Πεσκόφ: Η ένταξη της Φινλανδίας στο NATO θα συνιστούσε «σίγουρα» απειλή για τη Ρωσία

Η ένταξη της Φινλανδίας στο NATO θα συνιστούσε «σίγουρα» απειλή για τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Η διεύρυνση του NATO και η προσέγγιση της Συμμαχίας στα σύνορά μας δεν καθιστά τον κόσμο και την ήπειρό μας πιο σταθερό και πιο ασφαλή» δήλωσε ο Πεσκόφ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, απαντώντας, «σίγουρα», σε ερώτηση για το αν η Ρωσία θα θεωρούσε απειλή ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία.

Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας τάχθηκαν σήμερα υπέρ μιας ένταξης «χωρίς καθυστέρηση» στο NATO, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση της χώρας θα ανακοινωθεί την Κυριακή στον οργανισμό.

poster

Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι η απάντηση της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από τα «πρακτικά αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής, από την προώθηση στρατιωτικών υποδομών προς τα σύνορά μας».

«Όλα αυτά θα αποτελέσουν τα στοιχεία μιας ειδικής ανάλυσης και (θα χρησιμοποιηθούν) για την επεξεργασία των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να εξισορροπηθεί η κατάσταση» κατέληξε.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε ότι η ανακοίνωση σήμερα της Φινλανδίας ότι θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ συνιστά «ριζική αλλαγή» στην εξωτερική πολιτική της και ότι η Μόσχα θα απαντήσει.

«Η Ρωσία θα αναγκαστεί να προβεί σε αντίποινα, τόσο στρατιωτικο-τεχνικού όσο και άλλου χαρακτήρα, προκειμένου να σταματήσει τη δημιουργία απειλών για την εθνική της ασφάλεια» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το Ελσίνκι πρέπει να έχει επίγνωση της ευθύνης του και των συνεπειών μιας τέτοιας κίνησης”» υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Ο Ζελένσκι εξήρε την ετοιμότητα της Φινλανδίας
Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξήρε την ετοιμότητα της Φινλανδίας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του NATO σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον Φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

«Επίσης συζητήσαμε την ευρωπαϊκή ένταξη της Ουκρανίας. Και –την αμυντική αλληλεπίδραση» προσθέτει ο Ουκρανός πρόεδρος σε μήνυμά του στο Twitter.