Στην 18σέλιδη κατάθεση του, ο πρώην υπουργό Άμυνας και β΄κατηγορούμενος για τη φονική έκρηξη στο Μαρί Κώστας Παπακώστας, καταφέρεται εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και του Αρχηγού του ΓΕΕΦ κατά την περίοδο εκφόρτωσης των εμπορευματοκιβωτίων στην Κύπρο, Στρατηγού Μπισμπίκα, στον οποίο χρεώνει και την απόφαση της αποθήκευσης του φονικού φορτίου στη Ναυτική Βάση, Ευάγγελος Φλωράκης .
Προείχαν, υποστήριξε ο κ. Παπακώστας, πολιτικοί λόγοι για παραμονή και φύλαξη του φορτίου στην Κύπρο, αφήνοντας σαφείς αιχμές για ευθύνες του Δημήτρη Χριστόφια. Όπως ισχυρίστηκε παρά τις δικές του προσωπικές ανησυχίες για την απαλλαγή του φορτίου, τις οποίες μάλιστα υπέβαλλε ενώπιον του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, ο ίδιος ο πρόεδρος ενεργούσε και έπαιρνε αποφάσεις για την τύχη του φορτίου με γνώμονα τις πολιτικές σχέσεις της Κύπρου με χώρες του εξωτερικού. «Η τύχη του φορτίου δεν αφορούσε θέμα, το οποίο ενέπιπτε στη δική μου πολιτική απόφαση, διότι αφορούσε θέμα της γενικότερης πολιτικής του κράτους και των σχέσεων του με άλλα κράτη. Τον αποκλειστικό χειρισμό του θέματος αλλά και την τελική απόφαση είχε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Ο Στρατηγός Μπισμπίκας διαβεβαίωνε, υποστήριξε, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η εθνική φρουρά είχε τη δυνατότητα να αποθηκεύσει το φορτίο με ασφάλεια. Ο ίδιος, ως πολιτικός προϊστάμενος δεν είχε καμία αρμοδιότητα να αμφισβητήσει τις επιλογές του αρχηγού του ΓΕΕΦ, ο οποίος ήταν, όπως είπε, ο αρμόδιος να αποφασίσει επί του θέματος.
Σε άλλο σημείο της κατάθεση του αναφέρει πως με έκπληξη άκουσε διάφορους στρατιωτικούς μάρτυρες να ισχυρίζονται ότι η αποστολή της ΕΦ ήταν να φρουρεί απλώς το φορτίο. .. είμαι βέβαιος ότι οι ισχυρισμοί τους επί του σημείου αυτού αποσκοπούσαν στην απεμπόληση των ευθυνών τους».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παπακώστας, στην εμπλοκή του Συνταγματάρχη Γεωργιάδη, τον οποίο ευθέως κατηγορεί για παραπλάνηση όλων των εμπλεκομένων γύρω από τις ιδιότητες και την επικινδυνότητα της πυρίτιδας.
«Η καταστροφική έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011, ήταν ένα τραγικό ατύχημα που το προκάλεσε η ημιμάθεια και η άκρατη φιλοδοξία ενός ανθρώπου που, ως εκ της θέσης του, ως εμπειρογνώμονας παραπλάνησε στρατιωτικούς, λειτουργούς και ΥΠΑΜ και Πυροσβέστες, μη εξαιρουμένων και αξιωματικών της ΝΒ, εμμένοντας στην άποψη του ότι η πυρίτιδα αναφλέγεται αλλά δεν εκρήγνυται».
Παραπλάνησε, υποστήριξε, και τον ίδιο και την ηγεσία του ΓΕΕΦ ότι το κατασχεθέν φορτίο ήταν ακίνδυνο υλικό. Αναφερόμενος στη σύσκεψη της 5ης Ιουλίου 2011, επεσήμανε ότι έγινε αναφορά στο διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο και ότι όταν ρωτήθηκε ο Γεωργιάδης εάν υπάρχει πιθανότητα το συγκεκριμένο εμπορευματοκιβώτιο να αποτελέσει κίνδυνο για τα υπόλοιπα απάντησε ότι «πιθανόν να έγινε εσωτερική έκρηξη αλλά δεν αποτελεί περαιτέρω κίνδυνο για τα υπόλοιπα εμπορευματοκιβώτια καθότι τα αέρια έχουν ήδη εκτονωθεί, εξάλλου η πυρίτια καίγεται και δεν εκρήγνυται».