Περδίκης: Θα κυνηγήσουμε τους ενόχους μέχρι την κόλαση

Ο ΓΓ και Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, αναφέρθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς   σε όσους θεωρούνται υπεύθυνοι για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας, δηλώνοντας ότι “θα τους κυνηγήσουμε μέχρι την κόλαση, όπου ανήκουν”.

Μίλησε επίσης  για εγκληματική αδιαφορία της προηγούμενης κυβέρνησης, καταλόγισε ανικανότητα στην παρούσα κυβέρνηση, επέρριψε ευθύνες στα Διοικητικά Συμβούλια και τις Διευθύνσεις των τραπεζών, καθώς και στους δύο προηγούμενους κεντρικούς τραπεζίτες και αναφέρθηκε σε “σπείρα” εξ Ελλάδος που οδήγησε σε χρεοκοπία τη Λαϊκή Τράπεζα.

Η έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος “αποτυγχάνει να δώσει πλήρη εικόνα στον τομέα των πολιτικών ευθυνών” έκρινε ο Γιώργος Περδίκης.

“Η εγκληματική αδιαφορία και ανευθυνότητα της προηγούμενης Κυβέρνησης καθώς και η ανικανότητα της παρούσας Κυβέρνησης να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεων της τραπεζικής ολιγαρχίας δεν παρουσιάζονται επαρκώς στις σελίδες της έκθεσης της Επιτροπής Θεσμών” είπε μιλώντας στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.

“Επίσης η έκθεση παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνει μεγάλο όγκο από στοιχεία εξακολουθεί να καλύπτει με την απόφαση της πλειοψηφίας ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ εκείνους που δρώντας με ιδιοτέλεια απέσυραν καταθέσεις από τις κυπριακές τράπεζες πριν την απόφαση του Eurogroup και στην κλειστή περίοδο στις δύο συστημικές τράπεζες δίνοντας τους τη χαριστική βολή” είπε.

Αναφέρθηκε σε εταιρείες που “αντιπροσωπεύονται από γνωστά δικηγορικά ή άλλα γραφεία της Κύπρου”, και είπε πως “μία πιο ενδελεχής έρευνα από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας πρέπει να αποκαλύψει τις πιθανές διασυνδέσεις με πολιτικά πρόσωπα και την ενδεχόμενη προνομιακή πληροφόρηση”.

“Είναι εξίσου σημαντικό να μάθουμε ποιοι είναι αυτοί που έσπευσαν να διασώσουν τις καταθέσεις τους, όχι γιατί αυτό είναι ποινικά επιλήψιμο, αλλά έχει τη δική του ηθική σημασία” είπε και πρόσθεσε ότι “είναι ίσως πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί που νόμιμα ή παράνομα έχουν εκμεταλλευτεί την κλειστή περίοδο για να δραπετεύσουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό”, θέμα το οποίο αφορά πλέον “ποινικά αδικήματα και όχι μόνο ζητήματα ηθικής”.

Ανέφερε επίσης ότι επανειλημμένα ζήτησε από την κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα να καταθέσουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων τον κατάλογο εκείνων που δεν έτυχαν απομείωσης των καταθέσεων τους ώστε να κριθεί η νομιμότητα αυτών των αποφάσεων, διερωτώμενος “γιατί και σε αυτό το θέμα έχει πέσει το απόλυτο σκοτάδι”.

Ο Γιώργος Περδίκης είπε πως “τα εγκληματικά λάθη, οι παραλείψεις, οι υπερβολές, οι παράνομες πράξεις και πρακτικές καταγράφονται επαρκώς στις χίλιες περίπου σελίδες της έκθεσης” και ανέφερε ότι “αυτό που απομένει είναι να αξιοποιηθεί αυτό το υλικό από τις διωκτικές αρχές και να υπάρξει γρήγορη δικαιοσύνη, κάθαρση και τιμωρία”.

“Από τα πορίσματα της έκθεσης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών προκύπτουν βαριές ευθύνες στα Διοικητικά Συμβούλια και τις Διευθύνσεις των τραπεζών, και για τις ελεγκτικές Αρχές, δηλαδή τους προηγούμενους Διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιο Ορφανίδη και Πανίκο Δημητριάδη” είπε.

Αναφέρθηκε και στην πορεία που ακολούθησε η Λαϊκή Τράπεζα, η οποία παρέσυρε τα πάντα στην καταστροφή.

“Το σκάνδαλο της Focus αποτελεί ίσως την κορυφή του παγόβουνου της διαπλοκής μεταξύ της σπείρας Βγενόπουλου και κυπριακού πολιτικού και οικονομικού συστήματος” είπε και προκάλεσε το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ να καταθέσουν τις οικονομικές τους καταστάσεις στο Γενικό Ελεγκτή και να ζητήσουν εθελοντικό έλεγχο για την περίοδο 2007 – 2008.