Περδίκης: Η Κυβέρνηση κοροϊδεύει το λαό με κούφιες δεσμεύσεις

Ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κινήματος Ανεξαρτήτων Πολιτών, κατά την οποία το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αφορούσε το θέμα της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, είπε  ότι εντοπίζει σοβαρό θέμα αξιοπιστίας για την Κυβέρνηση σε σχέση με τις δεσμεύσεις της και τις μνημονιακές υποχρεώσεις που ανέλαβε, αναφέροντας επίσης  ότι φαίνεται πως “για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση κοροϊδεύει το λαό με κούφιες δεσμεύσεις”.

“Την ίδια ώρα εντοπίζεται ο ύψιστος κίνδυνος τα δάνεια να περάσουν στα χέρια των τυχοδιωκτών σπεκουλαδόρων ξένων ταμείων”.

Τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα,  δεν επιλύονται με τις εκποιήσεις, προσθέτοντας ότι με τους Ανεξάρτητους Πολίτες υπάρχει συμφωνία στη θέση ότι εκκρεμεί ως κομβικό σημείο η κάθαρση και η τιμωρία των ενόχων και επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι αυτοί που οδήγησαν την οικονομία στην καταστροφή, ανέλαβαν τη σωτηρία των κυπριακών τραπεζών.

Ο κ. Περδίκης είπε στη συνέχεια ότι μετά από την πρώτη μελέτη του επικαιροποιημένου μνημονίου, το οποίο απέστειλε η Κυβέρνηση στα κόμματα χθες, προκύπτει ότι υπάρχει σαφής δέσμευση της Κυβέρνησης πως δεν θα παρέμβει στο θέμα των επιτοκίων, δεν θα καθορίσει οροφή για τα δανειστικά επιτόκια και δεν θα θέσει άλλα εμπόδια στον τομέα των εκποιήσεων.

Ακολούθως διερωτήθηκε πώς είναι δυνατό η Κυβέρνηση από τη μια να υπογράφει μνημόνια με την Τρόικα, τα οποία να απαγορεύουν οροφή στα επιτόκια, να απαγορεύουν εμπόδια στις εκποιήσεις και από την άλλη να εξαγγέλλει νομοσχέδια που θα θέσουν τέρμα στα δικαιώματα των τραπεζών σε ό,τι αφορά τα επιτόκια και νομοσχέδια που θα βάζουν φραγμό στις μαζικές εκποιήσεις.

Πρόσθεσε ότι προφανώς η Κυβέρνηση για άλλη μια φορά προσπαθεί να κοροϊδέψει τον κυπριακό λαό, αναφέροντας ότι η Κυβέρνηση δεσμεύεται να υλοποιήσει πολιτικές την ώρα που δεσμεύτηκε και με το μνημόνιο ότι δεν θα υλοποιήσει.

Ο ΓΓ των Οικολόγων είπε ακόμα ότι στις διατάξεις του μνημονίου έχει εντοπιστεί ένα εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο, με το οποίο επιτρέπεται ή προτρέπονται οι τράπεζες να προχωρήσουν σε μαζικές εκποιήσεις και να παραδώσουν δάνεια σε ξένα ταμεία χωρίς να τηρείται ενήμερος ο οφειλέτης.

Επανέλαβε ακόμα ότι υπάρχει μεγάλη αμφιβολία για την προέλευση, τα συμφέροντα και τους στόχους των ταμείων, τα οποία αλλού λειτούργησαν ως γεράκια, αλλού ως γύπες και αλλού ως δούρειοι ίπποι για να περάσουν άλλες πολιτικές. “Είμαστε στην Κύπρο με το Κυπριακό ανοικτό και η στόχευση με τις περιουσίες μπορεί να αφορά εθνικά συμφέροντα,” σημείωσε.

Καταλήγοντας είπε ότι η πολιτική επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων που συνεδρίασε χθες αποφάσισε ότι θα στηρίξει την εκδήλωση που ανακοινώθηκε κατά των εκποιήσεων για τις 29 Αυγούστου, θα συμμετάσχει και θα διοργανώσει και άλλες εκδηλώσεις, διαβεβαιώνοντας ότι είναι απαράδεκτο και οι Οικολόγοι ουδέποτε θα αποδεχθούν να πληρώσουν οι απλοί πολίτες και τα νοικοκυριά τα σπασμένα και τα λάθη της πολιτικής ηγεσίας και της τραπεζικής ηγεσίας.

Ο Πρόεδρος της Κινήματος Ανεξαρτήτων Πολιτών Άκης Παναρέτου είπε ότι δεν είναι δυνατό να συζητούμε για εκποιήσεις την ώρα που αυτοί, οι οποίοι μας οδήγησαν στην καταστροφή βρίσκονται μέσα στις τράπεζες και σε καίρια σημεία της οικονομίας.

Κάλεσε την Κυβέρνηση και τον Γενικό Εισαγγελέα να σταματήσουν να δικαιολογούνται και να λένε ότι δεν πρέπει να ασκείται πίεση στο θέμα της τιμωρίας των ενόχων και ανέφερε ότι ενάμισι χρόνο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη και η κοινωνία δεν είδε έστω και ένα να οδηγείται ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ανέφερε επίσης ότι ουδείς ενημέρωσε με αριθμός για το ποσό των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν με το κούρεμα των καταθέσεων και το ποσό των αναγκών των τραπεζών που καλύφθηκε.

Ζήτησε επίσης από την Κυβέρνηση όπως πριν προχωρήσει στις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων των μικρο οφειλετών να λάβει μέτρα ώστε να πληρώσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες που χρωστούν 6,5 με 7 δις.

Καταλήγοντας, είπε ότι με το Κίνημα άνοιξε και θα συνεχιστεί η συζήτηση για συνεργασία των Ανεξαρτήτων Πολιτών και των Οικολόγων στις εκλογές.