Πετρίδης: Ο Σωκράτης έχει αφήσει τη σφραγίδα του, όχι μόνο στο ΥΠΕΣ, αλλά και στη προσπάθεια διάσωσης της χώρας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή παράδοσης και παραλαβής του Υπουργείου Εσωτερικών, από τον απερχόμενο Υπουργό κ. Σωκράτη Χάσικο στον νεοδιορισθέντα Υπουργό κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη, στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή κ. Κωνσταντίνου Νικολαΐδη και των διευθυντικών στελεχών του Υπουργείου Εσωτερικών.

Καλωσορίζοντας τον κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη, ο κ. Χάσικος δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: «Τον κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη τον γνωρίζω χρόνια. Είναι ικανότατος και εξαιρετικός άνθρωπος. Έχει όλα τα εχέγγυα που μπορούν να διασφαλίσουν ότι στα χέρια του, το Υπουργείο Εσωτερικών θα είναι ‘καλοτάξιδο’. Είμαι βέβαιος ότι η σχέση του με το προσωπικό θα είναι η ενδεδειγμένη. Οι λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών είναι σχεδόν ό,τι καλύτερο διαθέτει η Δημόσια Υπηρεσία. Απόδειξη τούτου είναι το γεγονός ότι σε όλη αυτή την περίοδο της κρίσης είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο για την έξοδο από αυτή. Δουλέψαμε μαζί με τους λειτουργούς αυτού του Υπουργείου και, κυριολεκτικά, καταφέραμε να σώσουμε τον τόπο. Αυτό δεν υποτιμά ούτε υποβαθμίζει τον ρόλο άλλων Υπουργείων. Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι κατ’ εξοχήν ένα Υπουργείο ανάπτυξης, πέραν του ανθρωποκεντρικού του ρόλου. Μήπως κάναμε λάθος σαν Κυβέρνηση και το πρώτο πράγμα που έπρεπε να είχαμε κάνει, είναι ένα Υφυπουργείο στο Υπουργείο Εσωτερικών; Αυτό, αφήνω να το διαπιστώσεις εσύ». Και συνέχισε: «Θα μου έπαιρνε μέρες να απαριθμήσω το τι έγινε στο Υπουργείο Εσωτερικών αυτά τα χρόνια. Δεν ήθελα να φύγω. Αναλαμβάνεις τη σκυτάλη από μένα και χαίρομαι γιατί αυτή τη σκυτάλη την αναλαμβάνεις εσύ. Θέλω να ευχαριστήσω, άλλη μια φορά, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που μου εμπιστεύτηκε αυτό το Υπουργείο. Να ευχαριστήσω, επίσης, όλους εσάς γιατί δουλέψαμε όλα αυτά τα χρόνια μαζί, τίμια και με αξιοπρέπεια».

Από πλευράς του, ο κ. Πετρίδης δήλωσε τα ακόλουθα: «

Πέραν των ευχαριστιών μου προς τον κ. Χάσικο, θέλω να πω ότι με τον Σωκράτη αρχίσαμε μαζί ως μέλη της Κυβέρνησης και αγωνιστήκαμε μαζί. Αλλά, είναι κάπως οξύμωρο να μην ολοκληρώνουμε μαζί αυτόν τον κύκλο. Σου εύχομαι ό,τι καλύτερο στη συνέχεια. Ο Σωκράτης έχει αφήσει τη σφραγίδα του, όχι μόνο στο Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά ευρύτερα στη μεγάλη προσπάθεια της χώρας μας να μη χρεοκοπήσει. Γνωρίζω ότι με την εντιμότητα, τον δυναμισμό και τη μαχητικότητά του, κράτησε ψηλά τη σημαία του Υπουργείου, αλλά και την προσπάθεια για ανάκαμψη και επιστροφή στην ανάπτυξη. Σε ό,τι αφορά στο Υπουργείο, γνωρίζω πόσο δύσκολο και απαιτητικό είναι. Αλλά, γνωρίζω και τον ρόλο που έχει να διαδραματίσει στην ανάπτυξη. Το επόμενο διάστημα, θα έχω την ευκαιρία να ενημερωθώ, να μιλήσω με όλους τους διευθυντές τμημάτων, να δούμε μαζί τις προτεραιότητες, για να ολοκληρώσουμε ένα έργο που ξεκίνησε το 2013».

Ακολούθως, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Νικολαΐδης, απευθυνόμενος στον Σωκράτη Χάσικο δήλωσε τα εξής:

«Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τον Υπουργό και άνθρωπο Χάσικο για το πολυσχιδές έργο που παρουσίασε στο Υπουργείο Εσωτερικών. Δεν προτίθεμαι να απαριθμήσω numerus clausus το πολυσχιδές έργο του, γιατί είναι εκεί και φαίνεται. Θα ήταν όμως παράλειψή μου να μην μιλήσω για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για το όραμά του που αφορά στη δημιουργία μιας Ενιαίας Αρχής Ανάπτυξης, Πολεοδομικής και Οικοδομικής. Έβαλε σε τάξη τη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών. Να πω, επίσης, για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις και την προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ήταν ο πρώτος Υπουργός που εφήρμοσε στο Υπουργείο του, ένα χρόνο προτού ψηφιστεί ο ‘Νόμος Ομπρέλα’ τον Φεβρουάριο 2014, Στρατηγικό Σχέδιο. Ο κ. Χάσικος είναι άνθρωπος πρακτικός και όχι της θεωρίας. Εύχομαι αίσιο τέλος στο οικογενειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει και του απευθύνω έκκληση να τον δούμε, ευθύς αμέσως, ξανά στις επάλξεις, σε οποιοδήποτε μετερίζι, σε μια εποχή που ο Κυπριακός Ελληνισμός αγωνίζεται για φυσική και εθνική επιβίωση».

Τέλος, απευθυνόμενος στον κ. Πετρίδη, ο κ. Νικολαΐδης είπε: «Εκ μέρους του προσωπικού, σας καλωσορίζω στο Υπουργείο σας. Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη, αλλά και για τη διακονία του πολίτη. Είμαι βέβαιος ότι το προσωπικό θα είναι πάντα δίπλα σας, με επαγγελματισμό και γνώσεις. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία και γρήγορη ευόδωση της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας».

Πηγή: ΓΤΠ