Περού: Τριπλάσιοι από τους εκτιμώμενους οι θάνατοι από κορωνοϊό

Η κυβέρνηση του Περού αναθεώρησε προς τα επάνω τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων της νόσου Covid-19, σχεδόν τριπλασιάζοντας τους νεκρούς, από 69.342 σε 180.764, αριθμός που δείχνει πόσο σφοδρά χτυπήθηκε η χώρα από την πανδημία.

Το Περού ήταν μια από τι χώρες της Λατινικής Αμερικής που επλήγησαν σκληρά από την πανδημία: τα νοσοκομεία κατακλύσθηκαν από ασθενείς ενώ οι δεξαμενές οξυγόνου άδειαζαν.

Οι ειδικοί προειδοποιούσαν εδώ και καιρό ότι οι επίσημες στατιστικές παρέβλεπαν τον πραγματικό αριθμό των νεκρών.

«Θεωρούμε ότι είναι καθήκον μας να δημοσιοποιήσουμε αυτές τις αναθεωρημένες πληροφορίες», είπε η πρωθυπουργός Βιολέτα Μπερμούντες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της κυβερνητικής αναθεώρησης.

Τα νέα στοιχεία συνάδουν με τους λεγόμενους «υπερβάλλοντες θανάτους», ένα στατιστικό μέτρο που χρησιμοποιήθηκε στο Περού και σε άλλες χώρες για να υπολογιστούν οι πιθανοί θάνατοι από τον κορωνοϊό.

Με αυτό το στατιστικό μέτρο συγκρίνεται το σύνολο των θανάτων σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο με εκείνο μιας άλλης χρονικής περιόδου, πριν από την πανδημία. «Από σήμερα (…) θα έχουμε πιο διεξοδικά στοιχεία που θα μας χρησιμεύσουν πολύ στη διαχείριση της πανδημίας», πρόσθεσε η Μπερμούντες.