιμο να ελέγξετε τα επίπεδα ψευδαργύρου. Τσεκάρετε όμως και για άλλα συμπτώματα, καθώς μόνο η σοβαρή ανεπάρκεια ψευδαργύρου προκαλεί αραίωση των μαλλιών.

Δέρμα
Παρατηρείτε ότι πληγές και εξανθήματα αργούν να επουλωθούν; Μελέτες έχουν δείξει ότι ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του δέρματος, όπως η επούλωση των ιστών. Κάποιες μελέτες έχουν διερευνήσει επίσης τον ρόλο του ψευδαργύρου στη θεραπεία της ακμής, λόγω των αντιβακτηριακών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του.

Όρεξη
Δεδομένου ότι τα χαμηλά επίπεδα ψευδάργυρου μπορεί να οδηγήσουν σε ναυτία και να επηρεάσουν αισθήσεις όπως η όσφρηση και η γεύση, η απώλεια της όρεξης είναι ένα ακόμη πιθανό σύμπτωμα που πρέπει να προσέξετε.

Όραση
Το σώμα χρειάζεται ψευδάργυρο για να μεταφέρει τη βιταμίνη Α από το ήπαρ στον αμφιβληστροειδή. Αυτό βοηθά στην παραγωγή μελανίνης, της χρωστικής που προστατεύει τα μάτια. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα μάτια, κυρίως στον αμφιβληστροειδή. Προβλήματα όπως η κακή νυχτερινή όραση και η νεφελώδης όραση συνδέονται με την ανεπάρκεια.

Ανάπτυξη
Ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων. Αυτό σημαίνει ότι η ανεπάρκεια του στοιχείου μπορεί να εμποδίζει την ανάπτυξη. Στις νεότερες ηλικίες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την παραγωγή ορμονών και να καθυστερήσει τη σεξουαλική ωρίμανση. Μεταξύ 9 και 13 ετών, τα αγόρια και τα κορίτσια πρέπει να προσλαμβάνουν 8mg ψευδαργύρου καθημερινά. Μετά την ηλικία των 14 ετών, οι ημερήσιες ανάγκες ανέρχονται σε 11mg για τα αγόρια και 9mg για τα κορίτσια.

Μυαλό
Η μέτρια και σοβαρή έλλειψη ψευδαργύρου έχει συσχετιστεί με προβλήματα διάθεσης. Πολλοί άνθρωποι γίνονται ευερέθιστοι ή πέφτουν σε λήθαργο. Μελέτη διαπίστωσε υψηλά ποσοστά ανεπάρκειας ψευδαργύρου σε παιδιά με διάσπαση προσοχής / υπερκινητικότητα.

Πρόβλημα ακοής
Μελέτη σε 100 ασθενείς, κάποιοι εκ των οποίων είχαν απώλεια ακοής, έδειξε ότι περίπου το 12% είχαν χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου, ενώ όσοι είχαν ανεπάρκεια ψευδαργύρου είχαν μεγαλύτερη απώλεια ακοής σε σχέση με όσους είχαν επάρκεια ψευδαργύρου. Άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι ασθενείς με απώλεια ακοής που έλαβαν συμπληρώματα ψευδαργύρου, είδαν την ακοή τους να βελτιώνεται. Η εξήγηση βρίσκεται στην αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση του ψευδαργύρου που μειώνει το οξειδωτικό στρες στο εσωτερικό του αυτιού.