Πιερή για ΣΚΤ: Οι επόπτες δεν ήθελαν να υπάρχει Συνεργατισμός

Συνεχίζονται σήμερα οι δημόσιες ακροάσεις της Ερευνητικής Επιτροπής για τη κατάρρευση του Συνεργατισμού με τρεις καταθέσεις.

Πρώτος παρουσιάστηκε ενώπιον της επιτροπής ο Λάμπρος Πιερή, Μέλος Επιτροπείας της ΣΚΤ από 29/6/2010 μέχρι 14/6/2018.

Όπως ανέφερε στη κατάθεση του ο Λάμπρος Πιερή, οι εποπτες στη Φρανκφούρτη δεν ήθελαν να υπάρχει Συνεργατική Τράπεζα με το κράτος μέτοχο. Ήθελαν να επιλύσουν και να βγάλουν εξωτραπεζικά με άμεση λύση μεγάλο μέρος των ΜΕΔ. Για αυτό ήρθε αυτή η λύση. Επίσης σε όλες τις διαδικασίες ελέγχου από τους Επόπτες υπήρχε η φημολογία δεν θα είναι ικανό το 1 δισ που είχε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε ερώτηση σε σχέση με τη νομοθεσία που πέρασε από τη Βουλή για την προστασία της πρώτης κατοικίας που δυσχέραινε σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειες για είσπραξη των χρεών και τις ενέργειες που έκαναν οι ίδιοι ως Επιτροπεία προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Πιερή ανάφερε ότι υπήρξε προβληματισμός αλλά δεν θυμάται αν έγιναν οποιεσδήποτε επαφές με τα κόμματα και ότι από την πλευρά τους ως Συνεργατισμός όφειλαν να τηρούν τους νόμους.

Για τις ενέργειες της Επιτροπείας ώστε να ασκηθεί πίεση για αλλαγή της νομοθεσίας ο κ. Πιερή απάντηση ότι τα μέλη της Επιτροπείας δεν είναι νομοθέτες. Γνώριζαν ότι γινόταν διεργασίες για να αλλάξει η νομοθεσία αλλά ήταν υποχρέωση της Πολιτείας να επισπεύσει τις διαδικασίες και όχι δική τους. Επιπλέον υπήρχαν και πολιτικά ζητήματα στη μέση αφού τον περασμένο Φεβρουάριο είχαμε τις Προεδρικές Εκλογές. Η νομοθεσία άλλαξε τελικά το Μάιο ενώ η συζήτηση ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, ανάφερε ο κ. Πιερή και άφησε αιχμές για τους κυβερνητικούς χειρισμούς που καθυστέρησαν εξαιτίας των Προεδρικών Εκλογών.

Σε σχέση με τις πολιτικές παρεμβάσεις που κατήγγειλε ο πρώην Γενικός Διευθυντής Μάριος Κληρίδης ο κ. Πιερή είπε ότι πολιτικές παρεμβάσεις γινόταν και δημόσια αλλά όχι σε σχέση με τα ΜΕΔ και τη διαχείρισή τους. Σε ερώτηση για την ύπαρξη λίστας με προτάσεις για διαγραφές και ελαφρύνσεις δανείων την οποία εντόπισε ο Γενικός Ελεγκτής και παρέδωσε κατά τη χθεσινή συνεδρία ο κ. Πιερή απάντησε ότι δεν γνωρίζει την ύπαρξη της λίστας αλλά υποψιάζεται ότι πρόκειται για δάνεια που είχαν κρατικές εγγυήσεις. Επιπλέον πρόσθεσε ότι δεν του έχει δοθεί ποτέ εντολή σε σχέση με επιθυμία πολιτειακού αξιωματούχου.

Επιπλέον ο κ. Πιερή κάνει αναφορά σε σύγκρουση συμφερόντων κάποιων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων αφού κατά την άποψή του δεν υπήρχε ευνοϊκή μεταχείριση κανενός παρά μόνο φαινόμενα όπου κάποιοι διαχειρίζονταν κάποια θέματα από θέσεις κλειδιά.