Παπακωνσταντίνου: “Δυστυχώς δεν ξέρω που είναι το αρχικό CD”

Σαφέστατες αιχμές κατά των πρώην επικεφαλείς του ΣΔΟΕ αφήνει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην κατάθεση του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τη λίστα Λάνγκάρντ. Την ίδια ώρα δηλώνει πως δεν γνωρίζει που βρίσκεται το αρχικό cd και η συνοδευτική επιστολή του.Όλη την ευθύνη στο ΣΔΟΕ επιρρίπτει ο Γ.Παπακωνσταντίνου σχετικά με την περίφημη λίστα καθώς όπως κατέθεσε στην επιτροπή “Εγώ ζήτησα και παρέλαβα την λίστα Λαγκάρντ από τη Γαλλίδα Υπουργό Οικονομικών και την παρέδωσα στο ΣΔΟΕ.. Αυτό έπρεπε να την αξιοποιήσει τουλάχιστον ως βάση έρευνας, εφόσον δεν αποτελούσε αποδεικτικό στοιχείο.”.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε πως τον Οκτώβριο του 2010 η λίστα Λανγκάρντ έφτασε στα χέρια του δια της διπλωματικής οδού χωρίς διαβιβαστικό, αλλά με το σημείωμα ενός γάλλου διπλωμάτη “Αρχές καλοκαιριού του 2010 πληροφορήθηκα από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ ότι σε συνομιλία που είχε με τον Γάλλο ομόλογο του, έγινε αναφορά από τις γαλλικές αρχές σε στοιχεία καταθετών στην Ελβετία, ανάμεσα τους υπήρχαν και Έλληνες. Οι γαλλικές αρχές ήταν διατεθειμένες να παραδώσουν το υλικό στις ελληνικές κατόπιν συνεννόησης των αρμόδιων υπουργών.

Λίγο αργότερα εγώ ο ίδιος ζήτησα από την Κριστίν Λαγκάρντ να σταλεί η λίστα με διακριτικότητα στην Ελλάδα και εκείνη δέχτηκε. Τον Οκτώβριο του 2010 δια της διπλωματικής οδού ήρθε ένα cd, χωρίς διαβιβαστικό, αλλά με ένα συνοδευτικό σημείωμα από Γάλλο διπλωμάτη.” σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Αναφορικά με το περιεχόμενο της λίστας ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει πως υπήρχαν περίπου 2000 ονόματα, ενώ το συνολικό ύψος των καταθέσεων που περιείχε ανέρχονταν στα 2 δις ευρώ και αφορούσαν την περίοδο 2006-2007.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε περισσότερα από τα μισά ονόματα της λίστας δεν υπήρχαν αποτυπωμένες καταθέσεις σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων συγκεντρώνονταν σε λίγα ονόματα όπως ένα γυναικείο όνομα με καταθέσεις 550 εκατ. δολαρίων.

Στη συνέχεια ο κ.Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως απο το σύνολο της λίστας έδωσε 20 ονόματα στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη για να ελέγξει το φορολογικό τους προφίλ και να διαπιστώσει αν μπορούν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους. Την ίδια ώρα σημείωσε πως δεν έδωσε ολόκληρη τη λίστα γιατί δεν εμπιστευόταν το ΣΔΟΕ, αφού διαπίστωσε καθυστέρηση στην έρευνα για προηγούμενη λίστα του Λιχτενστάιν. 

Όταν ο κ. Καπελέρης του ανακοίνωσε ότι με την έρευνα που διεξήγαγε διαπίστωσε πως τα ονόματα δεν δικαιολογούν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό τότε ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε να συνεχιστούν και να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες. “Ο κ. Καπελέρης έκανε έρευνα και με ενημέρωσε ότι το οικονομικό προφίλ των συγκεκριμένων πολιτών δεν δικαιολογούσε τις καταθέσεις τους. Μετά τα πρώτα στοιχεία ήταν σαφής η ανάγκη για συνέχιση της έρευνας. Κάτι το οποίο ζήτησα.” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Τέλος, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως δεν γνωρίζει που βρίσκεται το αρχικό αρχείο αλλά και η επιστολή που το συνόδευε, τονίζοντας πως αφού ζήτησε την αντιγραφή του εν λόγω υλικού σε usb, το αρχικό cd το έδωσε για εμπιστευτική φύλαξη στο γραφείο του.

“Το usb το έδωσα στον κ. Διώτη, πριν φύγω από το Υπουργείο Οικονομικών και το αρχικό cd που πήρα στα χέρια μου μαζί με τη συνοδευτική επιστολή το έδωσα για εμπιστευτική φύλαξη στο γραφείο μου…αλλά λυπάμαι δεν ξέρω πού είναι.”.