Παπαδόπουλος: 24η Απριλίου – Μία ιστορική στιγμή

Δήλωση του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλου με αφορμή την επέτειο του Δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου 2004

Συμπληρώνονται σήμερα δέκα χρόνια από το Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004.

Μία ιστορική στιγμή για τον Κυπριακό Ελληνισμό, ο οποίος με την ξεκάθαρη απόφαση της συντριπτικής του πλειοψηφίας απέρριψε το διχοτομικό και απαράδεκτο σχέδιο Ανάν, το οποίο,

• κατέλυε την Κυπριακή Δημοκρατία,

• έθετε σε κίνδυνο την επιβίωση του Κυπριακού ελληνισμού

• και μετέτρεπε τη μικρή πατρίδα μας σε τουρκικό προτεκτοράτο.

Με την απόφαση αυτή, δεν απορρίψαμε τη λύση του Κυπριακού. Απορρίψαμε το συγκεκριμένο Σχέδιο.

Ο κόσμος του Δημοκρατικού Κόμματος είναι – και δικαιούται να είναι – υπερήφανος για τη στάση του Τάσσου Παπαδόπουλου.

Είναι – και δικαιούται να είναι – υπερήφανος γιατί πρωτοστατήσαμε στην απόρριψη του Σχεδίου Ανάν.

Είναι – και δικαιούται να είναι – υπερήφανος γιατί συμβάλαμε στην επιτυχημένη διαχείριση του ΟΧΙ και στην υλοποίηση της διεκδικητικής στρατηγικής με την οποία:

• Αξιοποιήσαμε την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

• Πετύχαμε την άμεση εμπλοκή για πρώτη φορά και των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβούλιου Ασφαλείας καθώς και την εμπλοκή της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

• Διαφυλάξαμε την προοπτική αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή.

• Αναβαθμίσαμε το γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου και διανοίξαμε προοπτικές συνεργασίας και συμμαχίας με τις γειτονικές μας χώρες.

• Πετύχαμε τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 που σε συνδυασμό με την επιστολή Γκαμπάρι, έθεταν τις βάσεις για μια νέα διαδικασία προκειμένου να επιτευχθεί μια λειτουργική και βιώσιμη λύση.

Για εμάς στο Δημοκρατικό Κόμμα, οι επιτυχίες της σωστής διαχείρισης του ΟΧΙ δεν αποτελούν απλώς μία ανάμνηση. Αποτελούν τη βάση για να συνεχίσουμε να Διεκδικούμε Υπεύθυνα και στο Κυπριακό.

Δέκα χρόνια μετά από το Δημοψήφισμα, πολλά απ’ όσα τότε πετύχαμε έχουν δυστυχώς ακυρωθεί, εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών και αποφάσεων της πλευράς μας τα τελευταία χρόνια.

Ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων άρχισε με μια κακή βάση, δηλαδή τη Συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου και διεξάγεται στη σκιά της συνεχιζόμενης τουρκικής αδιαλλαξίας και προκλητικότητας.

Ουδείς πλέον αμφισβητεί ότι, μέσω της συγκεκριμένης Συμφωνίας, η Τουρκική πλευρά πέτυχε τους περισσότερους διαχρονικούς στόχους της.

Η Τουρκία, αξιοποιεί τη Συμφωνία διεθνώς, παράλληλα και ανεξάρτητα με τις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να πετύχει την αναβάθμιση και αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Η παρεύλεση σαράντα χρόνων από την τουρκική εισβολή και η έντονη επιθυμία όλων ανεξαιρέτως των ελληνοκυπρίων για λύση, δεν πρέπει να μας παρασύρουν στην υιοθέτηση της φιλοσοφίας του κλεισίματος του Κυπριακού.

Οι καταστροφικές συνέπειες μιας κακής λύσης θα είναι μόνιμες, μη-αναστρέψιμες και θα καταδικάσουν όλες τις επόμενες γενεές.

Δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα, στο Δημοκρατικό Κόμμα δηλώνουμε την απόφαση μας να μην αφήσουμε να σβήσει η ελπίδα που γέννησε η απόφαση του 76% των ελληνοκυπρίων για μια σωστή λύση.

Διεκδικούμε υπεύθυνα λύση λειτουργική και βιώσιμη, που να διασφαλίζει την ύπαρξη και τη συνέχιση του Κυπριακού Ελληνισμού.

Διεκδικούμε υπεύθυνα λύση που θα στηρίζεται στη διαφύλαξη των βασικών αρχών που δεκαετίες υποστηρίζει η πλευρά μας, δηλαδή μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι παρθενογένεση ενός «νέου συνεταιρισμού».

Διεκδικούμε υπεύθυνα λύση που θα εδράζεται στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διεκδικούμε υπεύθυνα λύση που να αποκαθιστά την ενότητα και ακεραιότητα της πατρίδας και του λαού μας.

Διεκδικούμε υπεύθυνα μια λύση διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας η οποία όμως να έχει το σωστό περιεχόμενο και να διασφαλίζει την ειρηνική συμβίωση όλων των νομίμων πολιτών της Κύπρου σε συνθήκες ασφάλειας, ανάπτυξης, ευημερίας και προόδου.

Το Δημοκρατικό Κόμμα γνωρίζει καλά ότι δεν υπάρχει επιτυχία, χωρίς συστηματική προσπάθεια.

Ότι δεν υπάρχει δικαίωση, χωρίς συνεχή αγώνα.

Ότι δεν υπάρχει σωστή λύση χωρίς υπεύθυνη διεκδίκηση.

Καλούμε όλες και όλους να διεκδικήσουν μαζί μας.

Υπεύθυνα.

Για μια σωστή λύση. Για την Κύπρο. Για μια καλύτερη ζωή.