Παυλόπουλος προς Ερντογάν: Tα λόγια για ειρήνη, πρέπει να συνοδεύονται από έργα

Ιδιαίτερη αναφορά στις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε σήμερα από το Χρυσοβίτσι της Αρκαδίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «δηλώσεις για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών μας έχουν σημασία και αξία όταν συνοδεύονται από έργα».

Επίσης, ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «δεν τίθεται ζήτημα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, με τους οκτώ Τούρκους που βρίσκονται στην Ελλάδα».

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε χαρακτηριστικά: «Θέλω να τονίσω ότι για εμάς τους Έλληνες είναι ευπρόσδεκτες οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών μας. Μόνο που τέτοιες δηλώσεις έχουν σημασία και αξία όταν συνοδεύονται από έργα. Και κάτι τέτοιο δεν προκύπτει, αν αναλογιστεί κανείς αυτό το οποίο τονίστηκε από την πλευρά του, σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι κρατούνται αυθαιρέτως για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά παράβαση κάθε έννοιας φιλίας και καλής γειτονίας. Τα όσα δε υπονοούν κάποιοι και δυστυχώς ο Τούρκος πρόεδρος, εάν έχουν αποδοθεί σωστά αυτά τα οποία είπε, ότι τίθεται ζήτημα ανταλλαγής, διαμηνύουμε ότι κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο. Όπως επίσης είναι πραγματικά λυπηρό να υπάρχει τέτοια σύγχυση, ανάμεσα σε στρατιωτικούς που κρατούνται όπως είπα αυθαιρέτως, και Τούρκους πολίτες, οι οποίοι έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Μία τέτοια σύγχυση σημαίνει άγνοια του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας, η οποία είναι απαράδεκτη.»

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων που έκανε σήμερα στο Χρυσοβίτσι Αρκαδίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή τον εορτασμό της 197ης επετείου του προσκυνήματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην «Παναγιά στο Χρυσοβίτσι», τόνισε μεταξύ άλλων:
«Το παράδειγμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη υπενθυμίζει, προς κάθε κατεύθυνση, ότι εμείς, οι Έλληνες, είμαστε λαός και έθνος της ειρήνης. Είμαστε όμως, εξίσου και αυτονοήτως, λαός και έθνος της ελευθερίας. Την οποία θα υπερασπιζόμαστε πάντοτε και στο ακέραιο, αποδεικνύοντας, έναντι πάντων και κυρίως έναντι εκείνων που θα τολμούσαν να επιβουλευθούν τα σύνορά μας, το έδαφός μας και την κυριαρχία μας -που είναι σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης- ότι είμαστε άξιοι απόγονοι μεγάλων προγόνων και άξιοι της πατρίδας».

Ακόμη, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι «ο εορτασμός της 197ης επετείου του προσκυνήματος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη εδώ στην Παναγία, στο Χρυσοβίτσι, μας παρέχει την ιστορική ευκαιρία αφενός ν’ αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον θρυλικό “Γέρο του Μοριά” και, αφετέρου, ν’ αναλογιστούμε τι σηματοδοτεί αυτή η βαριά κληρονομιά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη για όλους εμάς σήμερα και τι εκπέμπει το εθνικό, κυριολεκτικώς, ηγετικό του πρότυπο».

«Πριν απ’ όλα», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «έχουμε χρέος να θυμόμαστε την απαράμιλλη προσφορά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Εθνεγερσία του 1821 εν γένει», διότι όπως σημείωσε, «δίχως την γενναιότητα, την στρατηγική ικανότητα και το εθνικό ήθος του “Γέρου του Μοριά”, η πορεία της Εθνεγερσίας του 1821 και, η πορεία του νεώτερου Ελληνικού κράτους δεν θα είχε ευοδωθεί με τον τρόπο που την κατέγραψε η ιστορία».

«Δεύτερον», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «το παράδειγμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη αποδεικνύει, ότι εμείς, οι Έλληνες, είμαστε λαός και έθνος της ειρήνης». «Είμαστε όμως», συνέχισε, «εξίσου και αυτονοήτως, λαός και έθνος της ελευθερίας, την οποία θα υπερασπιζόμαστε πάντοτε έναντι πάντων και στο ακέραιο, αποδεικνύοντας, έναντι πάντων και κυρίως έναντι εκείνων που θα τολμούσαν να επιβουλευθούν τα σύνορά μας, το έδαφός μας και την κυριαρχία μας -που είναι σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης- ότι είμαστε άξιοι απόγονοι μεγάλων προγόνων και άξιοι της πατρίδας».

«Τρίτον», σύμφωνα με τον Προκόπη Παυλόπουλο, «τα έργα και οι ημέρες» του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη μας εμπνέουν ν’ αναλογιζόμαστε ότι τα μεγάλα και τα σημαντικά τα επιτύχαμε μόνον ενωμένοι, και μάλιστα με αρραγή ενότητα, ενώ ο διχασμός και ο φθόνος μας στοίχισαν ιστορικώς πολύ ακριβά, ακόμη και εις βάρος του εθνικού μας κορμού».

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «το προσκύνημα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη εδώ στην Παναγία, στο Χρυσοβίτσι, μας καθοδηγεί να μην λησμονάμε το αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι η Ορθοδοξία και η Εκκλησία ήταν πάντα εμβληματικώς παρούσες στους αγώνες του λαού και του έθνους μας, για την υπεράσπιση της πατρίδας και της ελευθερίας».

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Χρυσοβίτσι ο Προκόπης Παυλόπουλος παρέστη στην δοξολογία που τελέστηκε στον ιερό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας, Αλέξανδρου.

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε την αποκάλυψη του Ηρώου στον περιβάλλοντα χώρο του ιερού ναού και κατόπιν κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στην πλατεία της κοινότητας.

Ακολούθησαν τιμητικοί πυροβολισμοί από τα μέλη του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων Πατρών, καθώς και παραδοσιακοί χοροί από τα μέλη του λαογραφικού σωματείου «Μοραΐτες».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Χρυσοβίτσι, ο Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινίασε στο μουσείο δασικής ιστορίας την έκθεση παλαιών Βυζαντινών εικόνων της προσωπικής συλλογής του Δημήτριου Ταλαγάνη.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση, οι βουλευτές Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού, και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, οι αντιπεριφερειάρχες Βαγγέλης Γιαννακούρας και Γιώργος Ρουμελιώτης ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.