ΠΑΣΥΔΥ: Δίωρη στάση εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΑΣΥΔΥ αποφάσισε να εισηγηθεί στο Γενικό Συμβούλιο την πραγματοποίηση δίωρης στάσης εργασίας την Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, μεταξύ των ωρών 10.00π.μ. – 12.00μ.μ., ως αντίδραση στη συνεχή στοχοποίηση των μισθωτών και την παραγνώριση του κοινωνικού διαλόγου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σε συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΑΣΥΔΥ την Παρασκευή, συζητήθηκαν οι προτάσεις βουλευτών, που αναρμοδίως έχουν εξαγγελθεί για αποκοπές στο 13ο μισθό για το 2013 και διεξαγωγή μελέτης, με στόχο την επιβολή οροφής σε μισθούς και συντάξεις.

Σε πρώτη αντίδραση, η Εκτελεστική Επιτροπή επεσήμανε ότι η ενέργεια των βουλευτών δίδει συνέχεια στην αναχρονιστική αντεργατική τακτική του παραγκωνισμού του κοινωνικού διαλόγου και της παραβίασης του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος απόκτησης και διάθεσης του μηνιαίου μισθού, που δικαιούνται να λαμβάνουν ως απολαβές οι εργαζόμενοι στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (Άρθρο 23 του Συντάγματος).

Αναφέρθηκε ότι ήδη οι απολαβές των υπαλλήλων και των συνταξιούχων του ευρύτερου δημοσίου τομέα έχουν συρρικνωθεί μονομερώς στη βάση αντισυνταγματικών νόμων μέχρι και 30%, ενώ παραμένουν στο απυρόβλητο κατά πολύ μεγαλύτερα εισοδήματα

«Ενόψει των πιο πάνω η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για τερματισμό της τακτικής αυθαίρετων παρεμβάσεων στα εργασιακά με παραγκωνισμό του κοινωνικού διαλόγου, που ήδη παρατηρείται και στις εκκρεμότητες επιδομάτων βάρδιας, ωραρίου και άλλων θεμάτων που επηρεάζουν επαγγελματικούς κλάδους της Οργάνωσης».

Ταυτόχρονα εκφράζεται η ετοιμότητα της Οργάνωσης να συζητήσει με την Κυβέρνηση το σύνολο των θεμάτων που εκκρεμούν, με στόχο την εξεύρεση συναινετικών ρυθμίσεων.

Η ΠΑΣΥΔΥ αναφέρει δεν αρνείται να συζητήσει και οποιαδήποτε άλλα μέτρα, που θα έχουν καθολική εφαρμογή, νοουμένου ότι τα μέτρα αυτά θα συνάδουν με την αρχή της αναλογικότητας, η οποία ως γνωστό από το 1970 θεωρείται ως αρχή του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου.