Παραλαβή της Ετήσιας Έκθεσης της ΡΑΕΚ από τον ΠτΔ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο την Ετήσια Έκθεση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) για το 2016.

Επιδίδοντας την Έκθεση, ο Πρόεδρος ΡΑΕΚ κ. Ανδρέας Πουλικκάς είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Αρχή προχωρά με γοργούς ρυθμούς σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού πλαισίου για αγορά ηλεκτρισμού, όπως και με τη δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου σε ό,τι αφορά την αγορά φυσικού αερίου.

Πρόσθεσε ότι η ΡΑΕΚ «έχει εκδώσει ρυθμιστική απόφαση, η οποία εμπεριέχει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού την 1η Ιουλίου 2019 και επίσης για αυτά τα δύο χρόνια που χρειάζονται για να δημιουργηθεί το υπόβαθρο για να λειτουργήσει η αγορά έχει αποφασιστεί με σχετική ρυθμιστική απόφαση η εφαρμογή μεταβατικής ρύθμισης, η οποία επιτρέπει τη συμμετοχή ενναλακτικών προμηθευτών και εναλλακτικών παραγωγών στη βάση των διμερών συμβολαίων».

Είπε ακόμη ότι στη βάση του μεταρρυθμιστικού αυτού πλαισίου έχουν ενταχθεί και οι διατιμήσεις της ΑΗΚ, σημειώνοντας ότι πρόκειται «για μια μείωση, κατά μέσο όρο, περίπου 6%» και πρόσθεσε ότι οι διατιμήσεις αυτές θα αποτελέσουν το σημείο αναφοράς για τους μελλοντικούς προμηθευτές.

Αναφερόμενος στον λειτουργικό διαχωρισμό της ΑΗΚ, είπε ότι «έχουμε προχωρήσει με τον πρώτο έλεγχο, τα αποτελέσματα αξιολογούνται αυτή τη στιγμή από τη ΡΑΕΚ και αναμένουμε ακόμα δύο ελέγχους μέχρι το τέλος του 2018 για να διασφαλίσουμε την ανεξαρτησία των ρυθμιζόμενων δραστηριοτήτων της ΑΗΚ».

«Η Αρχή προχωρεί σε σχέση με τη δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου σε ό,τι αφορά τα συστήματα αποθήκευσης, έτσι ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύστημα και επίσης προχωρεί με μελέτη για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος» είπε ο κ. Πουλικκάς.

Τέλος, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε σχέση με τις ενέργειες του για στελέχωση της ΡΑΕΚ.

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παραλαμβάνοντας την Έκθεση, είπε ότι όλα βαίνουν ως είχαν προγραμματιστεί, σημειώνοντας ότι οι προσπάθειες της ΡΑΕΚ τόσο για απελευθέρωση της αγοράς όσο και σε σχέση με τη ρύθμιση των τελών είναι προς το καλώς νοούμενο συμφέρον του καταναλωτικού κοινού και όσων επηρεάζονται από την ενεργειακή πολιτική του κράτους, ενώ πρόσθεσε ότι τα όσα σχετίζονται με το φυσικό αέριο μέσα από τον προγραμματισμό προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση.