Παραλήρημα Ακάρ: «Η Ελλάδα υπεύθυνη για τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο»

Νέες βολές κατά Ελλάδας και Κύπρου, εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μιλώντας σε αξιωματικούς που το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν στην Λιβύη, στο πλαίσιο της υπηρεσίας τους.

Μιλώντας για την ένταση ανάμεσα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας τους τελευταίους μήνες, ο Ακάρ κατηγόρησε τη χώρα μας πως «προκαλεί» στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας πως η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει την παραβίαση των «δικαιωμάτων» της στην περιοχή.

«Δυστυχώς από την πλευρά της Ελλάδας συνεχώς υπάρχουν προκλήσεις, κλιμάκωση των κρίσεων, ασέβεια προς το διεθνές δίκαιο και ρητορική απειλών. Εμείς από την άλλη πλευρά δηλώνουμε πως δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας, υπό κανένα τρόπο, όσες προβοκάτσιες κι αν θέλετε να κάνετε και όσες NAVTEX και αν δημοσιεύσετε», δήλωσε αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, που τάχθηκε υπέρ της ειρήνης και του διαλόγου με τη χώρα μας, επαναλαμβάνοντας ωστόσο τις προειδοποιήσεις κατά της χώρας μας. Ο ίδιος ζήτησε από ΕΕ και ΗΠΑ να μη γίνονται μέρος των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Δήλωσε συγκεκριμένα ο Ακαρ: «Εμείς υποστηρίζουμε τον διάλογο, αυτό είναι το σημαντικό. Αλλά αν απέναντι στον διάλογο, στα δίκαια και τα δικαιώματά μας υπάρχει μία αδιαφορία και υπάρχει μία επίθεση απέναντι σε αυτά, τότε επιθυμούμε όλοι να γνωρίζουν πως είμαστε άκρως αποφασισμένοι να τα προστατεύσουμε (…) Στις τρίτες χώρες τους λέμε πως δεν πρέπει με κανένα τρόπο τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, να συζητούνται ως προβλήματα με την Ευρώπη, με την ΕΕ και με την Αμερική».

Όσον αφορά το Κυπριακό ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, επανέλαβε τη σταθερή θέση της Άγκυρας και του ψευδοκράτους, για ένα «τουρκικό κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος» στην Κύπρο. «Άλλη λύση δεν υπάρχει», ξεκαθάρισε.