Παράθυρο για εκτόνωση της κρίσης στα Σκόπια

«Παράθυρο» για να βρεθεί λύση στο πολιτικό αδιέξοδο στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας άφησε ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκε Ιβάνοφ, μετά την συνάντηση του στα Σκόπια, με τον αναπληρωτή βοηθό υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χόιτ Μπράιαν Γι.

Μετά το πέρας της συνάντησης, σε γραπτή του ανακοίνωση, ο πρόεδρος Ιβάνοφ αναγνωρίζει για πρώτη φορά ότι υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία από τους Σοσιαλδημοκράτες (SDSM) και τα Αλβανικά κόμματα.

Παράλληλα, εκτιμά πως μπορούν να ξεπεραστούν τα εμπόδια για τον σχηματισμό κυβέρνησης ωστόσο, θέτει έμμεσα ως όρο στο σοσιαλδημοκράτη Ζάεφ, να αποποιηθεί της αποκαλούμενης «πλατφόρμας των Τιράνων» που θα δημιουργήσει «τριγμούς» στην συμμαχία με τα αλβανικά κόμματα της πΓΔΜ.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός απεσταλμένος Γι, δήλωσε πως οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της άρσης του αδιεξόδου με την συγκρότηση κυβέρνησης από τον πλειοψηφικό συνασπισμό, λαμβάνοντας όμως υπ όψιν τις ανησυχίες σχετικά με το κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο.

Το επόμενο διάστημα, ο Χ.Μ. Γι θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων, καθώς και με τον πρόεδρο της Βουλής Τζαφέρι, την εκλογή του οποίου δεν αποδέχεται ο Νίκολα Γκρουεφσκι.

Πλέον, τις επόμενες μέρες θα φανεί αν η υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία ελέγχεται από τον Γκρουέφσκι, θα δεχθεί να παραδώσει την εξουσία.