Παρέμβαση Ν.Παπαδόπουλου στο συνέδριο του ΔΗΚΟ

Παρέμβαση του Βουλευτή Λευκωσίας και υποψήφιου Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου στο Καταστατικό-Ιδεολογικό-Πολιτικό Συνέδριο του Κόμματος

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Αρχίζω τη σύντομη παρέμβασή μου δηλώνοντας ότι συμφωνώ απολύτως με όσα καταγράφονται στο έγγραφο εργασίας που έχετε στα χέρια σας και το οποίο αναφέρεται στο «Κοινωνικό Κέντρο», δηλαδή την πολιτικο-ιδεολογική βάση του Κόμματός μας.
Και είμαι σίγουρος ότι συμφωνούμε ΟΛΟΙ με αυτό.

Αν πρέπει να κρατήσουμε στη σκέψη μας μία μόνο φράση από το κείμενο αυτό, τότε πιστεύω πως αυτή η φράση δεν μπορεί να είναι άλλη από την προτελευταία παράγραφο:

«Η ιδεολογία του κοινωνικού κέντρου θέλει τον πολίτη ενημερωμένο, ενεργό, κριτικό, απαιτητικό, διεκδικητικό και συμμέτοχο στο πολιτικό γίγνεσθαι και όχι ουραγό ή έξωθεν και εκ των υστέρων κριτή».

Όλοι συμφωνούμε επίσης και με όσα καταγράφονται στο άρθρο 2 του υφιστάμενου Καταστατικού του Κόμματός και αφορούν την Ιδεολογία, τις Αρχές και τους Σκοπούς του ΔΗΚΟ. Συμφωνούμε όλοι δηλαδή – και επιτρέψετε μου να διαβάσω σύντομα αποσπάσματα από το Καταστατικό – :

• Ότι «το ΔΗΚΟ εκφράζει τους πολίτες που πιστεύουν στις αρχές της Πολιτικής,Κοινωνικής και Οικονομικής Δημοκρατίας ως το σύστημα αρχών που προάγει και εξασφαλίζεικαλύτερα την αρμονική κοινωνική συμβίωση,την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική δημιουργία».
• Συμφωνούμε όλοι, ότι «βασικοί σκοποί του Δημοκρατικού Κόμματος είναι η συμβολή στον αγώνα για τηναπελευθέρωση της Κύπρου και η προώθηση θεσμών, προγραμμάτων και διαδικασιών, πουεξασφαλίζουν απρόσκοπτη πρόοδο και αρμονία στον πολιτικό και οικονομικό τομέα, μέσα σεμια κυρίαρχη, ανεξάρτητη και δημοκρατική πολιτεία με κατοχυρωμένα τα ατομικά και πολιτικάδικαιώματα όλων των νόμιμων πολιτών της».
• Συμφωνούμε όλοι, ότι «το ΔΗΚΟ βρίσκεται σταθερά και με συνέπεια ενταγμένο στον ενδιάμεσοπολιτικό χώρο και υπηρετεί με ειλικρίνεια και χωρίς διακρίσεις το δημόσιο συμφέρον και το κοινωνικό σύνολο και επιδιώκει τη συστηματική συνεργασία των δυνάμεων τουχώρου στη βάση πολιτικοϊδεολογικών συγκλίσεων».
• Συμφωνούμε όλοι, ότι «το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και αγωνίζεταιγια να επιτύχει με βάση τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και τις Συμφωνίες Κορυφής, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτωνκαι τοΕυρωπαϊκό Κεκτημένο, μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση. Λύση που θαεξασφαλίζει την πλήρη ανεξαρτησία, την κατοχύρωση της κυριαρχίας, της εδαφικήςακεραιότητας, και της ενότητας της χώρας, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων καιτων εποίκων και την κατοχύρωση του δικαιώματος επιστροφής όλων των προσφύγων στις εστίες και τις περιουσίες τους, κάτω από συνθήκες ασφάλειας και θα κατοχυρώνει ταανθρώπινα δικαιώματα όλων των νομίμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις βασικές ελευθερίες και τη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων».

• Συμφωνούμε όλοι, ότι «το Δημοκρατικό Κόμμα πιστεύει πως όλες οι πολιτικές εξουσίες πρέπει να πηγάζουν από το λαόκαι να ασκούνται υπεύθυνα για το καλό του λαού και σύμφωνα με την ανόθευτη θέλησή του».
• Συμφωνούμε όλοι, ότι «το Δημοκρατικό Κόμμα αποβλέπει στην εξάλειψη κάθε είδους οικονομικών φραγμών για τηνοικονομική προαγωγή των ατόμων και στη δημιουργία ίσων ευκαιριών εργασίας και οικονομικήςπροόδου για όλους τους πολίτες.
• Συμφωνούμε όλοι, ότι «Το Δημοκρατικό Κόμμα πιστεύει ότι η οικονομική δημοκρατία είναι ανέφικτη χωρίς τηνκατάργηση της κυρίαρχης αυθαιρεσίας των οικονομικά ισχυρών, των μονοπωλίων, της ασυδοσίας του εγχώριου ή ξένου κεφαλαίου, της μονοπώλησης, της πληροφόρησης και τωνκάθε λογής προνομίων που είναι αντίθετα με τα συμφέροντα του λαού και θεωρεί αναγκαία την καθιέρωση ελέγχου και την επιβολή κυρώσεων για τηνκακή χρήση τεχνικών εφευρέσεων ή καινοτομιών από μέρους ισχυρών κοινωνικο-οικονομικώνπαραγόντων».
• Συμφωνούμε όλοι, ότι «στο Δημοκρατικό Κόμμα, όλα τα μέλη του Κόμματος, που είναι εγγεγραμμένα στο Κεντρικό Μητρώο Μελών, έχουν καιασκούν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και συνδιαμορφώνουν μέσα από συλλογικέςδιαδικασίες τις αποφάσεις και τις θέσεις του Κόμματος στα μείζονος σημασίας και ιδιαίτερηςκρισιμότητας πολιτικά και κομματικά θέματα».
Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Τα επιλεγμένα αποσπάσματα που μόλις ανέφερα αλλά και το Έγγραφο Εργασίας και το Καταστατικό του Κόμματος ως σύνολο, μας βρίσκουν όλους σύμφωνους.
Όλους ανεξαιρέτως.

Όλα αυτά συνθέτουν το θεωρητικό υπόβαθρο, δηλαδή το θεμέλιο πάνω στο οποίο πρέπει να στηρίζονται οι δράσεις, η αποφάσεις και η καθημερινή πολιτική συμπεριφορά μας. Με μία φράση, συνθέτουν τις διαχρονικές αρχές και θέσεις του ΔΗΚΟ.
Το ερώτημα επομένως που πρέπει να θέσουμε στους εαυτούς μας τούτη την ώρα, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο μιας γόνιμης, συναγωνιστικής, συνεδριακής διαδικασίας είναι ένα:

«Ακολουθήσαμε και εφαρμόσαμε τις διαχρονικέςαρχές και θέσεις μας;Κάναμε δηλαδή τη θεωρία, πράξη;»
Η απάντηση, συναγωνιστές και συναγωνίστριες, βρίσκεται μέσα μας. Καθορίζεται από το μυαλό, την κρίση, τα μέτρα και τα σταθμά που ο κάθε ένας και η κάθε μία από εμάς έχει.

Η απάντηση, συναγωνιστές και συναγωνίστριες, θα δώσει και την εξήγηση για το τι πήγε σωστά και τι πήγε λάθος τα τελευταία χρόνια. Όχι μόνο σε σχέση με το Κόμμα μας αλλά και σε σχέση με τον τόπο μας.
Η απάντηση, συναγωνιστές και συναγωνίστριες, θα μας δώσει τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε ξανά την κοινωνία, να προσεγγίσουμε ξανά τους συμπολίτες μας που απομακρύνθηκαν από το ΔΗΚΟ, να προσεγγίσουμε όμως και τους πολλούς συμπολίτες μα που επιλέγουν την αποχή.

Επαναλαμβάνω, η απάντηση είναι μέσα μας.
Γνωρίζετε όλοι σας πως εγώ προσωπικώς, με τόλμη και ειλικρίνεια έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη πως τα τελευταία χρόνια ΔΕΝ κάναμε τη θεωρία πράξη, ΔΕΝ ακολουθήσαμε δηλαδή τις διαχρονικές αρχές και θέσεις μας. Συνειδητά όμως δεν θα επεκταθώ σε αυτό γιατί, πρώτον, η σημερινή μέρα και η σημερινή διαδικασία δεν προσφέρονται για κάτι τέτοιο και, δεύτερον, γιατί μεγαλύτερη σημασία, συναγωνιστές και συναγωνίστριες, έχει το αύριο, το μέλλον.

Το μέλλον του τόπου. Το μέλλον ΔΗΚΟ.
Γι αυτό, συναγωνιστές και συναγωνίστριες, θέλω να τονίσω το εξής απλό:

Το ΔΗΚΟ και ο τόπος μας μπορούν να έχουν λαμπρό μέλλον μόνο αν κάνουμε τη θεωρία πράξη.Μόνο, δηλαδή, αν ακολουθήσουμε και αν εφαρμόσουμε στην πράξη τις διαχρονικές αρχές και θέσεις του κόμματός μας.
Μόνο έτσι θα επαναφέρουμε το Κόμμα μας στη σωστή πορεία.

Μόνο έτσι θα πετύχουμε την πολυπόθητη και αναγκαία ενότητα της ηγεσίας με τη βάση τουΚόμματός μας.
Με συνέπεια, καθαρότητα, υπευθυνότητα και αξιοπιστία.

Σας ευχαριστώ.