Περί της Κακής Συνθέσεως Συλλογικού Οργάνου

Το άρθρο 21 του περί Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου Νόμου προνοεί τα σχετικά περί της κακής συνθέσεως Συλλογικού/Διοικητικού Οργάνου. Το εν λόγω άρθρο, επιβάλλει όπως κληθούν νομότυπα και εμπρόθεσμα όλα τα Μέλη του συλλογικού οργάνου στη συνεδρία, εξαιρουμένων των περιπτώσεων που το Όργανο συνεδριάζει σε τακτές ημέρες και ώρες. Στην περίπτωση δε, που πρόσωπο/μέλος εκλήθη στην Συνεδρία αλλά απουσιάζει από τη συνεδρία, χωρίς να καταγράφεται ο λόγος απουσίας του, στοιχειοθετεί τούτο καλόν/βάσιμον λόγο για την ούτω καλούμενη κακή σύνθεση Συλλογικού οργάνου.

Στην Α.Ε 167/09 Αντεννα Λτδ ν. Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου ,αποφασίστηκαν τ’ ακόλουθα: «Η αρχή δικαίου παραμένει αναλλοίωτη ότι τα μέλη που συγκροτούν το συλλογικό όργανο υπέχουν υποχρέωση συμμετοχής στη σύνθεση του οργάνου εκτός όπου η απουσία τους εξ αντικειμένου κρίνεται δικαιολογημένη. Σε κάθε άλλη περίπτωση η αδικαιολόγητη απουσία μέλους συνεπάγεται παρανομία στη σύνθεση η οποία στοιχειοθετεί λόγο ακυρότητας που ανατρέχει στη ρίζα της διοικητικής διαδικασίας και συνεπώς δεν δικαιολογείται η εξέταση άλλου θέματος. Σχετική και επί παρόμοιου θέματος είναι η απόφαση του Κωνσταντινίδη, Δ. στην Αντέννα Λτδ ν. Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου .»

Η πιο πάνω αρχή επιβάλλει στο συλλογικό όργανο, προκειμένου να συνεδριάζει νόμιμα, κατ’ αρχή να μετέχουν όλα τα Μέλη που το συγκροτούν και σε περίπτωση απουσίας Μέλους από δεόντως συγκληθείσα συνεδρίαση του Οργάνου, αυτή πρέπει να κρίνεται εξ αντικειμένου δικαιολογημένη και να καταγράφονται οι λόγοι ρητά στο πρακτικό. Τα πιο πάνω υιοθετήθηκαν σε πλείστες αποφάσεις .

Καλυψώ Κ. Θεοχαρίδου
Δικηγόρος – Νομική Σύμβουλος