Περαιτέρω επέκταση του παλατιού του επιθυμεί ο Ερντογάν

O πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει περαιτέρω το άκρως αμφιλεγόμενο πολυτελές παλάτι του που βρίσκεται στην Άγκυρα καθώς σκέφτεται να προσθέσει άλλο ένα κτίριο 250 δωματίων.

Όπως μετέδωσε σήμερα ο τουρκικός Τύπος, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Τεζτζάν Καρακούς Τζαντάν επιβεβαίωσε ότι «το προεδρικό συγκρότημα δεν αποτελείται μονάχα από ένα παράνομο παλάτι».

«Η οικία όπου ο πρόεδρος θα διαμένει θα επεκταθεί σε μια επιφάνεια 7.000 τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας» προσέθεσε ο ίδιος, θα πρόκειται δηλαδή για «μία κατοικία με 250 δωμάτια».

Το «Λευκό Παλάτι» (Aksaray στα τουρκικά) του Ερντογάν εγκαινιάστηκε τον περασμένο μήνα και έχει προκαλέσει εδώ και εβδομάδες μία έντονη αντιπαράθεση στην χώρα εξαιτίας της τεράστιας έκτασής του (περίπου 200.000 τ.μ.) και του ιδιαίτερα υψηλού κόστους του (€490 εκατ. σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ).

Η αντιπολίτευση έχει εκφράσει σφοδρές επικρίσεις εναντίον του προέδρου εξαιτίας του κτίσματος αυτού, που έχει ήδη συγκρίνει με εκείνο του τελευταίου προέδρου της κομμουνιστικής Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους υπεραμύνθηκε του παλατιού του υπογραμμίζοντας ότι αυτά τα παλάτια ανήκουν «στον τουρκικό λαό» και ότι συμβολίζει τη ζωτικότητα της «νέας Τουρκίας» που εκείνος οραματίζεται.

Σήμερα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της προεδρίας απέρριψε τις κατηγορίες των αρχιτεκτόνων.

«Οι κατηγορίες αυτές δεν έχουν καμία βάση. Διαθέτουμε μία άδεια οικοδόμησης του κτίσματος αυτού όπως είχαμε μια άλλη άδεια που μας επέτρεπε να αξιοποιήσουμε» την έκταση, τόνισε ο Μετίν Κιρατλί, όπως μετάδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.