Παραμύθι το success story του μνημονίου

Να αφήσουν στην άκρη το success story του μνημονίου οι εκφραστές και εραστές των ξενόφερτων πολιτικών και ας κοιτάξουν τον κόσμο κατάματα. Μέχρι τώρα, το μόνο που πέτυχαν αυτοί οι κύριοι είναι η ραγδαία αύξηση της ανεργίας, η εκποίηση περιουσιών, η εξαθλίωση της κοινωνίας και η απόγνωση. Από την άλλη, κατάφεραν να θωρακίσουν ακόμα περισσότερο τα μεγάλα ονόματα του παζαριού με την χρήση επικοινωνιακών τεχνασμάτων όπου στο όνομα της οικονομικής κρίσης απαιτείται κάποιοι να θησαυρίσουν.

Η κατάσταση πλέον ξέφυγε εκτός ορίων και το επικίνδυνο είναι ότι αυτή η κατάσταση τροχιοδρομείται από κάποιους συνειδητά.

Αυτό που θα έπρεπε να κάνουν είναι μια έξυπνη ανακατεύθυνση της οικονομίας σε έξυπνους – επιχειρηματικά – και ευέλικτους τομείς όπως είναι, για παράδειγμα, ο πρωτογενής τομέας, ενισχύοντας έτσι τις οικογενειακές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θωρακίζοντας την ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Επίσης θα έπρεπε να διασφαλιστούν σε θεσμικό επίπεδο τα δικαιώματα των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα και η ενίσχυση ομάδων του πληθυσμού που έχει άμεση ανάγκη. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να εφαρμοστεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης στήριξης της κοινωνίας. Πολιτική ενός τέτοιου σχεδίου άμεσης ανάγκης θα ήταν, για παράδειγμα, ο θεσμικός και διοικητικός έλεγχος των ανθρωποκεντρικών πολιτικών των τραπεζών για να σταματήσουν να απειλούν τους πολίτες.

Από την άλλη, θα έπρεπε ήδη να άρχιζε συζήτηση για διαγραφή σημαντικού μέρους των χρεών μας προς την Ευρωζώνη, ενώ επιβάλλεται ρήτρα ανάπτυξης σε κάθε στάδιο αποπληρωμής του υπολοίπου.

Δυστυχώς, οι πολιτικές που ακολουθούνται από την κυβέρνηση και τους εταίρους τους είναι καταστραφικές και οδηγούν την φυσική υπόσταση και ύπαρξη της χώρας σε επικίνδυνες ατραπούς.