Παρακολουθούσαν εκατομμύρια τηλέφωνα στην Ολλανδία

Μετά την αποκάλυψη ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας είχαν συλλέξει δεδομένα από περίπου 1,8 εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τα υπουργεία Εσωτερικών και άμυνας της Ολλανδίας. Οι ολλανδικές εφημερίδες άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης των υπουργών.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ρόναλντ Πλάστερκ, και η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας, Ζανίν Χένις, απαντούν το απόγευμα της Τρίτης στο Κοινοβούλιο για το θέμα αυτό. Μετά την κατάθεσή τους τα δύο κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, οι Εργατικοί και οι Φιλελεύθεροι, θα αποφασίσουν εάν θα κάνουν δεκτές τις παραιτήσεις των δύο υπουργών.

Απαντώντας σε ένα ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, που ανέφερε ότι η αμερικανική NSA παρακολουθούσε 1,8 εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις τον Δεκέμβριο του 2012 στην Ολλανδία, ο Πλάστερκ είχε δηλώσει στα τέλη Οκτωβρίου ότι τέτοιες παρακολουθήσεις δεν γίνονται από τις ολλανδικές μυστικές υπηρεσίες. Ωστόσο, τρεις μήνες αργότερα, στις 4 Φεβρουαρίου, ο Πλάστερκ και η Χένις δήλωναν το ακριβώς αντίθετο, σε επιστολή που απηύθυναν στο Κοινοβούλιο.