ΠΑΣΥΞΕ: Αλλαγές στη συλλογική σύμβαση για εργοδότηση Κύπριων

Oι Ξενοδόχοι, προκειμένου να εργοδοτήσουν Κυπρίους, όπως προκύπτει από τη συζήτηση στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, ζητούν αλλαγές στη συλλογική σύμβαση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Τα πιο άμεσα θέματα που τίθενται ενώπιον της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, σύμφωνα με τα όσα ελέχθησαν, είναι η εργοδότηση Κυπρίων και η μείωση των τελών και φόρων αεροδρομίου, προκειμένου να συνεχιστεί η ροή κρατήσεων από τουριστικούς πράκτορες του εξωτερικού, ενώ σε μεταγενέστερη φάση τίθεται το θέμα της εποχικότητας.

Ο ΚΟΤ, διά του Προέδρου του Αλέκου Ορουντιώτη, εκτιμά ότι μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, που αρχικά είχαν δημιουργήσει ένα μούδιασμα στις κρατήσεις, ο στόχος πλέον είναι η φετινή σεζόν να κλείσει στα ίδια επίπεδα με το 2012, οπόταν οι τουριστικές αφίξεις ανήλθαν σε 2,6 εκατομμύρια με έσοδα πλησίον των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εξάλλου, μετά την προβλεπόμενη συρρίκνωση στο χρηματοπιστωτικό τομέα, ο τουρισμός φαίνεται να αναλαμβάνει τα ηνία στην οικονομική ανάπτυξη, κάτι που αναγνώρισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, Λευτέρης Χριστοφόρου.

Σε σχέση με το θέμα της πρόσληψης Κυπρίων, ο ΠΑΣΥΞΕ ζήτησε αλλαγές στη συλλογική σύμβαση.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Χάρης Λοϊζίδης είπε ότι η πρόθεση των Ξενοδόχων για πρόσληψη Κυπρίων πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη, διευκρινίζοντας όμως ότι πρόκειται για εποχικές θέσεις, δηλαδή συμβόλαια πέντε με έξι μηνών.

Ζήτησε όμως μια «εκλογίκευση της συλλογικής σύμβασης» για διόρθωση των στρεβλώσεων.

«Έχει σημασία να καταλήξουμε σε μια λύση πακέτο που θα διαλαμβάνει και ανανέωση της συλλογικής σύμβασης η οποία έχει λήξει από τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά και ταυτόχρονα το νέο τρόπο πρόσληψης Κυπρίων στη βιομηχανία», είπε.

Ο κ. Λοϊζίδης είπε ενώπιον της Επιτροπής ότι η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου τους πιέζει «αφόρητα» για το θέμα της πρόσληψης Κυπρίων.

Αναφέρθηκε σε διαφωνίες με τις συντεχνίες, όπως κατά πόσον η αργία θα πληρώνεται στο 1:3 και γιατί όχι 1:2 ή την απαίτηση για 14ο μισθό.

«Ο στόχος είναι να λειτουργήσουμε με τρόπο που να μην επιβαρυνθεί δυσανάλογα το λειτουργικό κόστος ενός ξενοδοχείου», είπε.