ΠΑΡΑΞΕΝΑ: Οι 10 μυστικιστικές ικανότητες του αριθμού 6

Ο αριθμός 6 έχει εντυπωσιακές και μυστικιστικές ιδιότητες. Ας τις δούμε λοιπόν:

1. Είναι ο μόνος αριθμός μετά τη μονάδα που προκύπτει τόσο από το άθροισμα όσο και από το γινόμενο των τέλειων διαιρετών του: 1+2+3=6 και 1x2x3=6.

2.Το 6 έχει τη μοναδική ιδιότητα να είναι ο αριθμός που παράγεται από το γινόμενο του πρώτου άρτιου (2) και του πρώτου περιττού αριθμού (3).

3. Επειδή είναι ίσος με το άθροισμα του 1, του 2 και του 3, που είναι και οι μοναδικοί διαιρέτες του, οι πυθαγόρειοι τον ονόμασαν «τέλειο αριθμό»• κάτι ιδιαίτερα σπάνιο –όσο και η τελειότητα– αφού οι αμέσως επόμενοι τέλειοι αριθμοί είναι οι εξής: Tο 28, το 496, το 8.128…

4. Πάνω στον αριθμό 6, βασίστηκε το δωδεκαθεϊστικό σύστημα, διαχωρίζοντας την έννοια του Θείου σε 6 αρσενικές και 6 θηλυκές θεότητες.

5. Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί σήμερα ουκ ολίγα συστήματα μέτρησης με βάση το 6. Η μέτρηση του χρόνου είναι ένα από αυτά (60΄ η ώρα, 60΄΄ το λεπτό).

6. Και ο χριστιανισμός ενσωμάτωσε την «ιερότητά» του σε θρησκευτικές πρακτικές, όπως τα εξαπτέρυγα και ο εξάψαλμος.

7. Το φημισμένο Μπλε Τζαμί στην Κωνσταντινούπολη, από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής παγκοσμίως, έχει 6 μιναρέδες.

8. Ο ψυχογονικός κύβος του Πυθαγόρα είναι στην ουσία ένα εξάγωνο που συμβολίζει τα 6 είδη έμψυχων όντων: Τους θεούς, τους δαίμονες, τους ήρωες, τους ανθρώπους, τα ζώα και τα φυτά.

9. Αρχαία μέτρηση βασισμένη στο 6 που επιβιώνει απαράλλακτη ως τις μέρες μας είναι και η γεωμετρική μέτρηση των μοιρών των γωνιών (360°=2x3x60).

10. Σε αντίθεση με άλλους μονοψήφιους ακέραιους αριθμούς, που διαφοροποιούνται από χώρα σε χώρα, η ονομασία του 6 μοιάζει ηχητικά στους περισσότερους ευρωπαϊκούς λαούς: Οι Γάλλοι το αποκαλούν «six», οι Άγγλοι «six», οι Ιταλοί «sei», οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι «seis», οι Γερμανοί «sechs» κ.ο.κ.