Περδίκης: Ένας προϋπολογισμός μαζί με πολλά “ΘΑ”

Γραπτή δήλωση του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη για τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό

Ένας προϋπολογισμός μαζί με πολλά “ΘΑ”.

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι η Κυβέρνηση παρά την έντονη αντιπαράθεση και την καταψήφιση του προϋπολογισμού τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει κάτι το καινούργιο και το διαφορετικό ενώπιον της Βουλής για να αλλάξει την τοποθέτηση των κομμάτων.

Αρχικά, στον νέο προϋπολογισμό περιλαμβάνονται €200 εκ. ευρώ που είναι τα έκτακτα μέτρα για την οικονομία για τον κορωνοϊό. Υπενθυμίζεται πως το 2020 έχουμε ψηφίσει πέραν του ενός δις. τέτοιου είδους χορηγίες και προγράμματα, υπό τη μορφή συμπληρωματικών προϋπολογισμών. Κατά πάσαν πιθανότητα θα χρειαστούν – δυστυχώς – επιπλέον πολλά εκατομμύρια ακόμα.

Τα υπόλοιπα €136 εκατ. προέρχονται από τροποποιήσεις που κατέθεσε η Κυβέρνηση στον προηγούμενο προϋπολογισμό και είχαν ήδη εγκριθεί ως τροπολογίες στον προϋπολογισμό που δεν εγκρίθηκε.

Ουσιαστικά, πέραν της έκτακτης στήριξης στην οικονομία λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό δεν υπάρχει κάτι νέο στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό που να τον διαφοροποιεί από τον προηγούμενο.

Πέραν αυτών, η κυβέρνηση παρουσιάζει μια δέσμη από δεσμεύσεις, που συνδέονται τάχα με την έγκριση του προϋπολογισμού. Όμως αυτό το έργο που φέρει τον τίτλο “δεσμεύομαι”, με πρωταγωνιστή αυτή την κυβέρνηση, το έχουμε ξαναδεί. Για αυτό και δεν εμπιστευόμαστε τα “θα” της.

Πόσο μάλλον που κάποια από αυτά τα “θα” είναι προς την λάθος κατεύθυνση πχ. πολεοδομικές χαλαρώσεις, επέκταση της μεμονωμένης κατοικίας κλπ.

Το ερώτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη είναι ποια είναι τα πραγματικά ανταλλάγματα που δόθηκαν στα πολιτικά κόμματα για να αλλάξουν τη θέση τους για τον προϋπολογισμό. Είναι ολοφάνερο ότι οι αλλαγές στη στάση των κομμάτων δεν έγιναν στη βάση του προϋπολογισμού, αλλά στη βάση άλλων συμφωνιών.

Αυτό το ερώτημα θα απαντηθεί τους επόμενους μήνες.