Παρουσία του ΠτΔ στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Ερύμανθου «Ανέσπερο Φως»

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Ερύμανθου «Ανέσπερο Φως»

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχομαι κάθε φορά προσκλήσεις για να παραστώ και να τελέσω εγκαίνια εκθέσεων, οι οποίες εμπλουτίζοντας το πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας, αναδεικνύουν παράλληλα τη δυναμική των ανθρώπων του, οι οποίοι επιμένουν να διατηρούν την έμφυτη κλίση τους στο ωραίο και αληθινό αλλά και την αγάπη τους για την Τέχνη και τη δημιουργία.

Ως τέτοιος ο αγαπητός Ερύμανθος, αθόρυβος, διακριτικός και ταπεινός και ως ένας καλλιτέχνης που γνωρίζει καλά πως να τιμά τη Ζωγραφική, μια από τις πιο όμορφες και εκφραστικές Τέχνες, μας δίνει απόψε το δικαίωμα να γίνουμε κοινωνοί των εμπνευσμένων δημιουργιών του.

Η καθοριστική για αυτόν επίσκεψη το 1987 στο Άγιον Όρος, καθώς και οι συχνές επισκέψεις που ακολούθησαν στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά, στάθηκαν η αφορμή της μεταστροφής της πορείας του προς την πνευματική τέχνη, βασισμένης στην ορθόδοξη παράδοση.

Μεταστροφή, την οποία, επικεντρωμένος στις πνευματικές του αναζητήσεις, αποτύπωσε επακριβώς, εξαντλώντας το μεράκι και την αγάπη του για αυτό το είδος της ζωγραφικής τέχνης, στις τρεις ενότητες του κύκλου της τωρινής του δουλειάς «Ανέσπερο Φως».

Η συλλογή του, η οποία αποτελεί τον καρπό του βαθύτατου σεβασμού που τρέφει για τη χριστιανική πίστη συνιστά την έκφραση της ψυχής του.

Μέσα από την έκφραση αυτή, αντανακλάται η ιερότητα του θρησκευτικού στοιχείου προσδίδοντας του μια βυζαντινή διάσταση ικανή να αποτυπώσει το μεγαλείο του, ανατροφοδοτώντας παράλληλα καλλιτεχνικά τη βυζαντινή δημιουργία.

Καταλήγοντας θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τον Ερύμανθο, ο οποίος αποτελώντας εκλεκτό και ενεργό μέλος του καλλιτεχνικού κόσμου, δεν είναι η πρώτη φορά που τροφοδοτεί την πολιτιστική δράση στον τόπο μας.

Η παρούσα δουλειά του Ερύμανθου η οποία έρχεται να συμπληρώσει την υπόλοιπη του καλλιτεχνική δημιουργία, συμβάλλει στην καλλιέργεια της ζωγραφικής τέχνης ως έκφρασης πολιτισμού, αγγίζοντας και καλλιεργώντας παράλληλα γόνιμα τις ψυχές μας.

Αγαπητέ Ερύμανθε, σου εύχομαι να έχεις τη δύναμη, την όρεξη και την έμπνευση για να μας προσφέρεις πολλά ακόμα χρόνια καλλιτεχνικών επιτευγμάτων.