Παραιτήθηκε ο Πρωθυπουργός της Ταϊβάν

Ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν Τζιάνγκ Γι-χούα ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του μετά την ήττα του κόμματός του, Κουομιντάνγκ (ΚMT), στις τοπικές εκλογές που έλαβαν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για εθνική ψήφο εμπιστοσύνης στην φιλική προς την Κίνα κυβέρνηση της Ταϊβάν.

Ο Τζιάνγκ Γι-χούα έκανε την ανακοίνωση αυτή στη διάρκεια σύντομης συνέντευξης Τύπου εξηγώντας ότι αναλαμβάνει την “πολιτική ευθύνη” της βαριάς ήττας του κόμματός του το οποίο, σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα, έχασε πέντε από τους έξι δήμους του νησιού στις τοπικές εκλογές τις οποίες παρακολουθούσε από κοντά η κομμουνιστική ηγεσία του Πεκίνου.

Την ίδια ώρα ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ko Γουέν-τζε που υποστηρίχθηκε από την αντιπολίτευση της Ταϊβάν, ένα κόμμα που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας του νησιού, δήλωσε νικητής των εκλογών. Ο 55χρονος χειρουργός στο επάγγελμα, θα είναι ο επόμενος δήμαρχος της Ταϊπέι, σταματώντας την 16ετή εξουσία του κυβερνώντος κόμματος στην πρωτεύουσα του νησιού.

Η νίκη του Κο Γουέν-τζε συνιστά πλήγμα για το κυβερνών κόμμα, ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν σε λιγότερο από δύο χρόνια. Ο Ko επικράτησε του υποψηφίου του ΚΜΤ Σον Λίεν, γόνου πλούσιας πολιτικής οικογένειας.
Κάθε πρόεδρος της Ταϊβάν έχει διατελέσει δήμαρχος της Ταϊπέι από τότε που το νησί καθιέρωσε τις άμεσες προεδρικές εκλογές το 1996.

“Συγχαίρουμε τον καθηγητή Κο. Λυπάμαι που δεν κέρδισα τις εκλογές”, δήλωσε ο Λίεν στην ομιλία του κατά την οποία παραδέχτηκε την ήττα του.

Συνολικά, 18 εκατομμύρια πολίτες της Ταϊβάν προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους που διεκδικούσαν αριθμό ρεκόρ 11.130 θέσεων σε όλο το νησί.

Τα τελικά αποτελέσματα, τα οποία πρέπει να επικυρωθούν από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, αναμένονται τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Το KMT τάσσεται υπέρ των στενότερων δεσμών με το Πεκίνο. Η Κίνα θεωρεί ότι η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της.

Η αποδυνάμωση του KMT εξηγείται εν μέρει από τους αυξανόμενους φόβους του πληθυσμού απέναντι στην επιρροή της Κίνας, την οικονομική ύφεση και διαδοχικά διατροφικά σκάνδαλα που έπληξαν το νησί.