Παραιτήθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης

Την παραίτησή του από τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ανακοίνωσε ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Σε δηλώσεις πριν από λίγο στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στυλίανίδης ανέφερε ότι “ήταν δύσκολη απόφαση να αποχωρήσω πριν ολοκληρωθεί το έργο της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη. Ωστόσο, η απόφασή μου να διεκδικήσω εκλογή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι φυσική εξέλιξη και έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι το μέλλον της Κύπρου διακυβεύεται τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Κύπρο”.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι “στην πολιτική τα διλήμματα είναι πάντα σκληρά. Ειδικά σε ώρες δύσκολες. Και είναι σε τέτοιες στιγμές που τα πρόσωπα πρέπει να απαντούν στα διλήμματα και να μην τα αποφεύγουν”.

Χαρακτήρισε “δύσκολη” την απόφαση να αποχωρήσει από τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου πριν ακόμα ολοκληρωθεί το έργο μιας διακυβέρνησης με την οποία συνδέθηκε και στα μεγάλα και στα μικρά και στα ευχάριστα και στα δυσάρεστα.

“Ωστόσο, η απόφασή μου αυτή τη στιγμή να διεκδικήσω εκλογή στο αξίωμα του ευρωβουλευτή, εκτός από μια φυσιολογική εξέλιξη της πολιτικής μου διαδρομής, είναι και απόφαση στηριγμένη στην ισχυρή μου πεποίθηση ότι στο επόμενο κρίσιμο διάστημα το μέλλον της Κύπρου θα διακυβεύεται εξίσου σοβαρά, όπως εδώ στην πατρίδα μας, και στις Βρυξέλλες”, επεσήμανε ο παραιτηθείς Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ακόμη και στις πιο δύσκολες ώρες στις σχέσεις της Κύπρου – ΕΕ, είπε ο κ. Στυλιανίδης, “ποτέ δεν πίστεψα ότι υπήρχε άλλος δρόμος εκτός από τον ευρωπαϊκό. Ανεξαρτήτως των εξελίξεων που όλοι βιώσαμε, το μέλλον της Κύπρου είναι στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Εκεί θα βρεθούν οι λύσεις, με την ενεργό συμμετοχή μας”.

Ανέφερε ότι πέρσι είχε τη δυνατότητα να πολιτευτεί στην Ευρώπη. Ωστόσο, αποποιήθηκε τότε την έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η παράταξη τού ζήτησαν λόγω των ιδιάζουσων συνθηκών να υπηρετήσει στη νέα Κυβέρνηση, “επειδή κρίθηκε ότι θα ήμουν πιο ωφέλιμος στην Κύπρο”.

Ένα χρόνο μετά, είπε, “η χώρα στάθηκε στα πόδια της. Απέφυγε τη χρεοκοπία και τώρα βαδίζει το δρόμο της σταθερότητας και της μεταρρύθμισης. Το επίτευγμα αυτό ανήκει πρωτίστως στην κοινωνία που επέδειξε ωριμότητα, συναίσθηση ευθύνης, υπομονή και προσαρμοστικότητα στις δύσκολες συνθήκες. Θα ήταν, όμως, άδικο αν για λόγους σεμνότητας και μετριοπάθειας δεν αναφερόμουν και στην καθοριστική συμβολή της Κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη. Κυρίως, θα ήταν παραγνώριση γεγονότων και δεδομένων, τα οποία γνωρίζω από πρώτο χέρι εάν δεν τόνιζα τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ηγέτη που έσωσε τον τόπο από τη χρεοκοπία”.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η Κύπρος αποκατέστησε “ξανά το κύρος της στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο. Η αξιοπιστία αποτελεί τον πιο σταθερό σύμμαχο των μικρών κρατών που επιδιώκουν να διαδραματίσουν σταθεροποιητικό ρόλο σε ευαίσθητες περιοχές, όπως η δική μας”.

Και ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση διέθεσαν κύρος και πολιτικό κεφάλαιο για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, είπε, “ταυτόχρονα δεν παραμέλησαν το Κυπριακό. Εξασφαλίζοντας μετά από σκληρή διαπραγμάτευση την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις για την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με προοπτική λύσης του Κυπριακού. Παρόλα αυτά η διατήρηση της αξιοπιστίας και η παρακολούθηση των εξελίξεων στην καρδιά της Ευρώπης εξακολουθεί να είναι μείζονος σημασίας πρωτίστως για το Κυπριακό, αλλά και για τις οικονομικές εξελίξεις”.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι συζήτησε “αυτά τα θέματα με τον Πρόεδρο και μετά από σοβαρό προβληματισμό αποφάσισα ότι η συνεργασία μας μπορεί να αναβαθμιστεί με τη δική μου παρουσία στο ευρωπαϊκό επίπεδο για τα δύσκολα που έρχονται. Εάν, βέβαια, με καταξιώσει με την ψήφο του το εκλογικό σώμα”.

Ανέφερε ότι όπως πριν ένα χρόνο, με γνώμονα το καλύτερο για τον τόπο, την Κυβέρνηση και την παράταξη, αποδέχθηκε τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου διότι θα ήταν πιο χρήσιμος στην Κύπρο, “τώρα πιστεύω ότι θα είμαι πιο ωφέλιμος στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, θα είμαι παρών και στην Κύπρο δίπλα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στην Κυβέρνησή του”.

Ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την εμπιστοσύνη που επέδειξε στο πρόσωπο του, σημειώνοντας ότι η καθημερινή στενή συνεργασία του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη “ήταν για μένα ένα μάθημα άσκησης και διαχείρισης πολιτικής. Ήταν η έμπρακτη επιβεβαίωση της πεποίθησης μου ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο αποφασιστικός ηγέτης των μεγάλων αποφάσεων. Αυτή η πολιτική και φιλική σχέση θα παραμείνει ενεργή και ζωντανή από όποια θέση και αν υπηρετώ”.

Ευχαρίστησε τους Υπουργούς με τους οποίους είχε άψογη συνεργασία, όπως και το προσωπικό του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών και το δημοσιογραφικό κόσμο, “ο οποίος παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στην άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος πιστεύω ότι διατηρεί ένα επίπεδο και ο πολίτης ενημερώνεται όπως πρέπει να ενημερώνεται».