Παραιτήθηκε o Μπόρις Τζόνσον αλλά θα παραμένει στην εξουσία μέχρι να επιλεγεί ο νέος ηγέτης

Πολιτικός σεισμός στη Βρετανία, με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, να δηλώνει το μεσημέρι της Πέμπτης (7/7) την παραίτησή του από την αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος, διευκρινίζοντας ότι θα παραμείνει στην εξουσία έως ότου διοριστεί ο διάδοχός του.

«Θα παραιτηθώ. Είναι σαφώς η βούληση του Συντηρητικού κόμματος να υπάρξει νέος ηγέτης. Η διαδικασία επιλογής του νέου ηγέτη ξεκινά τώρα και θα υπηρετήσω από τη θέση μου μέχρι να έρθει ο νέος ηγέτης. Είμαι υπερήφανος για τα επιτεύγματά μου», είπε στο μήνυμά του προς τον βρετανικό λαό ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο Τζόνσον, νωρίτερα, μέσα στην ημέρα μίλησε με τη βασίλισσα Ελισάβετ για την παραίτησή του, όπως έκανε γνωστό η Ανούσκα Αστάνα, η υποδιευθύντρια του τμήματος πολιτικού ρεπορτάζ του ITV.

Έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ αρκετός κόσμος είχε συγκεντρωθεί προκειμένου να ακούσει το μήνυμα του Τζόνσον, ενώ μερικοί κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «πάρτε τον Τζόνσον σας από τη Δημοκρατία μας».

Η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού των Συντηρητικών
Αναφορικά τώρα με τη διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού των Συντηρητικών όποιος βουλευτής του κόμματος το επιθυμεί μπορεί να καταθέσει υποψηφιότητα με την στήριξη συγκεκριμένου αριθμού συναδέλφων του και μέσα σε καθορισμένο χρονικό διάστημα.

Από εκεί και πέρα η διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού έχει δύο φάσεις.

Στην πρώτη, μετά από μια σειρά διαδοχικών μυστικών ψηφοφοριών εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών θα επιλεγούν δύο υποψήφιοι, ενώ στην δεύτερη θα κληθούν τα μέλη του κόμματος να αναδείξουν τον νέο ηγέτη τους που θα είναι και ο νέος πρωθυπουργός της χώρας. Υπεύθυνη για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας και το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών εκλογών είναι η επιτροπή 1922.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολιάζει την παραίτηση Τζόνσον
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει την παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, σημειώνοντας ότι η στάση της όσον αφορά το αδιέξοδο για τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit δεν θα επηρεαστεί από τις πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία.

«Όσον αφορά τα γεγονότα στο Ηνωμένο Βασίλειο (…) δεν έχουμε να κάνουμε κάποιο σχόλιο για δημοκρατικές διαδικασίες σε τρίτες χώρες», δήλωσε εκπρόσωπος του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ.

Άλλος εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας που αποτελεί μέρος της συμφωνίας για το Brexit που συνήφθη ανάμεσα στη Βρετανία και την ΕΕ.

«Από την πλευρά μας, οι πολιτικές εξελίξεις δεν αλλάζουν τη θέση μας για το πρωτόκολλο ή τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε με τους Βρετανούς ομολόγους μας για τη Βόρεια Ιρλανδία», σημείωσε.