Παρέμβαση του βουλευτή Γιώργου Λουκαΐδη στην ολομέλεια της ΚΣΣΕ

Κατά τις χθεσινές απογευματινές εργασίες της ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης μίλησε εκ μέρους της Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς για το θέμα της σύγκλισης της 4ης Συνόδου Κορυφής των Αρχηγών των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ).

Εκφράζοντας την υποστήριξη της Ομάδας της Αριστεράς για τη σύγκληση της 4ης Συνόδου Κορυφής, ο κ. Λουκαΐδης επεσήμανε ότι η πραγματοποίησή της θα δώσει νέα ώθηση στην αποστολή του Οργανισμού, ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της ευρωπαϊκής ηπείρου. Μια τέτοια Σύνοδος, πρόσθεσε, μπορεί να συμβάλει τόσο στην πανευρωπαϊκή ενότητα και τη δημοκρατική ασφάλεια στον χώρο του ΣτΕ, όσο και στην υπεράσπιση του κεκτημένου του Οργανισμού σε σχέση με την 65χρονη επιτυχή διακυβερνητική συνεργασία.

Μια τέτοια Σύνοδος, πρόσθεσε, θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ασχοληθεί με τον τερματισμό της αντιπαράθεσης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ρωσία αποτελεί αναντικατάστατο παράγοντα στην επίλυση συγκρούσεων και διενέξεων ιδιαίτερα στην ανατολική Ευρώπη. Συνεπώς, υποστήριξε, πριν οδηγηθούμε στην 4η Σύνοδο Κορυφής, θα πρέπει να λυθεί το ζήτημα των κυρώσεων σε βάρος της ρωσικής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ.

Κατά τη Σύνοδο θα πρέπει επίσης, όπως είπε, να επαναβεβαιωθεί στην πράξη η αρχή ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πράγματι οικουμενικά, αλληλένδετα και αδιαίρετα. Την ώρα που, αναμφίβολα, το ΣτΕ και το μεγαλύτερό του επίτευγμα, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αποτελούν ίσως το πιο εξελιγμένο σύστημα προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων ανά τον κόσμο, ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης (ΕΚΧ), επεσήμανε ο κ. Λουκαΐδης, δεν έχει συναντήσει την ίδια αποδοχή και απήχηση. Τα κοινωνικά, εργασιακά και οικονομικά δικαιώματα είναι εξίσου δικαιώματα, όπως και τα αστικά δικαιώματα του πολίτη. Συνεπώς, είναι επάναγκες, υπογράμμισε, όπως όλα τα κράτη μέλη προσχωρήσουν στον ΕΚΧ και όπως, ταυτόχρονα, ενισχυθεί ο μηχανισμός παρακολούθησης και αξιοποίησης του ως του θεμέλιου για τον Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων που επιδιώκει να διαμορφώσει η ΕΕ.

Σε σχέση με το μεταναστευτικό, ο κ. Λουκαΐδης υποστήριξε ότι μια τέτοια Σύνοδος θα πρέπει να δώσει μια συλλογική και συνολική απάντηση στο ζήτημα των μεταναστών και των προσφύγων που αναζητούν καλύτερη ζωή και καταφύγιο στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Δεν είναι δυνατόν, τόνισε χαρακτηριστικά, να αποδεχόμαστε την οικοδόμηση της «Ευρώπης-φρούριο» που στο κατώφλι της χάνονται χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Το ΣτΕ πρέπει να δράσει με ενιαίο τρόπο, ανέφερε, με αποτελεσματικές πολιτικές και μέτρα που να θεμελιωθούν στην αλληλεγγύη, στην ανθρώπινη μεταχείριση, στο διεθνώς κατοχυρωμένο δικαίωμα στο άσυλο, με κατοχύρωση νόμιμων και ασφαλών οδών για τους πρόσφυγες.

Τέλος, ο κ. Λουκαΐδης επανέλαβε, την τεράστια συμβολή του Οργανισμού ως μοναδικού πανευρωπαϊκού φόρουμ διαλόγου για την ειρήνη, την ασφάλεια, τη συνεργασία, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, την προάσπιση και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καταλήγοντας ανέφερε ότι, μπροστά στην προοπτική της 4ης Συνόδου, η ΚΣΣΕ θα πρέπει να διαφυλάξει το κεκτημένο του ΣτΕ και να επενδύσει στην προοπτική του.