Περί ρυμοτομίας ο λόγος σήμερα:

Της Θεοχαρίδου Κ. Καλυψούς

Το εν λόγω θέμα ρυθμίζεται από τον περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμο, Κεφ. 96, όπως τροποποιήθηκε και συγκεκριμένα στο άρθρο 13. Το άρθρο 13(1) του Νόμου προβλέπει ότι όταν χορηγείται άδεια από αρμόδια Αρχή και η άδεια αυτή συνεπάγεται νέα εξωτερική πλευρά για οποιαδήποτε οδό, σύμφωνα με οποιοδήποτε σχέδιο το οποίο κατέστη δεσμευτικό δυνάμει του άρθρου 12, οποιοδήποτε διάστημα μεταξύ τέτοιας εξωτερικής πλευράς της οδού και της παλιάς εξωτερικής πλευράς της οδού, το οποίον εναπομένει όταν χορηγείται κάποια άδεια, καθίσταται τμήμα της οδού αυτής, χωρίς καταβολή από την αρμόδια Αρχή οποιασδήποτε αποζημίωσης. Υπάρχει όμως επιφύλαξη, στο ίδιο εδάφιο, ότι αν ήθελε διαπιστωθεί ότι θα προκληθεί βλάβη αν δεν καταβληθεί αποζημίωση, η αρμόδια Αρχή καταβάλλει τέτοια αποζημίωση, ως ήθελε θεωρηθεί εύλογη, λαμβανομένων υπόψη όλων των περιστάσεων της υπόθεσης.

Η αναφορά δε σε άδεια, είναι για άδεια οικοδομής και όχι σε άδεια κατεδάφισης. Στη υπόθεση Σωφρονίου, αναγράφεται ρητά ότι κανένα μέρος της γης δεν παραχωρείται στο δημόσιο δρόμο μέχρι την υποβολή αίτησης για άδεια οικοδομής και την έγκριση της έκδοσης της άδειας οικοδομής. Ο ιδιοκτήτης συνεχίζει να απολαμβάνει και να είναι κύριος της επηρεαζόμενης γης, εκτός και στο βαθμό που δεν μπορεί να ανεγείρει πάνω σ΄ αυτή. Η παραχώρηση της επηρεαζόμενης, από το σχέδιο, γης τίθεται σε μελλοντικό χρόνο. Γι΄ αυτό και η ρυμοτομία δεν μπορεί να εξισωθεί με απαλλοτρίωση η οποία οδηγεί αναπόφευκτα στη στέρηση του ιδιοκτήτη από την ιδιοκτησία του.

Στην υπόθεση Christodoulides v. The Mayor Deputy Councillors and Townsmen of the Municipal Corporation of Famagousta (1963) 2 C.L.R., 35 τονίστηκε ότι η υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης σε περίπτωση βλάβης δημιουργείται από την ημερομηνία έκδοσης άδειας οικοδομής. Επομένως και πάλι η δημιουργία βλάβης, σύμφωνα με το άρθρο 13 του Νόμου, συνδέεται άρρηκτα με την έκδοση άδειας οικοδομής.

Στην υπόθεση Γεωργαλλίδου κ.α. ν. Γενικού Εισαγγελέα (2001) 1 ΑΑΔ, 365 έγινε αναφορά στην υποχρέωση παραχώρησης του μέρους του κτήματος που υπόκειται σε ρυμοτομία «επί τη εκδόσει αδείας οικοδομής ή άλλης» αλλά έγινε αναφορά και στην υπόθεση Christodoulides με επιδοκιμασία. Στη Christodoulides συνδέθηκε η ευθύνη για καταβολή αποζημίωσης, σε περίπτωση βλάβης, δυνάμει του άρθρου 13(1) του Νόμου, με την έκδοση άδειας οικοδομής. Στην υπόθεση Serghides and Christoforou v. Cyprus, Αίτηση αρ. 44730/98, απόφαση του Δεύτερου Τμήματος του ΕΔΔΑ, ημερ. 5.11.2002, σημειώθηκε ότι το άρθρο 13 του Νόμου έχει αυτόματο αποτέλεσμα, στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης περιουσίας η οποία επηρεάζεται από ειδοποίηση ρυμοτομίας επιθυμεί να αναπτύξει τη γη του και ζητήσει άδεια γι΄ αυτό το σκοπό.

Η έκδοση της άδειας ενεργοποιεί τη διαδικασία και η επηρεαζόμενη περιουσία καθίσταται μέρος του δρόμου. Θεωρούμε ότι η αναφορά σε άδεια ανάπτυξης γης εξυπακούει την έκδοση άδειας οικοδομής η οποία εμπίπτει στον ορισμό του άρθρου 13(1) του Νόμου, σύμφωνα με τη νομολογία μας.
*Δικηγόρος – Νομική Σύμβουλος