Παραλύει η Γερμανία, ενώπιον μιας απίστευτης επιλογής…

Η παγκόσμια τάξη που στηρίζει τη γερμανική ευημερία, ξηλώνεται. Και η Angela Merkel δεν ξέρει τι να κάνει γι ‘αυτό.

Η πολιτική του προέδρου Donald Trump «Πρώτα η Αμερική», αναγκάζει τη Γερμανία να κάνει μια απίθανη επιλογή μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, θέτοντας τη δύναμη πίσω από τη σύγχρονη οικονομική επιτυχία της χώρας απέναντι στο κλειδί για τη μελλοντική ανάπτυξή της.

Το αποτέλεσμα είναι πολιτική παράλυση, σε μια εποχή που οι σύμμαχοι της Γερμανίας αναζητούν πολιτική ηγεσία.

Όσον αφορά τα ζητήματα από το εμπόριο και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρ, έως τη διεθνή φορολογική μεταρρύθμιση, η Merkel δείχνει να έχει παραλύσει από τον φόβο της να ανταγωνιστεί τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της χώρας της. Ο φόβος των στενών συνεργατών της Μέρκελ είναι ότι οποιαδήποτε καθαρή θέση κινδυνεύει από μια αντίδραση, η οποία θα μπορούσε να δει τις εντάσεις να γίνονται εκτός ελέγχου, σύμφωνα με ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με τη σκέψη της.

Το επείγον του πράγματος, εντείνεται. Η οικονομία επιβραδύνεται, οι λαϊκιστές που ενδυναμώνονται από τον Trump κερδίζουν έδαφος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι στρατηγικοί αντίπαλοι της Merkel εκσφενδονίζουν σχέδια για να κρατήσουν όσο περισσότερες χώρες γίνεται, μακριά από το πολυμερές σύστημα που εκείνη συντηρεί. Η απελπισία της είναι όλο και πιο εμφανής.