Παράταση από τη Βουλή για αναγραφή τιμής στα τσιγάρα

Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε την πρόταση νόμου, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, για παράταση στην υποχρεωτική αναγραφή της ανώτερης τιμής λιανικής πώλησης στα τσιγάρα, με την τροποποίηση που επέφερε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για χρονική παράταση στην εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας μέχρι την 1η Αυγούστου 2013.

Ο κ. Νεοφύτου είχε εισηγηθεί τροποποίηση του ισχύοντος νόμου περί φόρων κατανάλωσης, έτσι ώστε να παραταθεί η χρονική περίοδος, μετά το τέλος της οποίας θα καθίσταται υποχρεωτική η αναγραφή της ανώτερης τιμής λιανικής πώλησης σε τσιγάρα, από έξι μήνες σε εννέα μήνες από την ψήφιση του σχετικού νόμου.

Όπως ανέφερε ο κ. Νεοφύτου στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου, επειδή η οικονομική κρίση έχει μειώσει αισθητά τις πωλήσεις τσιγάρων, υπάρχει αρκετό απόθεμα που δεν έχει αναγραμμένη την ανώτερη τιμή λιανικής πώλησης και, για το λόγο αυτόν,

κρίνεται σκόπιμο να μετατεθεί η ημερομηνία εφαρμογής του νόμου για αναγραφή της ανώτερης λιανικής τιμής πώλησης από την 5η Ιουνίου 2013 στην 1η Σεπτεμβρίου 2013, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος να πωληθούν τα υφιστάμενα αποθέματα, τα οποία δεν έχουν αναγραμμένη την ανώτερη τιμή λιανικής πώλησης.

Η Βουλή ενημερώθηκε εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών ότι η αναγραφή της ανώτερης τιμής λιανικής πώλησης στα τσιγάρα γίνεται για σκοπούς πάταξης της φοροδιαφυγής, για την προστασία του καταναλωτή και για καταπολέμηση της αισχροκέρδειας.