Παραίτηση Επιτρόπου: Ποιο  μήνυμα πάει στη νεολαία;

του Χρίστου Χ. Ιωσηφίδη

 Βόμβα στην Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη. Βόμβα και στο κυβερνόν κόμμα, τον ΔΗΣΥ. Παραιτήθηκε ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων -ΜΚΟ…!

Ιδιαίτερη  σημασία έχει βέβαια ο λόγος για τον οποίο ο εν λόγω κρατικός αξιωματούχος υπέβαλε την παραίτηση του, η οποία έγινε άμεσα αποδεκτή. Τα γεγονότα που τον οδήγησαν σε παραίτηση δεν αμφισβητούνται  ούτε από τον ίδιο ούτε από το κόμμα του.

Πρόκειται για κατ’ επανάληψη πρόχειρη, χωρίς αναστολές, πλαστογράφηση εγγράφων με σκοπό την εισδοχή του στον κρατικό Οργανισμό Νεολαίας και, χάρη στις κομματικές του πλάτες στον ΔΗΣΥ-ρουσφέτι-, την ανέλιξη στα ανώτατα στρώματα της κρατικής εξουσίας. Σε θέση Επιτρόπου  Εθελοντισμού και ΜΚΟ της Κυπριακής Δημοκρατίας, επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη.

Τα εν λόγω γεγονότα περιγράφονται με επαρκή λεπτομέρεια στο χθεσινό (27 Μαϊου 2021) «Φιλελεύθερο», στον οποίο παραπέμπουμε για να μη τα επαναλάβουμε.  Πρόκειται φαίνεται για πολύ μέτριο μαθητή που το πραγματικό απολυτήριο του τον κατάτασσε μεταξύ των μαθητών του βαθμού 11-13, ο οποίος κατ’ επανάληψη υπέβαλε στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες παραποιημένο, πλαστό  απολυτήριο γυμνασίου-λυκείου που τον παρουσίαζε ως «εξαίρετο», αφού του απέδιδε βαθμολογία άριστου μαθητή γενικής βαθμολογίας 19+. Ταυτόχρονα, στις αιτήσεις του επισύναπτε και πλαστό πτυχίο ανύπαρκτου  Αμερικανικού Πανεπιστημίου.

Κατέληξε λοιπόν ως μέλος του μικρού καταλόγου των «αρίστων των αρίστων», όπως και ο εκδιωχθείς Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα. Επιλέγηκε από το κυβερνόν κόμμα, τον ΔΗΣΥ, και διορίστηκε Επίτροπος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν έχει μέχρι σήμερα προβληθεί οποιαδήποτε απολογία για τα κατ΄ επανάληψη λάθη που οδήγησαν στην πρόσληψη/προαγωγή και τελικά, στην επιλογή και στο διορισμό του ως Επίτροπος, θέση από την οποία αναγκάστηκε σε παραίτηση. Ποιό είναι όμως το ουσιαστικό λανθασμένο μήνυμα που λαμβάνει η νεολαία, εφόσον στον επίσημο Οργανισμό Νεολαίας λανθασμένα προσλήφθηκε και ανελίχθηκε σε Επίτροπο; Σίγουρα όχι το μήνυμα εντιμότητας και αξιοκρατίας, αλλά το μήνυμα της απάτης, του ρουσφετιού και της αναξιοκρατίας.

Οι νέοι και νέες, χάρη στις εκλογές, έχουν και άλλες επιλογές. Αρκεί να κάνουν χρήση, σωστή χρήση της ψήφου τους.  Η παρούσα περίπτωση φέρνει στο νου μια άλλη, ανάλογη  περίπτωση επί άλλης διακυβέρνησης στην Κύπρο: Στα πλαίσια προσφυγής ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, από τη μελέτη του προσωπικού φακέλου υποψήφιου , δικηγόρος εντόπισε  πλαστογραφημένο πτυχίο υποψηφίου για προαγωγή σε θέση Γενικού Διευθυντή Υπουργείου. Χάρη στο εν λόγω παραποιημένο έγγραφο, ο πλαστογράφος είχε προαχθεί διαδοχικά δε διευθυντή μεγάλου κρατικού Τμήματος, όπου έγινε γνωστός για τις «εξυπηρετήσεις» του στο τότε κυβερνόν κόμμα .

Ο δικηγόρος ζήτησε από την ΕΔΥ και έλαβε αντίγραφο του πλαστογραφημένου πτυχίου και κατάγγειλε την υπόθεση για πλαστογραφία  στην Αστυνομία, στην ΕΔΥ, στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η Αστυνομία πληροφόρησε ανεπίσημα το δικηγόρο για την πρόθεση της να μεταβεί κλιμάκιο στη Βιέννη για να εξακριβώσει την έκδοση του αρχικού πτυχίου, καθότι ο πλαστογράφος ουδέποτε φοίτησε στο Ίδρυμα, το οποίο κατ΄ ισχυρισμό είχε εκδώσει το πτυχίο. Σε μεταγενέστερη έρευνα του δικηγόρου στο φάκελο του υποψηφίου για προαγωγή, ο δικηγόρος διαπίστωσε ότι το πρωτότυπο πτυχίο είχε εξαφανιστεί από το φάκελο του υπόπτου.

Τελικά, ο τότε Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα διέταξε αναστολή ποινικής δίωξης και η υπόθεση για πλαστογραφία ουδέποτε ήλθε ενώπιον ποινικού Δικαστηρίου. Το δε ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του δικηγόρου. Ο πλαστογράφος Γενικός Διευθυντής έτυχε και άλλης προαγωγής και αφυπηρέτησε με πολύ παχυλή σύνταξη ανώτατου δημοσίου υπαλλήλου. Όλα τα προαναφερόμενα ευρίσκονται στο φάκελο της προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο. Το φαινόμενο της πλαστογραφίας είναι γνωστό και διαχρονικό, λόγω και της κομματοκρατίας και της συνεπακόλουθης ατιμωρησίας.

Τα πράγματα όμως μπορούν να αλλάξουν.

Έχουν την δύναμη οι πολίτες.

Xρίστος Χ. Iωσηφίδης , δικηγόρος, διεθνολόγος, κοινωνιολόγος.

Υποψήφιος βουλευτής Οικολόγων, Συνεργασία Πολιτών.