“Πεδίο μάχης” η Φρανκφούρτη – “φωτιά” στη λιτότητα

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα εκτεταμένα επεισόδια που ξέσπασαν στη διαδήλωση εναντίον των πολιτικών λιτότητας κοντά στη νέα έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  την ημέρα των εγκαινίων της είχαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν 14 αστυνομικοί  χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ενώ σημείωσε πως άλλοι 80 αντιμετώπισαν πρόβλημα στα μάτια λόγω των δακρυγόνων.

Η οργάνωση Blockupy, η οποία κάλεσε στη διαδήλωση εναντίον των πολιτικών λιτότητας για την οποία χαρακτηρίζει συνυπεύθυνη την ΕΚΤ, έκανε λόγο στο Twitter για 21 τραυματίες, ιδίως από χτυπήματα αστυνομικών με ρόπαλα, καθώς και τουλάχιστον 107 ανθρώπους που υπέστησαν ερεθισμούς στα μάτια από δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού.

Η αστυνομία ανέφερε ότι προχώρησε σε 16 συλλήψεις.

Ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης Blockupy έκανε λόγο μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για περίπου 6.000 διαδηλωτές, δηλαδή αρκετά χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις περί 10.000 που είχαν κυκλοφορήσει τις τελευταίες ημέρες.

Η αστυνομία της Φρανκφούρτης από την πλευρά της εκτίμησε ότι στη διαδήλωση συμμετείχαν κάπου 3.500 άνθρωποι.

Capture

Επτά αυτοκίνητα της αστυνομίας πυρπολήθηκαν, δρόμοι αποκλείστηκαν από λάστιχα και κάδους απορριμμάτων που είχαν πυρποληθεί, ενώ αρκετά καταστήματα υπέστησαν φθορές στο κέντρο της γερμανικής πόλης.

Μπροστά από το ύψους 185 μέτρων νέο κτίριο της ΕΚΤ υψωνόταν μαύρος καπνός από τις φωτιές που είχαν ανάψει οι διαδηλωτές όταν τα επεισόδια κορυφώθηκαν. Η αστυνομία χρησιμοποίησε εξάλλου εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση για να προσπαθήσει να διαλύσει μια ομάδα μαυροντυμένων διαδηλωτών που έκαναν και τα επεισόδια. Περίπου 550 διαδηλωτές συνελήφθησαν.

«Οι αστυνομικές δυνάμεις δέχτηκαν επίθεση με πέτρες και σπρέι. Λόγω της ακραίας βίας που είδαμε το πρωί, μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτό θα μπορούσε να επαναληφθεί» είπε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Capture

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι απευθύνθηκε έμμεσα στους διαδηλωτές κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην τελετή εγκαινίων του κτιρίου.

«Η ευρωπαϊκή ενότητα δοκιμάζει εντάσεις», είπε. «Οι πολίτες περνούν πολύ δύσκολες στιγμές. Υπάρχουν κάποιοι, όπως και πολλοί από τους διαδηλωτές εδώ σήμερα, οι οποίοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα προκαλείται από την Ευρώπη που κάνει πολύ λίγα. Αλλά η ευρωζώνη δεν είναι μια πολιτική ένωση όπου ορισμένες χώρες πληρώνουν μόνιμα για τους άλλους», είπε ο Μάριο Ντράγκι.

«Ήταν πάντα κατανοητό ότι οι χώρες πρέπει να είναι σε θέση να σταθούν στα πόδια τους. Ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πολιτικές του. Το γεγονός ότι κάποιοι έπρεπε να περάσουν από μια δύσκολη περίοδο προσαρμογής, δεν ήταν μια επιλογή που τους επιβλήθηκε. Ήταν αποτέλεσμα των προηγούμενων αποφάσεών τους », υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Τη βία στους δρόμους της Φρανκφούρτης καταδίκασε η γερμανική πολιτική ηγεσία. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αστυνομικών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Το κίνημα Blockupy που οργάνωσε την κινητοποίηση εμπνέεται από το Occupy Wall Street των ΗΠΑ.

«Δωρεάν χαβιάρι για όλους», έγραφε ειρωνικά ένα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τις πολιτικές λιτότητας που έχουν επιβληθεί στον ελληνικό λαό.

«Η διαμαρτυρία μας είναι ενάντια στην ΕΚΤ, που ως μέλος της τρόικας και παρά το γεγονός ότι δεν είναι δημοκρατικά εκλεγμένη, δυσχεραίνει το έργο της ελληνικής κυβέρνησης. Θέλουμε να μπει τέλος στην πολιτική λιτότητας» είπε ο Ούλριχ Βίλκεν, ένας από τους οργανωτές της διαδήλωση

Capture