Περιορισμένη η ανάπτυξη της Γερμανικής οικονομίας

Οι κορυφαίες δεξαμενές σκέψης (think tanks) της Γερμανίας μείωσαν κατά το ήμισυ, στο 0,4%, τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2013, αλλά τονίζουν ότι η εγχώρια ζήτηση θα βοηθήσει στο να καταγραφεί μια ισχυρή ανάκαμψη το επόμενο έτος.

Τα τέσσερα ινστιτούτα εκτιμούν ότι η Γερμανία θα δει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της να αυξάνεται κατά 1,8% το 2014, μετά την ανάπτυξη 0,4% το 2013.
Οι τελευταίες προοπτικές για το τρέχον έτος είναι χαμηλότερες από την προηγούμενη πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,8%.

«Η γερμανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ανάκαμψη. Αυτή θα στηριχθεί από την εγχώρια ζήτηση “, αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση τους τα ινστιτούτα Ifo στο Μόναχο, DIW στο Βερολίνο, IW στο Χάλλε και RWI στο Έσσεν.
Τα στοιχεία συνάδουν σε μεγάλο βαθμό με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της γερμανικής Κυβέρνησης, η οποία αναμένει ανάπτυξη 0,5% το 2013 και 1,6% το 2014.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η ανάπτυξη της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας θα ανέλθει στο τρέχον έτος στο 0,5% και στο 1,5% το επόμενο έτος.
Κοιτάζοντας προς το 2014, τα γερμανικά ινστιτούτα αναφέρουν ότι διαβλέπουν μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη σε σύγκριση με το 2013, αν και αναθεώρησαν ελαφρώς προς τα κάτω την εκτίμηση τους για ανάπτυξή 1,9%, την οποία είχαν ανακοινώσει τον περασμένο Απρίλιο.

“Η αύξηση της απασχόλησης και οι αξιοσημείωτες  μισθολογικές αυξήσεις παρέχουν ήδη μια ισχυρή αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης για αρκετό καιρό”, σημειώνουν.