Παπαδόπουλος: Προτεραιότητα μας να προστατεύσουμε τα κυπριακά νοικοκυριά

Απομαγνητοφωνημένες οι δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των Αρχηγών

“Συνεχίστηκε σήμερα εδώ στο Προεδρικό η συζήτηση για τα νομοσχέδια, που έχουμε πλέον ενώπιον μας και αφορούν το επίμαχο ζήτημα των εκποιήσεων. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και αύριο στην Επιτροπή Οικονομικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σε μία προσπάθεια να επέλθουν τέτοιες βελτιώσεις στα νομοσχέδια, που θα επιτρέψουν να εξευρεθεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την ψήφιση τους.

Σε ότι αφορά το Δημοκρατικό Κόμμα, δική μας προτεραιότητα είναι να προστατεύσουμε τους μικρομεσαίους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα κυπριακά νοικοκυριά, αλλά και την οικονομία ευρύτερα από τις μαζικές εκποιήσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν την κυπριακή οικονομία σε μία επιδεινωμένη ύφεση, σε αύξηση της ανεργίας και θα δημιουργήσουν τέτοια δυσμενή δεδομένα, που θα δυσκολέψουν και θα περιορίσουν τις πιθανότητες επανεκκίνησης της κυπριακής οικονομίας.

Είναι γι’ αυτόν το λόγο, που εμείς, επιδιώκουμε να επανέλθει η ισορροπία μεταξύ τράπεζας και δανειζόμενου στην προτεινόμενη νομοθεσία. Εκεί, ακριβώς, αποσκοπούν οι προτάσεις και εισηγήσεις του Δημοκρατικού Κόμματος προς όφελος της κοινωνίας, αλλά και προς όφελος της οικονομίας.»

Ερώτημα: Ο Πρόεδρος έδωσε το πράσινο φως για συγκεκριμένες τροποποιήσεις;

Νικόλας Παπαδόπουλος: “Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναγνωρίσει ότι η Βουλή έχει το δικαίωμα να προβεί σε τέτοιες τροπολογίες, που θα βελτιώνουν το περιεχόμενο των νομοσχεδίων. Αυτό που επισημαίνει, από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση είναι ότι δεν θα πρέπει το νομοσχέδιο να ξεφεύγει από τη φιλοσοφία, που έχουμε μπροστά μας.

Εμείς ως Δημοκρατικό Κόμμα, αυτό που λέμε, είναι ότι η φιλοσοφία μπορεί να είναι ίδια, αλλά πρέπει να δούμε τους πρακτικούς τρόπους να προστατεύσουμε εκείνους, που πρέπει να προστατεύσουμε. Όχι εκείνους που μπορούν πληρώσουν και δεν πληρώνουν, αλλά εκείνους που λόγω της ύφεσης της κυπριακής οικονομίας δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σήμερα στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Εκείνους είναι που θέλουμε να προστατεύσουμε και θεωρούμε ότι το πλαίσιο αφερεγγυότητας, που θα πρέπει να λειτουργήσει παράλληλα με τις νέες διαδικασίες των εκποιήσεων θα πρέπει ακριβώς να προσφέρει αυτό το δίχτυ ασφάλειας. Να μπορούμε, δηλαδή, να επιλέξουμε τους βιώσιμους δανειολήπτες που μπορούν με σωστές αναδιαρθρώσεις να ικανοποιήσουν τις δανεικές τους υποχρεώσεις και όχι εκείνους που δεν πληρώνουν επειδή απλά δεν θέλουν να πληρώσουν.

Ελπίζουμε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα καταφέρουμε να βρούμε τη χρυσή τομή, αλλά φυσικά, για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται και η συνεργασία της Κυβέρνησης, της Κεντρικής Τράπεζας και του κυβερνώντος κόμματος.”

Ερώτημα: Απ’ ότι έχει λεχθεί στη σύσκεψη, υπάρχει περιθώριο και προοπτική για άρση του αδιεξόδου;

Νικόλας Παπαδόπουλος: “Θα φανεί τη Δευτέρα.”