Περαιτέρω βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας μέσω του εμβολιασμού

Περαιτέρω βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας μέσω του εμβολιασμού – Ποσοστό 55% έλαβε την 1η δόση του εμβολίου

Αυξητικά κινείται η εμβολιαστική κάλυψη κατά της COVID-19 σε όλες τις ηλικιακές ομάδες τον τελευταίο μήνα, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στους επιδημιολογικούς δείκτες σύμφωνα με την τελευταία Εθνική Αναφορά. Η αισθητή μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, καθώς και η σημαντική πτώση στον αριθμό των νοσηλευόμενων, απόρροια σε μεγάλο βαθμό της εμβολιαστικής θωράκισης του πληθυσμού, βελτίωσε την επιδημιολογική εικόνα, επέτρεψε την επαναλειτουργία χώρων και τομέων της οικονομίας και, κατ’ επέκταση, οδήγησε στην κατάταξη της Κύπρου στις χώρες της πορτοκαλί κατηγορίας σύμφωνα με το ECDC.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής για επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριότητας, η εμβολιαστική κάλυψη αυξημένου ποσοστού του πληθυσμού της κάθε Επαρχίας έχει θετικό αντίκτυπο στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα ενόψει της τουριστικής περιόδου. Η Επαρχία Πάφου παραμένει πρώτη ως προς την εμβολιαστική κάλυψη των κατοίκων της, που φτάνει στο 63,7%. Ακολουθούν οι Επαρχίες Λευκωσίας και Αμμοχώστου με 56,7% και 55,2% αντίστοιχα και οι Επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας με 52,1% και 51,9% αντίστοιχα.

Η συλλογική προσπάθεια για τη δημιουργία του τείχους ανοσίας συνεχίζεται με την επίτευξη του στόχου για τον εμβολιασμό τουλάχιστον με την 1η δόση του 65% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός να είναι εφικτή. Μέχρι και τις 4 Ιουνίου, ποσοστό 54,9% έλαβε την 1η δόση του εμβολίου (393,724 άτομα) και ποσοστό 34,9% έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα (250,447 άτομα), με την Κύπρο να καταγράφει υψηλότερα ποσοστά από τον μέσο όρο εμβολιαστικής κάλυψης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (47% με 1η δόση και 22,9% πλήρως εμβολιασμένοι).

Η πιστή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και η εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε επαγγελματικούς χώρους, αλλά και κατά την κοινωνική δραστηριοποίηση των πολιτών, ταυτόχρονα με τη συνέχιση της εμβολιαστικής κάλυψης, θα διατηρήσει τη χώρα μας σε τροχιά βελτίωσης.