Παρέμβαση Ευρωπαίου Επιτρόπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Μολδαβία

Ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς ανέφερε ότι η Δημοκρατία της Μολδαβίας θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να ενισχύσει την ανεξαρτησία, την ακεραιότητα και την αμεροληψία της δικαστικής εξουσίας και να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της.

Μετά την ολοκλήρωση της τετραήμερης επίσημης επίσκεψής του στην Μολδαβία, ο Επίτροπος χαρακτηρίζει θετικό το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που άρχισε να εφαρμόζεται στη χώρα, αλλά τονίζει ότι υπάρχει ανάγκη να διασφαλιστεί καλύτερη επικοινωνία και να οριστούν σαφώς οι προτεραιότητες.

Επιβάλλεται να γίνουν μεταρρυθμίσεις στον τομέα της καταπολέμησης των διακρίσεων, στην συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και στην δικαιοσύνη, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο Επίτροπος.

Ο Επίτροπος Μούιζνιεκς τέλος, συνιστά την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Αστυνομία, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική πρόληψη της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης, να υποχρεωθούν σε λογοδοσία οι ένοχοι παρόμοιων πράξεων και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από όργανα του νόμου κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων του Απριλίου του 2009.