ΠΑΣΟΚ: Στήριξη της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Η στήριξη της κυβέρνησης, κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, είναι το πρώτο θέμα στην πολιτική ατζέντα του ΠΑΣΟΚ για τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με κύκλους της Ιπποκράτους, οι οποίοι τονίζουν ότι πρέπει να κλείσουν το ταχύτερο τα εκκρεμούντα ζητήματα, «προκειμένου να υπάρξει πλήρης ομαλοποίηση και κανονική καταβολή όλων των δόσεων».

Το ΠΑΣΟΚ προσδοκά ότι σε αυτές τις διαπραγματεύσεις θα επιβεβαιωθεί πως «δεν μπορεί και δεν πρέπει να ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα» και ότι «τυχόν αποκλίσεις πρέπει να αφομοιωθούν σταδιακά, μέχρι το τέλος της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Επίσης το ΠΑΣΟΚ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ολοκλήρωση της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank η οποία, κατά τις εκτιμήσεις της Ιπποκράτους, θα επηρεάσει θετικά το κλίμα στην αγορά.

Η πολιτική ατζέντα του δεύτερου μεγαλύτερου κυβερνητικού εταίρου περιλαμβάνει επίσης:
– Την προώθηση της πρότασής του για την ανεργία, με κύριο στόχο τη λεγόμενη απόλυτη ανεργία, δηλαδή οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο.
– Την προώθηση των προτάσεων νόμου που έχει καταθέσει, είτε με τη συζήτησή τους στη Βουλή, είτε με την ενσωμάτωση όσο γίνεται περισσότερων στοιχείων τους, σε συμφωνία με την τρόικα (πχ ρυθμίσεις ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων, υπερχρεωμένα νοικοκυριά).
– Την ενεργό συμμετοχή του, σε πρακτική βάση, σε πρωτοβουλίες για τη στήριξη των επιχειρήσεων και γενικότερα της αναθέρμανσης της οικονομίας, μέσα από όλους τους διαθέσιμους μηχανισμούς.

Παράλληλα, εκφράζεται ικανοποίηση για την εξέλιξη στο θέμα του ΕΕΤΗΔΕ και τονίζεται ότι η ομόφωνη απόφαση των πολιτικών αρχηγών είχε ως βάση την έγγραφη πρόταση που παρουσίασε ο κ. Βενιζέλος.

Σχετικά με τη χθεσινή συνεδρίαση της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής, η Ιπποκράτους επιρρίπτει την ευθύνη, σχεδόν εξ ολοκλήρου, στη Χρυσή Αυγή και τον βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη. Κάνει λόγο για «χυδαίο επεισόδιο», το οποίο «προκάλεσε σκόπιμα και προετοιμασμένα ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής». Κατά το ΠΑΣΟΚ το χθεσινό επεισόδιο καθιστά επείγουσα την ανάγκη για πραγματική και όχι ρητορική αντίδραση των κομμάτων του συνταγματικού τόξου.

Ήδη το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει τη σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων στη Βουλή προκειμένου να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. Μεταξύ των μέτρων που προτείνει σχετικά το ΠΑΣΟΚ είναι:
Α. Η ψήφιση της ολοκληρωμένης νομοθεσίας κατά της ρατσιστικής, κοινωνικής και πολιτικής βίας (σχετική πρόταση νόμου έχει ήδη κατατεθεί από το ΠΑΣΟΚ)
Β. Η αυστηροποίηση και κυρίως η εφαρμογή των πειθαρχικών κυρώσεων που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής.
Γ. Η ομόθυμη και διαρκής πολιτική καταδίκη των φαινομένων αυτών, από όλες τις δυνάμεις του συνταγματικού τόξου.
Δ. Ο έλεγχος της διείσδυσης των φιλοναζιστικών και αντιδημοκρατικών αντιλήψεων σε κρίσιμους θεσμικούς χώρους, όπως τα σώματα ασφαλείας, η εκπαίδευση, η εκκλησία κοκ.

Πάντως, το ΠΑΣΟΚ δεν αφήνει εκτός κριτικής τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Οι ίδιοι κύκλοι της Ιπποκράτους κάνουν λόγο για δύο διαφορετικές εικόνες που παρουσίασε η Επιτροπή χθες, αυτή της «αρένας» στην πρωινή συνεδρίαση και εκείνη της «Βουλής των Λόρδων» στην απογευματινή, από την οποία απουσίαζε η κ. Κωνσταντοπούλου. Κάνουν επίσης λόγο, δείχνοντας παράλληλα κατανόηση, για «δήλωση μετάνοιας», την οποία αναγκάσθηκαν να κάνουν οι δύο άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή, οι κκ. Δρίτσας και Κοντονής, για την ορθή στάση που τήρησαν στην απογευματινή συνεδρίαση, απούσας της κ. Κωνσταντοπούλου. Και προσθέτουν ότι αυτή η ενέργειά τους «δείχνει ότι οι συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά δύσκολες».

Το ΠΑΣΟΚ, αυτό διάστημα έχει και έντονη δραστηριότητα στο επίπεδο της κομματικής οργάνωσης. Για δεύτερο Σαββατοκύριακο, οργανώνει μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί η συγκρότηση των Τομέων της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που διαμορφώνεται, οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων δημοτικών, νομαρχιακών και περιφερειακών οργάνων τοποθετούνται για τις 26 Μαΐου.