ΠΑΣΟΚ: Τον Ιούνιο συνέδριο και εκλογή Προέδρου

Όπως ανακοινώθηκε, το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, θα πραγματοποιηθεί κατά το τριήμερο 5, 6 και 7 Ιουνίου και η εκλογή του Προέδρου του θα γίνει «από τη βάση του κινήματος» στις 14 του ιδίου μηνός.

Η ανάδειξη των συνέδρων θα γίνει στις 24 Μαϊου, και όπως αποφασίστηκε από το κόμμα, θα κληθούν να συμμετέχουν στο Συνέδριο, με δικαίωμα λόγου, όλοι οι πρώην βουλευτές και οι υποψήφιοι βουλευτές των ευρωεκλογών και των τελευταίων εθνικών εκλογών που δεν συμμετέχουν στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) ή δεν εκλεγούν συνέδρους.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τις αμέσως επόμενες μέρες, μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, στις οποίες το κόμμα του μπήκε τελευταίο στη Βουλή με ποσοστό 4,68% και 13 έδρες, είχε δηλώσει ότι θα οδηγήσει την παράταξη σε συνέδριο τον Μάϊο, και ότι εκεί «τελειώνει και η δική μου θητεία ως Προέδρου».

Ο κ. Βενιζέλος φέρεται να εμμένει σε εκείνη τη θέση του, αν και στενός συνεργάτης του είπε ότι καταβάλλονται προσπάθειες από στελέχη του κόμματος να μεταπειστεί, προτάσσοντάς του το επιχείρημα ότι «ο δικός του αντιπολιτευτικός λόγος φαίνεται να απηχεί ένα πολύ μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας από εκείνο που ψήφισε υπέρ του τον Ιανουάριο».

Η ίδια πηγή ανέφερε ακόμα ότι «η κρισιμότητα των καταστάσεων, και το υπαρκτό ενδεχόμενο ο τόπος να μπει σε νέες περιπέτειες» εάν ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους και δανειστές, «βρίσκουν τον Πρόεδρο πολύ προβληματισμένο και σκεπτικό».

Επί του παρόντος, επεσήμανε, η απάντηση που δίδει είναι ότι «και χωρίς τον προεδρικό τίτλο, θα συνεχίσω να είμαι παρών».

Χθες, κατά την συνεδρίαση της ΚΟΕΣ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι το συνέδριο του Ιουνίου δεν αναβάλλεται, ακόμα και εάν προκύψουν εθνικοί λόγοι.

Μιλώντας για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, είπε ότι «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει την τούμπα», και ότι για να το κάνει αυτό «χρειάζεται ένα δημοψήφισμα για εσωτερικούς λόγους».

Επεσήμανε ότι επί τρεις μήνες η κυβέρνηση «δήθεν διαπραγματεύεται» γιατί έτσι, λέει, ετοιμάζει «τους εσωτερικούς της συσχετισμούς», και πρόσθεσε ότι πρόκειται για «ομολογία τραγικής ανευθυνότητας», που φέρνει τη χώρα «2 ή 3 χρόνια πίσω, και ολοταχώς σε τρίτο Μνημόνιο».