Περί κωλύματος ο λόγος

Απόσπασμα από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου:

<Σύμφωνα με τον Nokes το Κώλυμα (Estoppel) είναι ένας κανόνας με τον οποίο ένας διάδικος εμποδίζεται από του να εγείρει ή να αρνηθεί ένα γεγονός (Nokes “Introduction to Evidence”, 3rd Ed., page 208), ενώ σύμφωνα με τον Phipson είναι ένας κανόνας που εμποδίζει ένα διάδικο από του να αρνηθεί την ύπαρξη μιας κατάστασης γεγονότων που έχει προβάλει προηγουμένως (Phipson on Evidence, 12th Ed., page 912).

Το Κώλυμα μπορεί να είναι:

(1) Κώλυμα λόγω δεδικασμένου (Estoppel by record),

(2) Κώλυμα λόγω καταχωρίσεων σε έγγραφα (Estoppel by deed), και

(3) Κώλυμα λόγω συμπεριφοράς (Estoppel by conduct or Estoppel in pais).

Σύμφωνα με τον κανόνα του Κωλύματος λόγω συμπεριφοράς,

“Οταν ένας συμβαλλόμενος σε μια συναλλαγή με τα λόγια του ή τη συμπεριφορά του προβαίνει σε μια υπόσχεση ή διαβεβαίωση προς τον άλλο συμβαλλόμενο, που αποσκοπεί να επηρεάσει τις νομικές σχέσεις μεταξύ τους και ο άλλος συμβαλλόμενος ενεργεί πάνω σε αυτή, διαφοροποιώντας τη θέση του προς βλάβη, δεν θα επιτραπεί στο συμβαλλόμενο που προέβηκε στην υπόσχεση ή έδωσε τη διαβεβαίωση να ενεργήσει με τρόπο ασυμβίβαστο προς αυτή”. (Χ” Γιάννης ν. Γενικού Εισαγγελέα (1970) 1 C.L.R. 32).

Tο Κώλυμα λόγω συμπεριφοράς μπορεί να πάρει τη μορφή του:

(i) Κωλύματος λόγω παραστάσεων (Soαnes v. London and South Western Railway [1919] 120 L.T. 598).

(ii) Κωλύματος λόγω υποσχέσεων (Central London Property Trust Ltd. v. High Trees House Ltd. [1947] 1 K.B. 130) [*2411]και

(iii) Περιουσιακού Κωλύματος.

Το Περιουσιακό κώλυμα διαφέρει από τα άλλα κωλύματα που έχουν αναφερθεί πιο πάνω, γιατί παρέχει βάση αγωγής στο πρόσωπο προς το οποίο έχει γίνει η παράσταση, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κωλύματα τα οποία μπορούν να προβληθούν μόνο ως βάση για υπεράσπιση.

Στην Κύπρο έχει αποφασισθεί ότι δικαιώματα πάνω σε ακίνητη ιδιοκτησία δεν μπορούσαν να αποκτηθούν με τον κανόνα του Κωλύματος (Estoppel) παρά μόνο σύμφωνα με ρητές νομοθετικές διατάξεις>.

 

Θεοχαρίδου Κ. Καλυψώ

Δικηγόρος – Νομικός Σύμβουλος