Περδίκης: Η Ad hoc επιτροπή αγνοείται;

Ξέρω ότι την σύγχρονη εποχή εύκολα ξεχνούμε. Μέσα στην πλημμυρίδα των ειδήσεων και των πληροφοριών που μας κατακλύζουν καθημερινά η μνήμη αδυνατεί να συγκρατήσει τα ουσιώδη. Έτσι δεν με εκπλήσσει που σχεδόν όλοι έχουν ξεχάσει την ad hoc κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διερεύνηση του θέματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ).

 Δημιουργήθηκε πριν περίπου οκτώ μήνες όταν η σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων αποφάσισε να πάρει το θέμα της λίστας Γιωρκάτζη από τα χέρια των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Ελέγχου. Με καθοδήγηση του πρώην προέδρου της Βουλής η ad hoc επιτροπή συνεδρίαζε εντατικά (σχεδόν κάθε βδομάδα) όχι μόνο πλέον για το θέμα της λίστας Γιωρκάτζη αλλά και για το ευρύτερο θέμα των ΜΕΔ των ΠΕΠ. Έχουν κληθεί σε αυτές τις συνεδριάσεις όλοι σχεδόν οι αξιωματούχοι της Δημοκρατίας πχ. Γενικός Εισαγγελέας, ο Γενικός Ελεγκτής, Υπουργοί, Κεντρικός Τραπεζίτης, Επίτροποι κα. Έχουν κατατεθεί σωρεία εγγράφων και πληροφοριών. Βέβαια πολλοί υποψιαζόμασταν ότι όλα αυτά ίσως να ήταν μια μεγαλειώδης κίνηση παραπλάνησής για να οδηγηθούμε όλοι μαζί – πολίτες και πολιτικοί – όσο γίνεται πιο μακριά από την άβολή λίστα Γιωρκάτζη.  

 Όμως η δημοσιοποίηση της λίστας – πριν λίγες βδομάδες – δεν μπορεί να σημαίνει και το τέλος της λειτουργίας της ad hoc επιτροπής. Κατ’ ακρίβεια έχω καλέσει επανειλημμένα τον νέο πρόεδρο της Βουλής δρ. Αδάμου να διασφαλίσει ότι θα συνεχιστούν οι εργασίες της Ad-Hoc. Καταρχήν η ίδια η λίστα Γιωρκάτζη πρέπει να τύχει ανεξάρτητης διερεύνησης. Έγιναν δημόσιες δηλώσεις από Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα προς διάψευση των στοιχείων που περιλαμβάνονται στη λίστα Γιωρκάτζη και η κοινωνία διερωτάται που βρίσκεται η αλήθεια. Ο ίδιος ο κεντρικός τραπεζίτης οφείλει να ζητήσει εξηγήσεις από τις τράπεζες αν όντως έχουν τροφοδοτήσει την Κεντρική Τράπεζα με λάθος στοιχεία. Ποιος άραγε έχει δίκαιο, οι τράπεζες ή οι αξιωματούχοι που διαμαρτύρονται;

 Επίσης τα στοιχεία της λίστας θα πρέπει να τύχουν αντιδιαστολής με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στις δηλώσεις των περιουσιακών στοιχείων των βουλευτών και των Υπουργών (δηλώσεις ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ) την αντίστοιχη χρονική περίοδο. Αυτό είναι επείγουσα ευθύνη της ίδιας της Βουλής ενώ ταυτόχρονα πρέπει να ζητήσει να κάνει την ίδια αντιδιαστολή και η επιτροπή για το «πόθεν έσχες» των υπολοίπων αξιωματούχων υπό τον κ. Δώρο Ιωαννίδη.

 Επίσης επιβάλλεται να ολοκληρωθεί η έρευνα του Γενικού Ελεγκτή για τα δάνεια των ΠΕΠ στον Συνεργατισμό και στην ΚΕΔΙΠΕΣ. Η αναστολή λειτουργίας της επιτροπής θα σημαίνει και την αναστολή της έρευνας του Γενικού Ελεγκτή;

 Πρέπει επίσης η Ad Hoc Επιτροπή να εξετάσει επαρκώς την υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας και αφορά την εταιρεία TAXAN PROPERTIES DEVELOPERS LTD, που φέρεται να σχετίζεται με εν ενέργεια βουλευτή της οποίας το ΜΕΔ έτυχε – σύμφωνα με καταγγελία – ευνοϊκής διευθέτησης του υπόλοιπου δανείου.

 Τέλος θεωρώ σημαντικό να αξιοποιηθεί το υλικό που μαζεύτηκε από τις μέχρι εργασίες της Ad-Hoc επιτροπής. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι στα στοιχεία αυτά περιλαμβάνεται για πρώτη φορά επίσημη παραδοχή από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της ύπαρξης μιας λίστας από διαγραφές δανείων στο τέλος του 2012, γνωστής ως λίστας Σταυρινάκη.

 Σε όλες τις πιο πάνω αναφερόμενες έρευνες η Βουλή θα πρέπει να ζητήσει την συνδρομή ανεξάρτητων ερευνητών και εμπειρογνωμόνων ή του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας. 

 Η ad hoc – επιτροπή για τα ΜΕΔ των ΠΕΠ προς το παρόν βρίσκεται στα αζήτητα της Βουλής και κινδυνεύει να καταχωρηθεί στην μαύρη λίστα των αγνοούμενων ακόμα μιας κυπριακής τραγωδίας.

 Για την διερεύνηση των εγγράφων αυτών και άλλων θα πρέπει να διεξαχθεί έρευνα από έναν ανεξάρτητο οίκο ή σύμβουλο ή συνεργάτη της Βουλής.

Τέλος σας παρακαλώ για άλλη μια φορά να μην ορίζονται οι συνεδριάσεις της ad-hoc επιτροπής την Τετάρτη η ώρα 11.00 π.μ. γιατί την ίδια ώρα συνεδριάζει η κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών η οποία ανέλαβε να διεκπεραιώσει ένα πολύ βαρύ έργο που αφορά τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας σε θέματα διαφάνειας και λογοδοσίας.

Περιμένω τη θετική σας ανταπόκριση

Με οικολογικούς χαιρετισμούς και ευχές για καλή υγεία,

Γιώργος Περδίκης,

Βουλευτής,

Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών