ΠΑΣΟΚ: Δεν συναινούμε σε 4ο μνημόνιο

«Δεν θα ψηφίσουμε τα επώδυνα μέτρα, όποτε και αν η κυβέρνηση τα φέρει στη Βουλή. Δεν θα συναινέσουμε σε μια συμφωνία, ουσιαστικά 4ου Μνημονίου, που δεσμεύει με απαράδεκτους όρους τη χώρα για πολλά χρόνια. Γιατί η αποδοχή απαράδεκτων υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων υπονομεύει την Ανάπτυξη και εγκλωβίζει την Ελλάδα στο επικίνδυνο δίλημμα “Grexit ή διαρκής λιτότητα”».

Με αυτή τη βασική εκτίμηση, η οποία είναι η κατακλείδα σε εκτενές σημείωμα του τομέα Επικοινωνίας, το ΠΑΣΟΚ καθιστά σαφή τη στάση που θα κρατήσει για τη συμφωνία που θα κλείσει η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι η τακτική της κυβέρνησης είναι «ένα επεισόδιο στο κακοπαιγμένο σίριαλ της “περήφανης διαπραγμάτευσης” που επιβεβαιώνει τη πρόβλεψή ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για “συμφωνία” που θα έχει χαρακτηριστικά “παράδοσης ηττημένου”, μέσα στους επόμενους μήνες, με νέα επώδυνα μέτρα εις βάρος των πολιτών και αλυσοδένοντας τη χώρα με δεσμεύσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια».

Επίσης υποστηρίζει ότι ο κ. Τσίπρας επιδιώκει και πάλι “πολιτική λύση”, φθάνοντας στο σημείο να αναγνωρίζει “ελαφρυντικά” στον κ. Σόιμπλε για την συντηρητική πολιτική της μακροχρόνιας λιτότητας που αυτός και οι ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι επέβαλλαν στην Ευρώπη, ενώ διαμαρτύρεται, όπως αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, για την παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα, κατηγορώντας τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές ότι “αφήνουν το ΔΝΤ να αλωνίζει στην Ευρώπη”, ξεχνώντας ότι ήταν αυτός και ο κ. Τσακαλώτος, που με επιστολή τους το “προσκάλεσαν” να συμμετάσχει στο τρίτο και επαχθέστερο Μνημόνιο, στο οποίο οι ίδιοι οδήγησαν.«Εξάλλου πρόσφατη είναι η δήλωση της κ. Λαγκάρντ ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας της ζήτησε “να δεσμευθούν δίπλα στην Ελλάδα”», επισημαίνει.

Το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει τις παράλογες απαιτήσεις των ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης αλλά συμπληρώνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει σοβαρές ευθύνες γιατί προσήλθε στις διαπραγματεύσεις χωρίς σχέδιο, χωρίς ιεράρχηση προτεραιοτήτων, χωρίς συγκεκριμένη πρόταση.