Παρουσίαση έργων για την Επαρχία Λευκωσίας από τον ΠτΔ

Σε ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, έκανε παρουσίαση των έργων για την Επαρχία Λευκωσία.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος τόνισε πως τα έργα “δεν θα ήτο δυνατό να υλοποιηθούν ή/και να δρομολογηθούν εάν η Κυβέρνηση δεν ακολουθούσε μια συνετή και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική”. Επίσης ανέφερε για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να αναλάβει η Κυβέρνηση την αποπληρωμή των εγγυημένων δανείων των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνολικού ύψους 178 εκ. ευρώ κάτι που όπως αναφέρει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας “επηρεάζει θετικά την επαρχία και τον Δήμο Λευκωσίας καθώς επωφελούνται από απαλλαγή δανείων ύψους 84.4 εκ. ευρώ”.

Παράλληλα ανέφερε πως θα δοθεί επιπρόσθετο ποσό 24 εκ. ευρώ που δίδεται ως ετήσια κρατική χορηγία στους Δήμους και Κοινότητες της Επαρχίας Λευκωσίας. Η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, το 2018 θα μελετήσει ευνοϊκά πρόταση για επιπλέον βοήθεια με συμπληρωματικό προϋπολογισμό προς όσους Δήμους δεν έτυχαν του ευεργετήματος από πλευράς Κυβέρνησης.

 

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίαςκ. Νίκου Αναστασιάδη κατά την παρουσίαση έργων για την Επαρχία Λευκωσίας

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που μου δίδεται η ευκαιρία να ολοκληρώσω την παγκύπρια περιοδεία ανασκόπησης της πορείας υλοποίησης των έργων που εξαγγέλθηκαν το 2015, με τους κοινοτικούς, δημοτικούς και επαγγελματικούς φορείς της Επαρχίας Λευκωσίας.

Παράλληλα, προσφέρεται η δυνατότητα να σας ενημερώσω τόσο για νέα έργα αναπτυξιακής υφής που από το 2015 και εντεύθεν είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, όσο και για νέα προγραμματιζόμενα έργα. Και κάποια έργα που ήταν ικανοποίηση αιτημάτων και όχι εξαγγελίες.

Επιπλέον, η παρουσία μου αποσκοπεί στο να εξετάσουμε κάποια εκ των αιτημάτων που υποβλήθηκαν από τις τοπικές Αρχές, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις δυνατότητες του Κράτους και την πειθαρχία που πρέπει να διέπει τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, αλλά, ταυτοχρόνως, και την ωριμότητα των έργων που προτείνονται από τις ίδιες τις τοπικές αρχές.

Τα έργα στα οποία θα αναφερθώ στη συνέχεια δεν θα ήτο δυνατό να υλοποιηθούν ή/και να δρομολογηθούν εάν η Κυβέρνηση δεν ακολουθούσε μια συνετή και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική.

Μια πολιτική, η οποία, χωρίς την αύξηση φορολογιών οδήγησε όχι μόνο στην έξοδο από το μνημόνιο, αλλά και στη δημιουργία ρυθμών υγιούς ανάπτυξης, που σήμερα υπερβαίνει το 3.5%.

Προτού προχωρήσω στην επιμέρους εξέταση συγκεκριμένων έργων ή της εξαγγελίας νέων, οφείλω να υπομνήσω εκ νέου την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 19ης Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την αποπληρωμή των εγγυημένων δανείων των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνολικού ύψους 178 εκ. ευρώ.

Μια απόφαση, που επηρεάζει θετικά την επαρχία και τον Δήμο Λευκωσίας καθώς επωφελούνται από απαλλαγή δανείων ύψους 84.4 εκ. ευρώ.

Πλέον παρέχεται η δυνατότητα στις Τοπικές Αρχές να αξιοποιήσουν τα σημαντικά ποσά που ήταν υποχρεωμένες να καταβάλλουν για αποπληρωμή των δανείων και, μέσω ενός στοχευμένου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, να προβούν στην υλοποίηση έργων που θα αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες και την ποιότητα ζωής των δημοτών τους.

Το ανωτέρω θα πρέπει να ιδωθεί και σε συνάρτηση με το επιπρόσθετο ποσό των 24 εκ. ευρώ που δίδεται ως ετήσια κρατική χορηγία στους Δήμους και Κοινότητες της Επαρχίας Λευκωσίας.

Την ίδια στιγμή, όμως, οφείλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής και να αναγνωρίσω πως υπάρχει και μια ανισορροπία μεταξύ των ιδίων των Δήμων. Άλλοι σύναψαν εγγυημένα δάνεια και άλλοι όχι. Γι΄ αυτό και η Κυβέρνηση, εφόσον τα οικονομικά του Κράτους το επιτρέψουν, το 2018 θα μελετήσει ευνοϊκά πρόταση για επιπλέον βοήθεια με συμπληρωματικό προϋπολογισμό προς όσους Δήμους δεν έτυχαν του ευεργετήματος από πλευράς Κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, για αποφυγή επανάληψης πολιτικών ή φαινομένων του παρελθόντος που και πάλι δυστυχώς θα οδηγήσουν τους Δήμους σε ελλειμματικά ταμεία, καθίσταται αναγκαίος ο εξορθολογισμός της οικονομικής διαχείρισης μέσω, μεταξύ άλλων, της συμπλεγματοποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών σε τοπικό και επαρχιακό επίπεδο, κάτι που θα δώσει ώθηση στις οικονομίες κλίμακας και στη μείωση των δαπανών.

Συναφώς, θα ήθελα για πολλοστή φορά, να καλέσω τη Βουλή να επισπεύσει την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου και κανονισμών για τον εκσυγχρονισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τα έργα που εξήγγειλα το 2015, επιπρόσθετα έργα που υλοποιήθηκαν μεταγενέστερα, καθώς και νέα έργα που θα εξαγγείλω σήμερα, επιλέγηκαν μέσω ενός ευρύτερου σχεδιασμού, με στόχο την ενίσχυση των υποδομών των Δήμων και Κοινοτήτων της επαρχίας Λευκωσίας.

ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Αρχή θα κάνω με τον μητροπολιτικό δήμο, που δεν είναι άλλος από το Δήμο Λευκωσίας.

Τον Ιούνιο του 2015 στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για βελτίωση της κινητικότητας για τη Λευκωσία που αποσκοπεί στην άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης, είχα εξαγγείλει τα ακόλουθα πέντε έργα που χρηματοδοτούνται από το Κράτος:

1. Ανάπλαση εμπορικού τριγώνου Μακαρίου – Ευαγόρου – Στασικράτους, δαπάνης 28.8 εκ. ευρώ.

Το έργο που προκηρύχθηκε από τον Δήμο το 2016, αναμένεται να ξεκινήσει τον προσεχή Φεβρουάριο, νοουμένου ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω επιβράδυνση λόγω της εκκρεμούσης προσφυγής ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών.

2. Ανάπλαση / μονοδρόμηση των Λεωφόρων Μακαρίου και Καλλιπόλεως και δημιουργία λωρίδων λεωφορείων επί της Μακαρίου, συνολικής δαπάνης 5.2 εκ. ευρώ.

Οι προσφορές για το έργο έχουν ήδη υποβληθεί και αναμένεται η έναρξή του τον προσεχή Φεβρουάριο.

3. Βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή το έργο δημιουργίας δικτύου ποδηλατοδρόμων που συνδέει τα Πανεπιστήμια της πρωτεύουσας με το κέντρο της πόλης, συνολικής δαπάνης 5.3 εκ. ευρώ.

Η πρώτη φάση του έργου ολοκληρώθηκε τον περασμένο Γενάρη. Η δεύτερη φάση, αναμένεται να προκηρυχθεί τον τρέχοντα μήνα, με ορίζοντα περάτωσης του όλου έργου εντός του 2020.

4. Το έργο ανακατασκευής της Λεωφόρου Ομήρου και δημιουργίας υπόγειου χώρου στάθμευσης κάτω από αυτήν, συνολικής δαπάνης 5.2 εκ. ευρώ, είχε καθυστερήσει λόγω νομικών προβλημάτων, τα οποία προσφάτως επιλύθηκαν.

Όπως ενημερώθηκα από τον Δήμαρχο, οι προσφορές κατακυρώθηκαν και το έργο αρχίζει άμεσα.

5. Το έργο ανάπλασης του εξωτερικού περιμετρικού τόξου της τάφρου, δαπάνης 13.3 εκ. ευρώ, εν αναμονή της ολοκλήρωσης της υπό εξέλιξη μελέτης κυκλοφοριακών επιπτώσεων, προγραμματίζεται να αρχίσει τον Οκτώβριο του 2018, με ορίζοντα αποπεράτωσης της πρώτης φάσης τον Σεπτέμβριο του 2019.

Θα πρέπει να σημειώσω με λύπη μου πως οι καθυστερήσεις στην εκτέλεση των πιο πάνω έργων οφείλονται εν μέρει στο ότι δεν ήτο πλήρως ώριμα τα έργα όταν είχαν αρχικά προταθεί, αλλά και στις χρονοβόρες διαδικασίες που αφορούν κάθε προσφοροδότηση και κατακύρωση.

Όσον αφορά τα έργα που άπτονται της ανάδειξης του πολιτισμού, των τεχνών και των γραμμάτων, καθώς και της αρχιτεκτονικής ιστορίας της πόλης, το 2015 είχα εξαγγείλει τα ακόλουθα:

1. Στο πλαίσιο της απόφασης για ανέγερση νέου αρχαιολογικού μουσείου, εκτιμώμενης δαπάνης 50 εκ. ευρώ, έχει ήδη ολοκληρωθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

Με τη δρομολογούμενη μετακίνηση των υπηρεσιών που βρίσκονται στο χώρο ανέγερσης του νέου Μουσείου και δεδομένου ότι έχουμε συμπεριλάβει το απαραίτητο κονδύλι για ανέγερση του στους κρατικούς προϋπολογισμούς του 2018, θα προχωρήσουν άμεσα και οι σχετικές διαδικασίες προκήρυξης προσφορών.

2. Την αναστήλωση και ριζική ανακαίνιση του παλαιού Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, στο οποίο γίνονται και όλες οι απαραίτητες αναβαθμίσεις έτσι ώστε να χρησιμοποιείται και ως Μέγαρο Μουσικής, δαπάνης 10.4 εκ. ευρώ. Ευρίσκεται υπό κατασκευή από τον Φεβρουάριο του 2017 και αναμένεται να αποπερατωθεί τον Φεβρουάριο του 2019.

3. Την αναδόμηση και αποκατάσταση του πιο ιστορικού σχολείου της Κύπρου, του Παγκυπρίου Γυμνασίου, δαπάνης 7.8 εκ. ευρώ. Το έργο ευρίσκεται υπό κατασκευή από τον Ιούνιο του 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2019.

4. Την αναδιαμόρφωση της κρατικής πινακοθήκης σύγχρονης τέχνης, δαπάνης 2.6 εκ. ευρώ, η οποία ευρίσκεται υπό κατασκευή και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Δεκέμβριο.

5. Το Υπουργικό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρία, ενέκρινε τον επικαιροποιημένο χωροταξικό σχεδιασμό του ευρύτερου χώρου της Αρχιγραμματείας και του παλαιού Γ.Σ.Π., ως επίσης και την αξιοποίηση του κτιρίου της Αρχιγραμματείας για πολιτιστικές χρήσεις.

Εν αναμονή της υλοποίησης του σχεδιασμού, έχει κατακυρωθεί η προσφορά για ευπρεπισμό και προσωρινό εξωραϊσμό της περιοχής, δαπάνης 1.2 εκ. ευρώ, με αναμενόμενη ημερομηνία έναρξης τον προσεχή Νοέμβριο και αποπεράτωσης τον Ιούνιο του 2018.

Πέραν των όσων είχα εξαγγείλει το 2015, έκτοτε έχουν δρομολογηθεί ή ολοκληρωθεί ή βρίσκονται υπό κατασκευή τα ακόλουθα:

1. Το σχέδιο περιοχής κέντρου Λευκωσίας εφαρμόζεται από τον Απρίλη του 2016, μετά από δημοσίευση του. Ένα σχέδιο το οποίο εκπονήθηκε για να επιτευχθεί μία ολοκληρωμένη πολεοδομική στρατηγική, με έμφαση στις ιδιαιτερότητες και αναπτυξιακές προοπτικές του κέντρου της πρωτεύουσας.

2. Ευρίσκεται υπό κατασκευή η τέταρτη φάση ανάπλασης του ιστορικού πυρήνα Καϊμακλίου, δαπάνης 930 χιλιάδων ευρώ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Δεκέμβριο.

3. Ολοκληρώθηκε η επέκταση του Γ΄ Δημοτικού Σχολείου Παλουριώτισσας, δαπάνης 144 χιλ. ευρώ.

Πρόσθετα, είμαι στην ευχάριστη θέση να εξαγγείλω τα ακόλουθα νέα έργα που έχουν ήδη συμπεριληφθεί στους κρατικούς προϋπολογισμούς:

1. Ανέγερση νέου κτιρίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, δαπάνης 71.4 εκ. ευρώ, για το οποίο προγραμματίζεται προσεχώς η προκήρυξη προσφορών με την έναρξη του έργου να αναμένεται τον Ιούνιο του 2018.

2. Στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού προκειμένου να καταστεί η Λευκωσία κέντρο αριστείας για την έρευνα και την καινοτομία, το Κράτος θα χρηματοδοτήσει με 15 εκ. ευρώ τη δημιουργία του ερευνητικού κέντρου αριστείας RISE με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκ. ευρώ.

Το RISE εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με εταίρους τον Δήμο Λευκωσίας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, καθώς και εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

3. Ανακαίνιση και αναβάθμιση του πρώην Ανωτάτου Δικαστηρίου, με δαπάνη 5.6 εκ. ευρώ, προκειμένου να στεγαστούν το Οικογενειακό Δικαστήριο και το Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών. Η έναρξη του έργου αναμένεται στις αρχές του 2018.

4. Με χθεσινή Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου επικυρώθηκε η συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και του Δήμου Λευκωσίας για παραχώρηση του χώρου του παλαιού Γ.Σ.Π. στο Δήμο, με κρατική χορηγία 6 εκ. ευρώ για διαμόρφωση και ανάπλαση του χώρου.

5. Βελτίωση της Λεωφόρου Κυριάκου Μάτση, συνολικής δαπάνης 2.9 εκ. ευρώ. Αναμένεται η προκήρυξη προσφορών στις αρχές του 2018.

6. Ανακαίνιση και αναβάθμιση της παλαιάς Δημοτικής Αγοράς, συνολικής δαπάνης 5 εκ. ευρώ, με αναμενόμενη προκήρυξη προσφορών το 2018.

7. Ανάπλαση του πυρήνα της Συνοικίας Δημιουργικών Επιχειρήσεων, συνολικού κόστους 5 εκ. ευρώ. Αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων η προκήρυξη της πρώτης φάσης του έργου και η έναρξη εργασιών τον προσεχή Γενάρη.

8. Για σκοπούς αναζωογόνησης περιοχών της Λευκωσίας που γειτνιάζουν με την πράσινη γραμμή, η Κυβέρνηση έχει εγκρίνει χορηγία 7 εκ. ευρώ για έργα υποδομής που ο Δήμος Λευκωσίας θα επιλέξει.

9. Το έργο επέκτασης του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας για φροντίδα παιδιών, δαπάνης 2.9 εκ. ευρώ, αναμένεται να προκηρυχθεί τέλος του έτους και να ολοκληρωθεί το Μάιο του 2019.

10. Ανακαίνιση της διατηρητέας οικοδομής επί της οδού Περικλέους στην παλιά πόλη, δαπάνης 1.3 εκ. ευρώ που αποσκοπεί στην δημιουργία ενός πολυχώρου προσφοράς κοινωνικών υπηρεσιών για στήριξη των ευάλωτων ομάδων του Δήμου. Αναμένεται να προκηρυχθεί τέλος του έτους και να ολοκληρωθεί το Μάιο του 2019.

11. Κατασκευή του κέντρου πληροφόρησης, εκπαίδευσης και προώθησης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, δαπάνης 2.1 εκ. ευρώ. Η εκτέλεση του έργου αναμένεται να αρχίσει τον Σεπτέμβριο του 2018 με εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης πριν το τέλος του 2019.

Θα ήθελα να αναφέρω στο σημείο αυτό πως όσα εκ των έργων που προανέφερα είναι συγχρηματοδοτούμενα, την ευθύνη προώθησης τους έχει ο Δήμος Λευκωσίας.

Δεν έχω αμφιβολία πως οι Yπηρεσίες του Δήμου θα ανταποκριθούν έτσι ώστε τα έργα να αρχίσουν αλλά και να περατωθούν με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχω προαναφέρει.

Επιπρόσθετα, τα ακόλουθα νέα έργα, αποσκοπούν στον εμπλουτισμό των εκπαιδευτικών υποδομών της πρωτεύουσας:

12. Αναβάθμιση του πρώτου Δημοτικού Σχολείου Παλουριώτισσας, εκτιμώμενης δαπάνης 1.8 εκ. ευρώ. Η προκήρυξη προσφορών προγραμματίζεται για τον προσεχή Φεβρουάριο, με αναμενόμενη έναρξη του έργου τον Ιούνιο του 2018.

13. Ενίσχυση των υποδομών του Δημοτικού Σχολείου Λυκαβητού, του Γυμνασίου Φανερωμένης, του Λυκείου Παλουριώτισσας και της πρώτης Τεχνικής Σχολής Λευκωσίας, συνολικής δαπάνης 470 χιλ. ευρώ.

Πέραν των πιο πάνω, η Κυβέρνηση ανταποκρινόμενη σε αίτημα του Δήμου, ανέλαβε την εκπόνηση της απαραίτητης μελέτης βιωσιμότητας σχετικά με το έργο βελτίωσης της Λεωφόρου Αμμοχώστου.

Προτού ολοκληρώσω την αναφορά μου για τον Δήμο Λευκωσίας, θα ήθελα να χαιρετίσω τις επίπονες προσπάθειες του Δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας για να αντιμετωπιστούν με επιτυχία τα έργα ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας, έργα, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν τους πρώτους μήνες του 2018.

ΔΗΜΟΣ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ

Θα προχωρήσω εν συνεχεία με τα έργα που αφορούν τον Δήμο Στροβόλου.

Όσον αφορά τις εξαγγελίες στις οποίες προέβηκα το 2015, θα ήθελα να αναφέρω τα ακόλουθα:

1. Σε σχέση με την ανάπλαση και αναβάθμιση της οδού Τσερίου, ύστερα από τις έντονες ενστάσεις του Δήμου και των Δημοτών Στροβόλου, σε σύσκεψη που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο αποφασίστηκε ο επανασχεδιασμός του έργου κατά τρόπο που να εξυπηρετεί και τις κυκλοφοριακές ανάγκες, χωρίς να παραγνωρίζει τα προβλήματα που θα δημιουργούντο από τον αρχικό σχεδιασμό.

2. Το δεύτερο έργο που είχα εξαγγείλει το 2015, αφορούσε την αναδόμηση δύο πολυκατοικιών στον Κυβερνητικό Οικισμό Στρόβολος ΙΙΙ, έργο το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη με κόστος 1.5 εκ. ευρώ και με υπολογιζόμενη περάτωση τον προσεχή Γενάρη.

Στο μεσοδιάστημα, έχουν αποπερατωθεί από τον περασμένο Μάιο οι εργασίες αναβάθμισης του Γυμνασίου Ακροπόλεως, δαπάνης 276 χιλ. ευρώ.

Σήμερα, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανταποκριθώ σε κάποια νέα αιτήματα του Δήμου τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2018:

1. Την ανακατασκευή και αναβάθμιση της Λεωφόρου Αλεξανδρουπόλεως, με δαπάνη 12 εκ. ευρώ, με προσφοριοδότηση του έργου το 2018 και αναμενόμενη έναρξη το 2019.

2. Την αναδόμηση δύο πολυκατοικιών στον Κυβερνητικό Οικισμό Στρόβολος ΙΙ, δαπάνης 1.6 εκ. ευρώ, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2018.

3. Την επιδιόρθωση 96 κατοικιών στον Κυβερνητικό Οικισμό Στρόβολος ΙΙ, εκτιμώμενης δαπάνης 1.5 εκ. ευρώ, που αναμένεται να ξεκινήσει αρχές του 2018.

4. Τα βελτιωτικά έργα στο γήπεδο ΠΑΕΕΚ «Κερύνεια Επιστροφή», δαπάνης 200 χιλ. ευρώ, έργο για το οποίο οι προσφορές αναμένονται εντός του τρέχοντος έτους.

Κυρίες και Κύριοι,

ΔΗΜΟΣ ΕΓΚΩΜΗΣ

1. Όσον αφορά το Δήμο Έγκωμης, το 2015 κατόπιν αιτήματος του Δήμου είχα εξαγγείλει την κάλυψη του ποταμού Κλήμου.

Εκ των υστέρων διεφάνη ότι το έργο δεν ήτο δυνατό να προωθηθεί, αφού με βάση επιστημονικές αξιολογήσεις προέκυψε ότι τυχόν ικανοποίηση του αιτήματος του Δήμου θα προκαλούσε προβλήματα υπερχείλισης σε περιπτώσεις βαρέων βροχοπτώσεων.

Ύστερα από συνεννόηση με το Δήμο, αποφασίστηκε η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων προς αντιμετώπιση χρονιζόντων προβλημάτων, με δαπάνη έως 1.5 εκ. ευρώ.

Ύστερα από τις αναγκαίες μελέτες και τους αναγκαίους σχεδιασμούς για τα αντιπλημμυρικά έργα, ευρίσκονται υπό εξέλιξη τα σχετικά έγγραφα προσφορών, προκειμένου το συντομότερο να προχωρήσουμε στην προκήρυξη κατασκευής του έργου.

2. Έχει ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα το έργο σύνδεσης του ποδηλατικού δικτύου Πανεπιστημίου Λευκωσίας – Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου – Μετοχίου Κύκκου, δαπάνης 590 χιλ. ευρώ.

3. Ευρίσκεται σε εξέλιξη η ανακατασκευή και αναβάθμιση του γηπέδου των Λυκείων Κύκκου, δαπάνης 780 χιλ. ευρώ, έργο το οποίο αναμένεται να περατωθεί τον προσεχή Δεκέμβριο.

ΔΗΜΟΣ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ

Όσον αφορά τον Δήμο Αγλαντζιάς, ευρίσκονται υπό εκτέλεση τα βελτιωτικά έργα επί της Λεωφόρου Αγλαντζιάς και μέρους των Λεωφόρων Λάρνακας και Αμμοχώστου, που είχα εξαγγείλει το 2015, δαπάνης 17.8 εκ. ευρώ, έργα που αναμένεται να περατωθούν εντός του 2018.

Πρόσθετα, με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, παραχωρήθηκε χώρος για δημιουργία πάρκου για ψυχαγωγία παιδιών με κινητικά ή άλλα προβλήματα.

Πέραν των πιο πάνω και προς ικανοποίηση αιτημάτων του Δήμου, είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω πως τα ακόλουθα νέα έργα έχουν περιληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018:

1. Δημιουργία πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου που συνδέει την Αγλαντζιά με το Γέρι, δαπάνης 1.5 εκ. ευρώ, που αναμένεται να αρχίσει τον Νοέμβριο του 2018.

2. Ικανοποιείται το αίτημα του Δήμου Αγλαντζιάς για ολοκλήρωση εντός του 2018 του τμήματος που υπολείπεται για ολοκλήρωση του ποδηλατοδρόμου από και προς στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, δαπάνης 500 χιλ. ευρώ.

3. Μέχρι τον προσεχή Φεβρουάριο αναμένεται η προκήρυξη προσφορών για αναβαθμίσεις στο πρώτο, δεύτερο και τέταρτο Δημοτικό Σχολείο Αγλαντζιάς, συνολικής δαπάνης 4.5 εκ. ευρώ. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2ου τριμήνου του 2018.

4. Αναμένεται εντός του τρέχοντος μηνός η προκήρυξη προσφορών για την επέκταση του Δημοτικού Σχολείου Χ’’Γιωργάκη Κορνέσιου και του πέμπτου Δημοτικού Σχολείου Αγλαντζιάς, συνολικής δαπάνης 550 χιλ. ευρώ, η έναρξη των οποίων αναμένεται το Γενάρη με περάτωσή τους στο τέλος του 2018.

5. Ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Δήμου, η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει όπως εντάξει στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2018-2020 το έργο κατασκευής του οδικού δικτύου που συνδέει τον δρόμο Φυτωρίου Αθαλάσσας με τη Λεωφόρο Αγλαντζιάς, δαπάνης 2 εκ. ευρώ.

ΔΗΜΟΣ ΛΑΤΣΙΩΝ

Όσον αφορά τώρα τον Δήμο Λατσιών, θα ήθελα να αναφέρω τις εξελίξεις επί των έργων που είχα εξαγγείλει το 2015:

1. Ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2017 η ανέγερση του νέου Κέντρου Υγείας Λατσιών, δαπάνης 2.3 εκ. ευρώ.

2. Ευρίσκεται σε εξέλιξη η εκτέλεση των εργασιών αναδόμησης τριών πολυκατοικιών στον Συνοικισμό Αγίου Ελευθερίου, έναντι δαπάνης 1.7 εκ. ευρώ. Το όλο έργο αναμένεται να αποπερατωθεί τον Σεπτέμβριο του 2018.

Πέραν των πιο πάνω εξαγγελιών, στο μεσοδιάστημα, και ικανοποιώντας αιτήματα του Δήμου Λατσιών, ευρίσκονται υπό εξέλιξη τα δύο πιο κάτω έργα συνολικής δαπάνης 550 χιλ. ευρώ:

1. Οι εργασίες που αφορούν την ανέγερση του πρώτου Νηπιαγωγείου.

2. Η αναβάθμιση του Γυμνασίου Λατσιών, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2ου εξαμήνου του 2018.

Πρόσθετα των όσων έχω προαναφέρει και σαν αποτέλεσμα της βελτίωσης των οικονομικών του Κράτους, είμαι σε θέση σήμερα να εξαγγείλω τα ακόλουθα νέα έργα, τα οποία έχουμε περιλάβει στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018:

1. Την ανέγερση νέου κτιρίου Γενικού Χημείου του Κράτους, δαπάνης 46 εκ. ευρώ. Η προκήρυξη προσφορών αναμένεται το τέλος του 2018 και η έναρξη εργασιών εντός του 2019.

2. Την ανέγερση δύο νέων πολυκατοικιών και έργα βελτίωσης και αναβάθμισης σε δέκα πολυκατοικίες στους Κυβερνητικούς Οικισμούς Αποστόλου Λουκά και Αποστόλου Ανδρέα, συνολικής δαπάνης 3 εκ. ευρώ.

3. Την ανέγερση νέου Αστυνομικού Σταθμού Λατσιών, έργο δαπάνης 460 χιλ. ευρώ, η έναρξη κατασκευής του οποίου αναμένεται στις αρχές του 2018.

4. Την επέκταση του τρίτου Δημοτικού Σχολείου Λατσιών, δαπάνης 390 χιλ. ευρώ, με υπολογιζόμενο χρόνο έναρξης τον προσεχή Γενάρη και περάτωση τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους.

ΔΗΜΟΣ ΙΔΑΛΙΟΥ

Προχωρώ στη συνέχεια με τον Δήμο Ιδαλίου.

Όσον αφορά τα έργα που είχα εξαγγείλει το 2015, αναφέρω τα ακόλουθα:

1. Η πρώτη φάση του έργου ανάπλασης του πυρήνα του Δήμου Ιδαλίου, δαπάνης 1.5 εκ. ευρώ, έχει καθυστερήσει λόγω τεχνικών προβλημάτων τα οποία έχουν ξεπεραστεί και οι εργασίες του όλου έργου αναμένονται τον προσεχή Φεβρουάριο.

2. Το έργο διαμόρφωσης αρχαιολογικού πάρκου στο χώρο του αρχαίου Ιδαλίου, συνολικής δαπάνης 560 χιλ. ευρώ, για το οποίο η κρατική συνεισφορά ανήλθε στις 410 χιλ. ευρώ, ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάιο.

Πρόσθετα με τα πιο πάνω, από τον περασμένο Φεβρουάριο βρίσκεται υπό κατασκευή η ανέγερση αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του πρώτου Δημοτικού Σχολείου Ιδαλίου, δαπάνης 330 χιλ. ευρώ, με αναμενόμενη ημερομηνία περάτωσης τον προσεχή Απρίλη.

Επιπλέον των όσων έχω αναφέρει και ικανοποιώντας αιτήματα του Δήμου, στον Προϋπολογισμό του 2018 περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα νέα έργα:

1. Η κατασκευή πεζογέφυρας και πεζόδρομου – ποδηλατοδρόμου στον ποταμό Γυαλιά, δαπάνης 1 εκ. ευρώ, που αναμένεται να αρχίσει το προσεχή Φεβρουάριο.

2. Η κατασκευή του κυκλοφοριακού κόμβου στη συμβολή του παλαιού δρόμου Λευκωσίας – Λεμεσού με την οδό Οδυσσέως, δαπάνης 300 χιλ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2018.

3. Η κατασκευή πρόσβασης Νέας Λήδρας από τον κυκλοφοριακό κόμβο Μεγάλου Αλεξάνδρου, δαπάνης 1 εκ. ευρώ.

ΔΗΜΟΣ ΛΑΚΑΤΑΜΙΑΣ

Όσον αφορά τον Δήμο Λακατάμιας και προς ικανοποίηση αιτήματος του Δήμου, αναφέρω ότι έχουν ολοκληρωθεί τα έργα αναβάθμισης:

1. Του έκτου δημόσιου Νηπιαγωγείου Αγίου Στυλιανού.

2. Του τέταρτου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νεοφύτου.

3. Η κατασκευή του γηπέδου skatepark,

Τα πιο πάνω έργα είναι συνολικής δαπάνης 520 χιλ. ευρώ.

Πρόσθετα, είμαι σε θέση να εξαγγείλω τα ακόλουθα νέα έργα τα οποία έχουν περιληφθεί στους Προϋπολογισμούς του 2018:

1. Τη συνέχεια του υφιστάμενου γραμμικού πάρκου κατά μήκος του ποταμού Πεδιαίου, με την επέκταση του πεζόδρομου / ποδηλατόδρομου στη Λακατάμια, δαπάνης 1.7 εκ. ευρώ. Αναμένεται η έναρξη του έργου τον προσεχή Φεβρουάριο και αποπεράτωση τον Αύγουστο του 2019.

2. Η έναρξη του έργου για την αναβάθμιση και αναδόμηση τεσσάρων πολυκατοικιών στον Κυβερνητικό Οικισμό Αγίου Μάμα, δαπάνης 3.2 εκ. ευρώ, προγραμματίζεται με το νέο έτος..

3. Το έργο τοποθέτησης ηχοπετασμάτων στη Λεωφόρο Αρχαγγέλου παρά τον κόμβο Ανθούπολης, δαπάνης 1.2 εκ. ευρώ, προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί εντός του 2019.

4. Ανάπλαση παραδοσιακών πυρήνων Λακατάμιας έναντι δαπάνης 490 χιλ. ευρώ. Έναρξη του έργου προγραμματίζεται τον προσεχή Ιούνιο.

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΟΜΕΤΙΟΥ

Αναφερόμενος τώρα στο Δήμο Αγίου Δομετίου, επιθυμώ να αναφέρω πως με απόφαση της Κυβέρνησης θα παραχωρηθεί κρατική χορηγία 2 εκ. ευρώ, για έργα επιλογής του Δήμου που εμπίπτουν στο πρόγραμμα 2017-2020 προς αναζωογόνηση περιοχών που γειτνιάζουν με την πράσινη γραμμή.

Πρόσθετα, με την ίδια απόφαση, θα καταβληθεί επιπλέον ποσό 1 εκ. ευρώ για ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας εντός των Δήμων Αγίου Δομετίου και Λευκωσίας.

ΔΗΜΟΣ ΤΣΕΡΙΟΥ

Κατά τις εξαγγελίες του 2015 δεν είχε εξαγγελθεί η κατασκευή συγκεκριμένων έργων υποδομής για τον Δήμο Τσερίου. Σήμερα είμαι στη θέση να ανακοινώσω πως με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και συμπερίληψη στους κρατικούς προϋπολογισμούς του 2018 ικανοποιούνται τρία των αιτημάτων:

1. Αναβάθμιση του κεντρικού δρόμου εντός του Δήμου, με δαπάνη 6.5 εκ. ευρώ.

2. Ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος του Δήμου Τσερίου για μετακίνηση του πεδίου βολής, αφού έχει ήδη εξευρεθεί κατάλληλος χώρος μετακίνησής του και οι νενομισμένες διαδικασίες έχουν αρχίσει.

3. Όσον αφορά το αίτημα για δημιουργία γηπέδου Futsal, δαπάνης 220 χιλ. ευρώ, εξ όσων πληροφορούμαι έχουν ήδη υποβληθεί σχετικές προσφορές.

ΔΗΜΟΣ ΓΕΡΙΟΥ

Ολοκληρώνοντας τις αναφορές μου για τους Δήμους της επαρχίας Λευκωσίας με τον Δήμο Γερίου θα ήθελα να αναφέρω πως έχει αποφασιστεί να προωθηθεί άμεσα η ολοκλήρωση του σχεδιασμού του έργου αναβάθμισης του οδικού δικτύου, του ποδηλατόδρομου και του πεζόδρομου, που ξεκινούν από το πάρκο Αθαλάσσας και καταλήγουν στο Γέρι, προκειμένου να προβλεφθούν οι αναγκαίες δαπάνες και να επισπευθεί η εκτέλεση του έργου.
Ο Δήμος Γερίου είναι νεοσύστατος, υστερεί σε προσωπικό, για αυτό δεν υπάρχουν εισηγήσεις για ώριμα έργα. Είμαστε όμως πάντοτε στη διάθεση σας να σας βοηθήσουμε ώστε να δούμε να εκτελούνται έργα στον Δήμο Γερίου.

ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Συνεχίζοντας με τις Κοινότητες της επαρχίας Λευκωσίας, θα ήθελα αρχικώς να αναφερθώ στην χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που αποσκοπεί στην αναβάθμιση τόσο των δικτύων υδατοπρομήθειας όσο και στην ελάφρυνση των κοινοτήτων από επιπρόσθετα οικονομικά βάρη απόρροια χρεών προς το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.

Συγκεκριμένα εγκρίθηκε όπως ο Υπουργός Γεωργίας υποβάλει σχετική πρόταση στην Επιτροπή διαγραφής απωλειών ή ελλειμμάτων δημόσιων χρημάτων, για διαγραφή των τόκων ύψους 12 εκ. ευρώ, που επιβαρύνουν καθυστερημένες οφειλές τοπικών Αρχών και Συμβουλίων Υδατοπρομήθειας.

Θα προχωρήσω στη συνέχεια στην ανασκόπηση της προόδου υλοποίησης των έργων που είχα εξαγγείλει το 2015 και αφορούν τις Κοινότητες της Επαρχίας Λευκωσίας:

1. Ολοκληρώθηκε από τον περασμένο Αύγουστο, ο κυκλοφοριακός κόμβος Σιας, στο δρόμο Καμπιών – Αναλυόντα – Μαθιάτη – Σιας, δαπάνης 1.2 εκ. ευρώ.

2. Τον Σεπτέμβριο του 2016 ολοκληρώθηκε η δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων στη βιομηχανική περιοχή Πέρα Χωρίου Νήσου, δαπάνης 890 χιλιάδων ευρώ.
3. Ευρίσκεται υπό κατασκευή και αναμένεται να περατωθεί τον Απρίλη του 2018, η περιφερειακή Στέγη Ηλικιωμένων στο Παλαιχώρι, δαπάνης 2.8 εκ. ευρώ.

4. Ευρίσκεται υπό κατασκευή και αναμένεται να περατωθεί τον Φεβρουάριο του 2019, η ανέγερση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μόρφου στην Ευρύχου, δαπάνης 4.8 εκ. ευρώ.

5. Όσον αφορά το αποχετευτικό σύστημα του συμπλέγματος Σολέας, δαπάνης 11.6 εκ. ευρώ, αναφέρω ότι αυτό υλοποιείται σε φάσεις, με την πρώτη φάση να έχει ήδη ολοκληρωθεί, τη δεύτερη φάση να βρίσκεται υπό κατασκευή και την τελευταία φάση να βρίσκεται στο στάδιο κατακύρωσης των προσφορών.

Παράλληλα, προγραμματίζεται για το Νοέμβριο του 2017, η προκήρυξη προσφορών για την κατασκευή του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων, έργο συνδεδεμένο με το αποχετευτικό σύστημα του Συμπλέγματος Σολέας, εκτιμώμενης δαπάνης 6 εκ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των πιο πάνω, από το 2015 μέχρι και σήμερα υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται έργα στις κοινότητες της επαρχίας Λευκωσίας, συνολικής αξίας 18.3 εκ. ευρώ, ενώ, έχουν περιληφθεί στους Προϋπολογισμούς του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2018 – 2020, 28 νέα έργα συνολικής δαπάνης 40.5 εκ. ευρώ.

Προς εξοικονόμηση χρόνου, θα ήθελα να αναφέρω πως αναλυτικός πίνακας που καταγράφει εν λεπτομερεία τα έργα θα δοθεί στους ενδιαφερόμενους μετά το πέρας της ομιλίας μου.

Όσον αφορά την ικανοποίηση δύο διαχρονικών αιτημάτων των Κοινοτήτων της Επαρχίας που αφορούν κύρια οδικά δίκτυα, αναφέρω ότι απεφασίσθη όπως μέχρι το τέλος του χρόνου ή το αργότερο αρχές του 2018, το Τμήμα Δημοσίων Έργων ετοιμάσει τα απαραίτητα Σημειώματα Έργων, ως επιβάλλουν οι νενομισμένες διαδικασίες, για να προταθεί η ένταξη των έργων στους επόμενους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Συγκεκριμένα:

1. Έχουν ολοκληρωθεί τα κατασκευαστικά σχέδια για το δρόμο Αστρομερίτη – Ευρύχου, εκτιμώμενης δαπάνης 60 εκ. ευρώ.

2. Βρίσκονται υπό εξέλιξη τα κατασκευαστικά σχέδια αναβάθμισης του τμήματος του δρόμου από Ανάγυια μέχρι Καλό Χωριό Κλήρου, εκτιμώμενης δαπάνης 60 εκ. ευρώ, που εμπίπτει στο οδικό δίκτυο Ανθούπολης – Παλαιχωρίου.

Και τα δύο έργα θεωρούνται έργα προτεραιότητας και ευθύς ως ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες θα καθοριστεί ο χρόνος έναρξης εκτέλεσης, με εκτιμώμενη έναρξη των έργων το 2019.

ΕΡΓΑ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ

Τον Ιούνιο του 2015 είχα προβεί και στην εξαγγελία συγκεκριμένων έργων κοινής ωφελείας:

1. Στην επίλυση του διαχρονικού προβλήματος υδροδότησης της μείζονος Λευκωσίας, με μεταφορά νερού από τη μονάδα αφαλάτωσης Βασιλικού. Το έργο ευρίσκεται υπό εξέλιξη και μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί 12 εκ. ευρώ, ενώ άλλα 43 εκ. ευρώ έχουν περιληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2018-2020.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο υδατικό έργο της Κύπρου, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες ύδρευσης της πόλης της Λευκωσίας και 28 κοινοτήτων της επαρχίας.

2. Ευρίσκεται υπό εξέλιξη από τον Δεκέμβρη του 2015, το έργο ανέγερσης υποδομών για τη χρήση ανακυκλωμένου νερού στη Δυτική Λευκωσία, δαπάνης 6.5 εκ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2019.

3. Τα έργα επέκτασης και αναβάθμισης υποδομών των κεντρικών φυλακών, συνολικής δαπάνης 7.1 εκ. ευρώ, είναι πολλαπλών φάσεων και έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, με εξαίρεση τη διαμόρφωση ειδικής πτέρυγας που καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες του προγράμματος απεξάρτησης από τα ναρκωτικά η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Γενάρη.

4. Η αναβάθμιση της Αγγλικής Σχολής, δαπάνης 4 εκ. ευρώ, ευρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2018.

5. Οι αναβαθμίσεις των Τεχνικών Σχολών Λευκωσίας, δαπάνης 500 χιλ. ευρώ περίπου, έχουν ολοκληρωθεί.

Πέραν των πιο πάνω έργων που είχα εξαγγείλει το 2015, υλοποιούνται ή υλοποιήθηκαν και τα ακόλουθα έργα:

1. Αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος του προσεχούς Νοεμβρίου η αναβάθμιση της πρώτης φάσης του Νοσοκομείου Αθαλάσσας, δαπάνης 800 χιλ. ευρώ. Παράλληλα, ξεκίνησε ο σχεδιασμός υλοποίησης της δεύτερης φάσης που αφορά, μεταξύ άλλων, τη θεραπευτική μονάδα εξαρτημένων ατόμων.

2. Ευρίσκεται υπό κατασκευή από τον Αύγουστο του 2016 η αναβάθμιση της Σχολής Τυφλών, δαπάνης 315 χιλ. ευρώ, και αναμένεται να περατωθεί τον τρέχοντα μήνα.

3. Όσον αφορά το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, τέθηκαν σε λειτουργία ο ειδικός χώρος για ανήλικους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, το εξειδικευμένο κέντρο μαστού Λευκωσίας, η μονάδα αυξημένης φροντίδας ασθενών και έχει προστεθεί νέος ιατρικός εξοπλισμός, ενώ έχουν προκηρυχθεί προσφορές για αντικατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.
4. Επιπροσθέτως, για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών, έχουν τεθεί σε λειτουργία τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ) στην Έγκωμη και στη Μακαρίου, ενώ τον προσεχή Γενάρη και Ιούνιο αναμένεται να λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης στα Λατσιά και Κακοπετριά, αντιστοίχως.

Σημειώνω, ότι το Κέντρο του Αγρότη στην Κάτω Δευτερά έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία προς εξυπηρέτηση των αγροτών της Υπαίθρου και της Ορεινής Λευκωσίας.

5. Ευρίσκεται υπό κατασκευή το νέο αντλιοστάσιο στην Τερσεφάνου στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αξιόπιστης και απρόσκοπτης παροχής πόσιμου νερού στη Λευκωσία, συνολικής δαπάνης 2.1 εκ. ευρώ.

6. Ευρίσκεται υπό κατασκευή το έργο χρήσης ανακυκλωμένου νερού Βαθιάς Γωνιάς στην Ανατολική Λευκωσία, δαπάνης 1.9 εκ. ευρώ.

Πρόσθετα, λόγω των βελτιωμένων οικονομικών δυνατοτήτων του Κράτους, έχουμε συμπεριλάβει στους κρατικούς προϋπολογισμούς τα ακόλουθα νέα έργα:

1. Αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του 2018 η κατασκευή της πρώτης φάσης του νέου περιμετρικού αυτοκινητοδρόμου Λευκωσίας, δαπάνης 51.2 εκ. ευρώ.

2. Έχει κατακυρωθεί η προσφορά για τη μελέτη του έργου Αποκατάστασης Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) Επαρχίας Λευκωσίας, συμπεριλαμβανομένου και του ΧΑΔΑ στον Κοτσιάτη. Η έναρξη κατασκευής του έργου συνολικής δαπάνης 27 εκ. ευρώ αναμένεται τον Γενάρη του 2019.

Όπως έχω ήδη αναφέρει, ως Πολιτεία αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη σημαντική δυναμική του τομέα της έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογικής προόδου.

Στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση, πέραν του έργου RISE που προανέφερα, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με 15 εκ. ευρώ, το έργο της αναβάθμισης του ερευνητικού κέντρου ΚΟΙΟΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου σε κέντρο αριστείας για έρευνα και καινοτομία, συνολικής δαπάνης 40 εκ. ευρώ.

Ένα έργο το οποίο στοχεύει στη διεξαγωγή κορυφαίου επιπέδου ερευνών στον τομέα της τεχνολογίας, πληροφοριών και επικοινωνιών.

Και αναφερόμενος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, επιθυμώ να σημειώσω ότι λόγω της παρατηρούμενης οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και φερεγγυότητας των δημοσίων οικονομικών, το Πανεπιστήμιο, έλαβε εγγυημένα από το Κράτος, δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για υλοποίηση έργων αναβάθμισης των υποδομών του, συνολικής δαπάνης 179.5 εκ. ευρώ εκ των οποίων θα συνεισφέρει το ποσό των 147.2 εκ. ευρώ.

Πέραν των πιο πάνω, και με τον ίδιο πρωταρχικό στόχο, η Κυβέρνηση αποφάσισε την κάλυψη των ετήσιων δόσεων αποπληρωμής του δανείου ύψους 26 εκ. ευρώ, που υπογράφηκε μεταξύ του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων το οποίο αφορά την ανέγερση υπερσύγχρονου ερευνητικού κέντρου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε στο Ινστιτούτο από την Ίδρυση του.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής καθώς εντός του πλαισίου του ευρύτερου σχεδιασμού που αφορά την ανάπτυξη της επαρχίας Λευκωσίας, κατορθώσαμε να υλοποιήσουμε ή να προγραμματίσουμε έτσι ώστε να βρίσκονται υπό εκτέλεση, σημαντικά έργα.

Έργα αναπτυξιακής υφής αλλά και έργα τα οποία επικεντρώθηκαν στον εκσυγχρονισμό και εμπλουτισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών κοινής ωφελείας, στους τομείς, μεταξύ άλλων, της Παιδείας, Πολιτισμού, Υγείας, Αθλητισμού και κοινωνικής συνοχής, της έρευνας και της καινοτομίας.