Παττίχειο Πάρκο – αφορμή για ουσιαστική ενεργοποίηση του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Λάρνακας


Τις προηγούμενες ημέρες αναδείχθηκε το θέμα της ανάπλασης μέρους του Παττίχειου πάρκου και οι επιφυλάξεις μερίδας δημοτών. Ο Δήμαρχος άμεσα προχώρησε στη διοργάνωση ανοικτής και δημόσιας συζήτησης του θέματος και αμέσως μετά σε ανοικτή συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πέραν από τα αντανακλαστικά του Δημάρχου ιδιαίτερη σημασία είχε η συμμετοχή πολιτών στη ανοικτή συζήτηση του θέματος. Η μαζική παρουσία νεολαίας δείχνει ότι η πόλη μας ανατρέπει τις στερεοτυπικές αντιλήψεις ότι οι νέοι δεν ασχολούνται με τα κοινά. Δείχνει επίσης ότι η νέα γενιά έχει αυξημένες περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Το κυριότερο όλων είναι ότι η νεολαία επιζητά ρόλο και λόγο έχοντας όχι στη βάση αοριστολογίας αλλά έχοντας στις πλάτες της την απαραίτητη επιστημονική κατάρτιση.

Αυτό θα πρέπει να είναι και το στοίχημα του Δήμου Λάρνακας τα επόμενα χρόνια. Εφόσον υπάρχει το ενδιαφέρον τότε θα πρέπει με περισσότερη συνέπεια να δοθεί ο χώρος στη νεολαία να εκφράσει ανησυχίες, προβληματισμούς, ιδέες και προοπτικές για τη πόλη μας. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Λάρνακας, το οποίο συστάθηκε το 2023 χωρίς όμως να φαίνεται να έχει κάποια ενεργή και εποικοδομητική δράση.

Είναι η στιγμή, αλλά ταυτόχρονα και ένας τρόπος, ώστε να μπορεί η νεολαία να εκφράσει της απόψεις της, τις παρατηρήσεις αλλά και τις προτάσεις της για κάθε τι που μπορεί να απασχολήσει την Λάρνακα και τους νέους. Με αυτό τον τρόπο θα νιώσει η νέα γενιά ότι έχει στενούς δεσμούς με τη διαμόρφωση της όμορφης αλλαγής που γίνεται στη Λάρνακα τα τελευταία επτά χρόνια αλλά και για αυτά που έρχονται. Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας δεν θα πρέπει να αποτελείται αποκλειστικά και μόνο από οργανωμένες νεολαίες κομμάτων αλλά να αποτελείται και από άτομα τα οποία μπορεί να μην είναι ενταγμένα, όμως να θέλουν να προσφέρουν και να ενταχθούν σε αυτό το Συμβούλιο. Θα πρέπει να δοθεί σάρκα και οστά σε αυτό το θεσμό και να ξεκινήσει άμεσα την ουσιαστική και εποικοδομητική του δράση ώστε να οδηγηθούμε στη διαμόρφωση μίας νέας στρατηγικής και πολιτικής για τους νέους.

Εν κατακλείδι, είναι κοινός αποδεκτό ότι ο Δήμος Λάρνακας τα τελευταία επτά χρόνια, έχει κάνει σημαντικά άλματα και από «φτωχός συγγενής» που αποκαλούταν, τώρα διεκδικεί τον τίτλο «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030». Με όλα τα θετικά που έχουν γίνει στον Δήμο, με όλες τες ενέργειες που προωθήθηκαν και έκαναν τους κάτοικους της Λάρνακας να απωλέσουν επιτέλους το αίσθημα του παραμελημένου Δήμου, με τα όποια λάθη ή και παραλείψεις έχουν γίνει, οφείλουμε να δώσουμε τη δύναμη που θα βάλει το λιθαράκι της ώστε να συνεχίσουμε να κτίζουμε τη Λάρνακα που θα αφήσουμε κληρονομιά στα παιδιά μας.

Αλέξης Νικολάου
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
Δημοτικό Διαμέρισμα Λάρνακας