Παρά την πτώση του πετρελαίου η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας «κρατάει»

Αν και ο αντίκτυπος από την πτώση των τιμών του πετρελαίου και τη μείωση της παραγωγής είναι αισθητός στην οικονομία της Σαουδικής Αραβίας, ωστόσο το ΑΕΠ σημείωσε άνοδο 1,7% κατά το α’ τρίμηνο του 2019, σημειώνοντας πάντως πτώση από το 3,6% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Η ανάπτυξη στον κλάδο πετρελαίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας , ανήλθε σε 1%, έναντι 6% στο δ’ τρίμηνο του 2018.

«Η επιβράδυνση ήταν αναμενόμενη λόγω της συμφωνίας με τον ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου», αναφέρει η Monica Malik, επικεφαλής οικονομολόγος της Abu Dhabi Commercial Bank, προβλέποντας συρρίκνωση του πετρελαϊκού κλάδου από το β’ τρίμηνο και μετά.

Η Σ. Αραβία έχει κάνει προσπάθειες να σταθεροποιήσει την αγορά πετρελαίου, βάζοντας τέλος στην πολυετή διαμάχη με τη Ρωσία το 2016, με τις δυο χώρες να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να υποστηρίξουν τις τιμές. Λιγα 24ωρα πριν τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ + στη Βιέννη, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι έφτασε σε συμφωνία με τον πρίγκιπα της Σ. Αραβίας, Mohammed Bin Salman για παράταση της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής.

Όσον αφορά την οικονομία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου καταβάλλει το τίμημα παρά τις προσπάθειες του πρίγκιπα να μειώσει την εξάρτηση από το πετρέλαιο μέσω ενός σαρωτικού σχεδίου που ονομάζεται «Όραμα 2030». Οι αναλυτές της Bloomberg αναμένουν ότι η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας θα επεκταθεί κατά 1,7% φέτος, έναντι 2,2% το 2018.

Πάντως το ΑΕΠ, πλην πετρελαίου, είχε καλύτερη εικόνα με επέκταση 2,1%. Η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα που είναι βασικός δείκτης για την οικονομική ευρωστία, έφτασε το 2,.3% , στα υψηλότερα επίπεδα από το 2015.